Ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα προσφέρει πολυάριθμες επιλογές διακοπών!!!

Πέρα από το μοντέλο «Ήλιος και Θάλασσα», αφού πρόκειται για μία χώρα με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, που διαθέτει εκατοντάδες προορισμούς με μεγάλο οικολογικό –εκτός των άλλων- ενδιαφέρον. Διαλέξαμε τους πιο γνωστούς και σας τους παρουσιάζουμε.

Διακοπές στην Ελλάδα. Κλείσε τα μάτια. Τι σου έρχεται στο μυαλό; Εικόνες από θάλασσα, περίπατους στην αμμουδιά, βραδιές με φίλους. Άνοιξε τώρα τα μάτια σου και πες μου τι ξέχασες; Ξέχασες ότι ζεις στην πιο συγκλονιστική χώρα του κόσμου. Σε μια χώρα που η φύση ερωτοτρόπησε με τους θεούς και αυτοί της τα έδωσαν όλα απλόχερα. Από τη μία άκρη έως την άλλη ενσταντανέ που δεν χωρούν στη φαντασία και ξεχειλίζουν άγρια ομορφιά.

Αποτέλεσμα εικόνας για σπήλαιο του Διρού,

Αυτό το ρεπορτάζ σκοπό έχει να χαρτογραφήσει τις περιβαλλοντολογικές γωνιές της χώρας μας με τις ανάλογες δραστηριότητες. Μαζί θα βουτήξουμε στο βυθό των Χανίων και στη συνέχεια θα χαθούμε στο σπήλαιο του Διρού, ενώ θα περπατήσουμε πλάι στον Αχέροντα και θα κοιτάξουμε τη θέα από τη Νεράιδα στη Κοζάνη. Θα δροσιστούμε στο Πόζαρ για να παρακολουθήσουμε τα πουλιά στις όχθες του Νέστου. Τι λέτε, αρχίζουμε την ξενάγηση;

neraidaΝεράιδα: Και όμως υπάρχει!

Μας ξεναγεί ο Ξενοφών Βαΐζογλου, πρόεδρος Νεράιδας του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού

Η Νεράιδα είναι ένα πανέμορφο τουριστικό χωριό του δήμου Σερβίων – Βελβεντού στο νομό Κοζάνης. Κτισμένη στην κορυφή του λόφου και ακριβώς επάνω από τη γέφυρα Σερβίων ηγείται του κέντρου της λίμνης Πολυφύτου. Από τη Νεράιδα ο επισκέπτης μένει ενθουσιασμένος, καθώς το υγρό και στερεό στοιχείο ξετυλίγονται μοναδικά στα πόδια του και σε συνδυασμό με τα παιχνίδια της φύσης προσφέρουν από κάθε γωνιά του χωριού μια μαγευτική εικόνα. Η λίμνη Πολυφύτου, η γέφυρα Σερβίων, τα Πιέρια Ορη και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη του κάθε επισκέπτη.

Δραστηριότητες

Πεζοπορία: στο δρόμο σας θα συναντήσετε πολλά αρωματικά φυτά, όπως τσάι του βουνού, μέντα, θυμάρι και χαμομήλι.
Ψάρεμα, σκι και κωπηλασία στη λίμνη.

Ένας παράδεισος, ο Νέστος

Αποτέλεσμα εικόνας για Νέστος

Η Δέσποινα Μιχαηλίδου, Μηχ/κός Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης Φ.Δ. Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας μας ξεναγεί στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ

Η επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία για τον επισκέπτη καθώς έχει την ευκαιρία να δει διαφορετικούς τύπους οικοτόπων, πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Τα πλεονεκτήματα που έχει το ΕΠΑΜΑΘ ως τουριστικός και ιδιαίτερα ως οικοτουριστικός προορισμός είναι τα εξής:
Η μεγάλη έκταση της περιοχής, περίπου 900.000 στρέμματα με μεγάλη εναλλαγή τύπων οικοτόπων. Λίμνες, όπως η Βιστωνίδα και η Ισμαρίδα, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους η καθεμία. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από υγροτοπικά συστήματα έως και δασικά στα παραποτάμια δάση με σημαντικό το παραποτάμιο Δάσος του Νέστου (Κοτζά Ορμάν), το οποίο είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα παραποτάμια δάση, το μοναδικό σε έκταση φυσικό παρόχθιο της Ελλάδας και το μεγαλύτερο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η ιδιαιτερότητα της Βιστωνίδας είναι η επικοινωνία της με τη θάλασσα μέσω φυσικών και τεχνητών καναλιών που έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη διακύμανση της αλατότητας από το βορρά προς το νότο, η οποία συνεπάγεται πλούσια βιοποικιλότητα. Η λίμνη Ισμαρίδα χαρακτηρίζεται ως η μοναδική λίμνη γλυκού νερού σε όλη την περιοχή με ξεχωριστά είδη πανίδας και χλωρίδας.
Στην ευρύτερη περιοχή καταγράφονται πάνω από 264 είδη πουλιών, 11 είδη αμφιβίων, 19 ερπετών και 21 είδη ψαριών. Όλα αυτά δημιουργούν έναν άριστο προορισμό για όσους ενδιαφέρονται για ορνιθοπαρατήρηση και παρατήρηση – καταγραφή άλλων ειδών, αλλά και έναν πολύ καλό προορισμό για ανθρώπους που τους αρέσει να κινούνται στη φύση.
Η δυνατότητα αρκετών διαδρομών μέσα στη φύση στις περιοχές της λ. Βιστωνίδας, στο Δέλτα του Νέστου, στις λιμνοθάλασσες και τη λίμνη Ισμαρίδα.
Η πραγματοποίηση υπαίθριων οικοτουριστικών δραστηριοτήτων που γίνονται από ιδιώτες (καταβάσεις στο Νέστο, περιήγηση με άλογα, κ.λπ.)

Αλόννησος

Αποτέλεσμα εικόνας για Αλόννησος

Θεωρείται –και όχι άδικα- ένα από τα έξι οικολογικά νησιά της Ευρώπης!

Είναι σίγουρο ότι μόλις ακουμπήσετε στο χώμα της Αλοννήσου η ψυχή σας θα νιώσει μια πρωτόγνωρη ηρεμία και γαλήνη κι αυτό γιατί η ψυχή βλέπει πριν από τα μάτια και νιώθει πριν από την καρδιά. Η μακραίωνη ιστορία και η παράδοση θα σας τυλίξουν μαζί με το άρωμα του γιασεμιού σαν περπατήσετε στα λιθόστρωτα καλντερίμια της Παλαιάς Χώρας. Και οι παραλίες, όνειρο! Ανέγγιχτες από ανθρώπου χέρι συνδυάζουν αρμονικά το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας με το βαθύ πράσινο των πεύκων. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Β. Σποράδων, που φιλοξενεί εκτός από ένα από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς μεσογειακής φώκιας στον κόσμο και άλλα σπάνια και απειλούμενα είδη χλωρίδας αλλά και πανίδας, όπως το γεράκι μαυροπετρίτης, τον αιγαιόγλαρο και το αγριοκάτσικο των Γιούρων.

axerontasΑχέροντας

Η Δασολόγος Αλεξάνδρα Ράπτη του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, μάς ξεναγεί στον Αχέροντα

Η περιοχή των Στενών Αχέροντα αποτελεί τόπο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, που διασχίζεται από τον ποταμό Αχέροντα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η πλούσια βιοποικιλότητά της συνθέτουν ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα, προστατευόμενο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 και βρίσκεται στη χωρική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά.
Το έντονο τοπογραφικό ανάγλυφο, το επιβλητικό φαράγγι με τους κατακόρυφους βράχους, η πλούσια δασική βλάστηση με την εναλλαγή φυλλοβόλων – πλατύφυλλων ειδών, όπως και σπάνια ενδημικά ποώδη είδη με πολύχρωμα λουλούδια, συνθέτουν ένα υπέροχο περιβάλλον για αναψυχή. Τα παρόχθια οικοσυστήματα, με τον πλάτανο να κυριαρχεί, αποτελούν φυσικό σχηματισμό υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας που συμπληρώνουν υπέροχα το τοπίο.

Ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει μια αξέχαστη εμπειρία διασχίζοντας την κοίτη του ποταμού με τα δροσερά νερά, να περιηγηθεί στα μονοπάτια της περιοχής παρατηρώντας την πλούσια βιοποικιλότητα και ιδιαίτερα τα σπάνια αρπακτικά που φωλιάζουν στα απότομα βράχια. Στα πεδινά του ποταμού έχει την δυνατότητα να κάνει ράφτιγκ κάτω από την πλούσια σκιά των πλατάνων.

Λουτρά Πόζαρ

Σχετική εικόνα

Λαξευμένη από το χρόνο γη και τρεχούμενο νερό που πηγάζει από έξι πηγές

Σε απόσταση 13 χλμ. από την Αριδαία και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, έκτασης 72 στρ., βρίσκονται τα Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ, όπως είναι ευρέως γνωστά. Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ» που σημαίνουν «κάτω από τη φωτιά». Πρόκειται για έναν τόπο με πλούσια βλάστηση, φυσική αρμονία και πολλές ξεχωριστές ομορφιές. Το ιδιαίτερο αυτό τοπίο συνδυάζει την αγριάδα και το μεγαλείο ενός φυσικού θαύματος: μια χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές βραχώδες βουνό και μέσα ρέει ο θερμοπόταμος «Τόπλιτσα», σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες.
Ο θερμοπόταμος δημιουργείται από πηγές που αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος και, αφού θερμανθεί, ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά.
Με στόχο την πλήρη αξιοποίηση της ευεξίας που προσφέρει το νερό, οι εγκαταστάσεις των Λουτρών είναι οργανωμένες σε μια λουτρόπολη που λειτουργεί όλο το χρόνο. Οι έντονες εναλλαγές υψώματος και κοιλωμάτων, η κίνηση θερμού και ψυχρού νερού και η πυκνή βλάστηση δίνουν μια σπάνια εικόνα τοπίου.

Κατάδυση στο βυθό των Χανίων

Αποτέλεσμα εικόνας για βυθό των Χανίων

Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με αναπνευστήρα μάσκα και δίπλα μας «οι φίλοι του βυθού» και ο επικεφαλής τους Χάρης Καραβαράκης

Ο νομός Χανίων διαθέτει ίσως τα περισσότερα χερσαία αλλά και υποθαλάσσια σπήλαια στην Ελλάδα. Πανέμορφα υποβρύχια σπήλαια έχουν ανακαλυφθεί από τους λάτρεις των καταδύσεων, φωτογραφίες των οποίων υπάρχουν ήδη στο διαδίκτυο. Σπήλαια υπάρχουν παντού αλλά τα πιο γνωστά, στα οποία μπορεί οργανωμένα να καταδυθεί κάποιος, βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Ονουφρίου, στη Σπάθα, στη Γραμβούσα αλλά και στην περιοχή Δρέπανο όπου υπάρχει το μοναδικό σπήλαιο των ελεφάντων.
Στις βόρειες ακτές των Χανίων, το δήμο Πλατανιά, υπάρχουν αεροπλάνα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ αρκετά ναυάγια υπάρχουν περιμετρικά του νησιού και η κατάδυση σε αυτά απαιτεί περισσότερη οργάνωση, γνώση, ικανότητες και εξειδίκευση. Την ομορφιά του υποβρύχιου κόσμου δεν μπορείς να την αποδώσεις πλήρως με λέξεις!

Το Χόλιγουντ «ερωτεύτηκε» την Ελλάδα!Τα 10 μέρη που έχουν γυριστεί οι πιο δημοφιλής ταινίες!(photo)

Βουτώντας με τα δελφίνια στο Αιγαίο

Αποτέλεσμα εικόνας για Βουτώντας με τα δελφίνια στο Αιγαίο

Ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» μας μιλά για τις δράσεις του Αρχιπελάγους στο Αιγαίο και εξηγεί γιατί είναι πόλος έλξης εκατοντάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

«Άνθρωποι από όλο τον κόσμο (Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Βραζιλία Καναδά, Μεξικό και όλη την Ευρώπη) έρχονται στο Αρχιπέλαγος προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τις περιβαλλοντολογικές δράσεις μας. Ζούμε σε μια συγκλονιστική χώρα και δεν την έχουμε χαρτογραφήσει» , λέει χαρακτηριστικά στο Natura nrg ο υπεύθυνος του Αρχιπελάγους Θοδωρής Τσιμπίδης. Στην ερώτηση γιατί αξίζει κάποιος να επισκεφτεί το Αρχιπέλαγος, ο ίδιος απαντά: «Τα θηλαστικά είναι πλάσματα που είναι απίστευτης εξέλιξης. Προϋπάρχουν του ανθρώπου εκατομμύρια χρόνια πριν… Το να προσπαθείς να κωδικοποιείς τη γλώσσα τους και να έρχεσαι σε επαφή μαζί τους είναι ένα επίτευγμα που όχι μόνο προκαλεί το ενδιαφέρον αλλά θεωρώ πως πρόκειται για εμπειρία ζωής».

chania_old_harbour-1600Κρήτη

Πώς θα σας φαινόταν να πηγαίνατε διακοπές σε ένα χωριό που δεν περνούν αυτοκίνητα, που δεν έχει ηλεκτρικό και το βράδυ το μόνο που μπορεί να ακούσει κανείς είναι τους ήχους από τα πουλιά και τα γάργαρα νερά που κυλούν σε πηγές και ρυάκια; Αυτό το χωριό υπάρχει και βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά. Η Μηλιά, ήταν ένα εγκαταλειμμένο χωριό που αξιοποιήθηκε από τρεις εμπνευσμένους ανθρώπους οι οποίοι δημιούργησαν μία οικοτουριστική μονάδα που μοιάζει να έχει ξεφυτρώσει από την παλιά κρητική γη ανάμεσα σε πλατάνια, καστανιές, κουμαριές και βράχια. Το 2009, το «National Geographic» κατέταξε τη Μηλιά στα 50 καλύτερα resort οικολογικού χαρακτήρα και, την ίδια χρονιά, το ταξιδιωτικό περιοδικό «Islands», τίμησε το χωριό για την προσφορά του στον περιβαλλοντικό τουρισμό.

Οι διακοπές στη Μηλιά περιλαμβάνουν διαμονή, σίτιση και κάποιες δραστηριότητες, όπως περπάτημα βουνού, διάσχιση φαραγγιών, γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον, με τους ανθρώπους και την κουλτούρα τους. Ενίοτε και ανάλογα με την ζήτηση, οργανώνονται μαθήματα μαγειρικής, επισκέψεις σε οινοποιεία, μελισσοκομεία, κ.λπ.

Ακόμη…

  • Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, έχει χαρακτηριστεί ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών που προστατεύεται από εθνικές και διεθνείς συμβάσεις. Οι Πρέσπες θεωρούνται ως ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης αλλά και ένας τόπος σπάνιας ομορφιάς.
  • Στο δυτικό τμήμα της Μήλου βρίσκεται η Αχιβαδόλιμνη, ο μεγαλύτερος φυσικός υγροβιότοπος των Κυκλάδων, όπου φιλοξενούνται πολλά μεταναστευτικά πτηνά, καθώς και το μοναδικό ωοτόκο είδος οχιάς στην χώρα μας, η κόκκινη οχιά.
  • Κοντά στην ομηρική Πύλο απλώνεται η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, η οποία και εφάπτεται με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, σχηματίζοντας μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, εντεταγμένης στο Δίκτυο Natura 2000.
  • Η πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη διαρκεί περίπου 6 ώρες. Η άγρια φυσική ομορφιά, τα δάση με τα πελώρια πεύκα και τα κυπαρίσσια, τα ρυάκια με τα γάργαρα νερά αλλά και τα αγριοκάτσικα που ξεπετιούνται από τα βράχια, συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο.

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου:Μια υδάτινη μαγεία…(photo)

Στις διακοπές μας, αυτό το καλοκαίρι

… Ας στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα. Το καφενείο με τους παππούδες, την ταβέρνα με την πίτα της γιαγιάς…

… Ας σεβαστούμε το περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα και τους φυσικούς πόρους της περιοχής των διακοπών μας. Δεν είναι ανάγκη να κόψουμε όλα τα αγριολούλουδα (εξάλλου είναι πιο όμορφα να τα βλέπει κανείς στο φυσικό τους χώρο απ’ ότι ξεραμένα σε ένα βάζο) ή να πιάσουμε τα καβούρια στην παραλία.

… Ας σεβαστούμε τον τόπο που μας φιλοξένησε μην αφήνοντας σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές.

 

πηγή:naturanrg.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ