Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
29.2 C
Athens
ΑρχικήTravelΔιακοπές αυτό το καλοκαίρι: Θα ταξιδέψουν οι Αμερικανοί φέτος;

Διακοπές αυτό το καλοκαίρι: Θα ταξιδέψουν οι Αμερικανοί φέτος;

Πολλοί είναι οι Αμερικανοί που ταξιδεύουν όλο το χρόνο και ιδιαίτερα για καλοκαιρινές διακοπές. Μάλιστα τιμούν ιδιαίτερα κάθε χρόνο την Ελλάδα με αποτέλεσμα να ενισχύουν αρκετά τον τουρισμό της χώρας μας.

Αν και η Ελλάδα μέχρι στιγμής είναι στη συνείδηση των ξένων ως ασφαλής προορισμός δεδομένου του περιορισμού της υγειονομικής κρίσης ειδικά σε σύγκριση με τις δυτικές χώρες, δυστυχώς όμως αυτό, για ευνόητους λόγους, δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι οι ταξιδιώτες ανά τον κόσμο θα επισκεφτούν και αυτό το καλοκαίρι τη χώρα μας και οι λόγοι είναι πολλοί και σημαντικοί.

- Advertisement -

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των Αμερικανών που όπως είπαμε αποτελούν ένα σοβαρό δείγμα ταξιδιωτών για τον παγκόσμιο τουρισμό. Η Washington Post ασχολήθηκε αναλυτικά με το ζήτημα και αποτυπώνει τις ανησυχίες σχετικά με το πως μπορεί να γίνει ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού αυτό το καλοκαίρι ή ακόμα αν είναι καν εφικτό να γίνει και τα συμπεράσματα που βγαίνουν.

Οι Αμερικανοί -όπως και πολλοί ακόμα λαοί- είναι γνωστό ότι προγραμματίζουν τα καλοκαιρινά τους ταξίδια μήνες ή ακόμα και χρόνια νωρίτερα, συνήθως χωρίς να συνυπολογίζουν τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας κρίσης στην υγεία, όπως είναι λογικό.

Αλλά καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει και δυστυχώς εξαπλώνεται, πού βρίσκονται τα καλοκαιρινά τους πλάνα για ταξίδια;

Τι λέει η αμερικανική κυβέρνηση;

Μέσα στο Απρίλιο, ο Anthony Fauci μέλος της ειδικής ομάδας coronavirus είπε ότι παρόλο που προσωπικά δεν θα πάει διακοπές, τα παραδοσιακά καλοκαιρινά σχέδια των πολιτών “μπορούν να είναι ακόμα ανοιχτά”.

Αεροπλάνο - skyscanner

Ωστόσο, ο κορυφαίος για τις μολυσματικές ασθένειες, εμπειρογνώμονας της χώρας συνέχισε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, όταν οι λοιμώξεις αρχίσουν να εμφανίζονται ξανά, ότι έχουμε στη διάθεσή μας έναν πολύ επιθετικό και αποτελεσματικό τρόπο αναγνώρισης, απομόνωσης, επαφής ίχνους ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε αυτά τα αποτελέσματα που βλέπουμε τώρα. ”

Για όσους είχαν σχέδια να κάνουν καλοκαιρινά ταξίδια στο εξωτερικό, σημειώστε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξακολουθεί να συμβουλεύει τους Αμερικανούς να αποφεύγουν όλα τα διεθνή ταξίδια. Ενέχει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους.

Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν εστίες COVID-19 και εφαρμόζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και υποχρεωτικές καραντίνες, κλείνουν τα σύνορα και απαγορεύουν σε πολίτες να εισέλθουν ενδεχομένως και με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στην Washington Post. «Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει πολλές διεθνείς πτήσεις και αρκετές εταιρείες με κρουαζιέρες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή και έχουν ακυρώσει τα ταξίδια τους».

Δεν είναι μόνο τα διεθνή ταξίδια που θα μπορούσαν να χαλάσουν τα σχέδιά σας. Επειδή οι κρατικοί κανονισμοί μπορούν να αλλάξουν χωρίς ιδιαίτερη προειδοποίηση, οι ταξιδιώτες ενδέχεται να υποχρεωθούν να ακολουθήσουν νέα πρωτόκολλα, όπως η αυτόματη απομόνωση για 14 ημέρες κατά την άφιξη.

Τι πιστεύουν οι γιατροί


Εκτός από τις κυβερνητικές προβλέψεις και περιορισμούς, δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα καλοκαιρινά ταξίδια θα είναι δυνατά και από υγειονομική άποψη.

Σύμφωνα με την Gina Suh, επικεφαλής της ταξιδιωτικής κλινικής Mayo Clinic, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση:

«Τα σχέδια για τις καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσουν για να είναι ασφαλή», απάντησε σε σχετική ερώτηση της Washington Post. «Ταξίδι σημαίνει συχνά συγκέντρωση σε ανασφαλείς αποστάσεις και αυτό μπορεί να αποτελεί κίνδυνο. Επίσης, ο προορισμός μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Η μόνη ασφαλής απάντηση εδώ είναι να μείνετε συντονισμένοι με τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που συνεχώς προκύπτουν. “

Τι πιστεύουν οι ειδικοί του ταξιδιωτικού κλάδου


Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, οι ειδικοί του κλάδου δεν μπορούν να προβλέψουν πώς η πανδημία θα επηρεάσει τη ζωή μας, πόσο μάλλον τα ταξιδιωτικά μας πλάνα.

«Δεδομένου του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι μπορεί να είναι απρόθυμοι ή αβέβαιοι για το αν μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι το καλοκαίρι», λέει η Misty Belles, διευθύνων σύμβουλος του παγκόσμιου PR για το Virtuoso, ένα δίκτυο πρακτορείων που ειδικεύονται στα πολυτελή και τα βιωματικά ταξίδια. “Και η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά σε αυτό το σημείο.”

Έως ότου η κυβέρνηση και οι ειδικοί της ιατρικής να πουν ότι είναι ασφαλές να ταξιδεύουν οι πολίτες, οι Αμερικανοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναβάλουν ή να ακυρώσουν τα σχέδια καλοκαιρινών διακοπών – ιδιαίτερα ταξίδια στις αρχές του καλοκαιριού, καθώς οι ημερομηνίες λήξης των πολιτικών και των ομοσπονδιακών κατευθυντήριων γραμμών απομακρύνονται από το προσκήνιο.

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός για τα ταξίδια που θα γίνουν τον Ιούνιο, αλλά θα ήμουν αισιόδοξος για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο», λέει ο Roger Dow, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανικής Ταξιδιωτικής Ένωσης. «Ελπίζω ότι θα δούμε μια ανάκαμψη στα τέλη του καλοκαιριού για να ταξιδέψουμε».

Ένα πράγμα είναι βέβαιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού: Οι Αμερικανοί δεν θα ταξιδέψουν.

«Υπάρχει μια τεράστια αβεβαιότητα σε πολλούς τομείς, όπως της υγείας και της οικονομίας ακόμα και της κατανάλωσης» λέει ο Dow. «Οι άνθρωποι γίνονται λίγο νευρικοί με το να μένουν στο σπίτι και απλώς περιμένουν να ακούσουν κάτι ξεκάθαρο και αξιόπιστο».

Όσο το μέλλον του ταξιδιού είναι αβέβαιο, οι ταξιδιώτες μπορούν ακόμα να προγραμματίσουν ταξίδια ή να φανταστούν τις επόμενες διακοπές τους, είτε πρακτικά είτε για να αποδράσουν από το άγχος που δημιουργεί η τωρινή κατάσταση.

Και συνεχίζει με συμβουλές όπως, πως μπορούν να «εκμεταλλευτούν» οι πολίτες αυτό το διάστημα ώστε να οργανώσουν μελλοντικές διακοπές και να ανακαλύψουν εκ νέου προορισμούς και ταξίδια.

Άτομα που επιλέγουν να κάνουν κράτηση για ταξίδια για το καλοκαίρι πρέπει να το κάνουν με προσοχή. Η πανδημία του κορονοϊού είναι απρόβλεπτη. Και οι κρατήσεις μπορεί και πρέπει να απαιτούν ευελιξία. Μέσα σε κάτι τόσο άγνωστο, υπάρχει μια βεβαιότητα: Ο πονοκέφαλος του επαναπρογραμματισμού και της ακύρωσης.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι οι Αμερικάνοι παραμένουν λάτρεις των διακοπών και των ταξιδιών αλλά η κατάσταση -η οποία μάλιστα στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα άσχημη- και η ανασφάλεια που προκύπτει από αυτή τόσο για την υγεία αλλά και πιο πρακτικά ζητήματα, τους αποθαρρύνει. Από την άλλη αποθαρρυντικές είναι, και λογικό, οι ανακοινώσεις – συμβουλές της κυβέρνησής τους και της ιατρικής κοινότητας οι οποίες μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να μετατραπούν σε σχετικές απαγορεύσεις. Οπότε καταλήγοντας δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο η χώρα – προορισμός όσο «ασφαλής» και να είναι (τηρουμένων των αναλογιών) καθώς η αποθάρρυνση/ ματαίωση του ταξιδιού προκύπτει από άλλες ανησυχίες και έχει διαφορετικά σημεία αναφοράς με σαφές αρνητικό αποτέλεσμα για τον παγκόσμιο τουρισμό. Το αποτέλεσμα παραμένει με αρνητικό πρόσημο ακόμα και αν δεν υπάρξουν επίσημες απαγορεύσεις από γιατρούς ή κυβερνήσεις.

Πηγή: The Washington Post

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,292LikesΚάντε Like
88,387 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ