Τα όρη είναι, για έναν περίεργο λόγο, πηγή εθνικής υπερηφάνειας για πολλές χώρες και… αλίμονο στη χώρα που έχει μόνο πεδιάδες και λοφάκια! Έτσι, μας έρχεται φυσικό να ελκόμαστε από τα βουνά όταν επισκεπτόμαστε μια ξένη χώρα (ή τουλάχιστον, έλκονται οι εραστές της ορειβασίας και της ποδηλασίας). Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε μαράζι με το ποια βουνά αξίζει να βρίσκονται στην must-see λίστα σας, ακολουθεί μια ενδεικτική δεκάδα αξιολογότατων κορυφών του κόσμου.

Σχετική εικόνα

Βουνό Fuji, Ιαπωνία

Το βουνό Fuji είναι ένα από τα πλέον γνωστά σύμβολά της Ιαπωνίας και όχι μονάχα είναι πανεύκολα αναγνωρίσιμο, αλλά και πολύ εύκολα προσβάσιμο. Για ορειβασία προσφέρονται κυρίως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, όταν δηλαδή οι πλαγιές είναι σε γενικές γραμμές χωρίς πολύ χιόνι και ο καιρός ευνοεί τέτοιες δραστηριότητες. Υπάρχουν δέκα σταθμοί στο βουνό, αλλά και στρωμένος δρόμος μέχρι τον πέμπτο σταθμό.

Popocatepetl, Μεξικό

Το ηφαίστειο με το σχεδόν «δε-μπορώ-να-το-προφέρω» όνομα είναι ακόμη ενεργό, και η κορυφή του δεν είναι προσβάσιμη, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των πλαγιών του, μπορείτε να το περπατήσετε. Η τελευταία σημαντική έκρηξη ήταν το 1994, αλλά το ηφαίστειο έχει παρουσιάσει έναν εξαιρετικά ιδιόρρυθμο χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να επισκεφτείτε τα ενδιαφέροντα μοναστήρια που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Lhotse, Θιβέτ/Νεπάλ

Το Lhotse είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό στον κόσμο και μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακή θέα, αν δεν πάσχετε από υψοφοβία (έχει την πλέον απόκρημνη φυσιογνωμία στον πλανήτη, οπότε το να κοιτάξεις χαμηλά μπορεί να φέρει εύκολα το… στομάχι στο στόμα). Ενώνεται με το Everest μέσω του βουνού South Col και φτάνει τα 8.516 μέτρα. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Θιβέτ (Κίνα) και την περιοχή Khumbu του Νεπάλ.

Βουνό McKinley, ΗΠΑ

Το βουνό McKinley βρίσκεται στο μέσο του Εθνικού Πάρκου Denali  στην Αλάσκα και μολονότι δείχνει πολύ όμορφο από μακριά, να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε κάποιες από τις πλέον χαμηλές θερμοκρασίες που θα έχετε βιώσει ποτέ. Μόλις οι μισοί απ’ όσους ξεκινούν την προσπάθεια ανάβασης, τα καταφέρνουν τελικά μέχρι την κορυφή. Το βουνό φτάνει τα 6.194 μέτρα και από τα υψηλότερα βουνά του κόσμου.

Kilimanjaro, Τανζανία

Το Kilimanjaro  είναι το υψηλότερο «ελεύθερο» βουνό στον κόσμο και διαθέτει τρεις ηφαιστειακούς κώνους: Kibo, Shira και Mawenzi. Υπάρχουν διάφορα μονοπάτια για τις κορυφές, από δύσκολα μέχρι σχετικά εύκολα και αν έχετε και ένα δυο φαρμακευτικά προϊόντα για τις στομαχικές και εγκεφαλικές διαταραχές λόγω υψομέτρου, θα τα καταφέρετε να το ανεβείτε. Είναι το υψηλότερο βουνό στην Αφρική και φτάνει τα 5.895 μέτρα. Θα περάσετε μέσα από πέντε διαφορετικές κλιματικές ζώνες, περπατώντας προς την «στέγη της Αφρικής» και αν ακολουθήσετε τη διαδρομή Machame, θα δείτε ένα ευρύ φάσμα της άγριας ζωής.

Βουνό Logan, Καναδάς

Διαβάστε ακόμα:  Σε αυτή τη χώρα ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο

Το Mount Logan είναι το ψηλότερο βουνό στον Καναδά και ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι βρίσκεται ακόμη σε «ανάπτυξη», λόγω των ενεργών τεκτονικών πλακών στην ευρύτερη περιοχή. Βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Kluane  και αποτελεί πηγή των παγετώνων Hubbard και Λόγκαν. Το βουνό αυτό πιστεύεται ότι έχει τη μεγαλύτερη περίμετρο στη βάση του από κάθε άλλο μη ηφαιστειακό βουνό στη Γη. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλές και στο οροπέδιο των 5.000 μ. φτάνουν τους -45° C το χειμώνα.

Kanchenjunga, Ινδία

Το Kanchenjunga είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό στον κόσμο (8.586 μέτρα) και μολονότι δεν είναι τόσο γνωστό, όσο το Everest ή το K2, η ανάβασή του είναι μια υπέροχη εμπειρία, ειδικά αν ξεκινήσει κανείς από τη «βάση» του στα 5.180 μέτρα. Βρίσκεται στα σύνορα Ινδίας-Νεπάλ και έχει πέντε κορυφές, οι τέσσερις από τις οποίες έχουν ύψος πάνω από 8.450 μ.

Aconcagua, Αργεντινή

Το να «σκαρφαλώσει» κανείς το βουνό Aconcagua μόνος του, ισοδυναμεί συνήθως με… αυτοκτονία, αν δεν είναι πεπειραμένος ορειβάτης, αλλά ευτυχώς και για όσους δεν είναι, πολλές ορειβατικές εκδρομές – εξερευνήσεις, οργανώνονται προς τα εκεί από την κοντινή πόλη Mendoza.

Οι Πετανοί και το ηλιοβασίλεμα τους

Είναι το ψηλότερο βουνό στην αμερικανική ήπειρο, στα 6.960 μέτρα και βρίσκεται στην οροσειρά των Άνδεων, 112 χιλιόμετρα δυτικά της Mendoza.

Mont Blanc, Γαλλία

Το Λευκό Βουνό, έχει μια κάποια ιστορία – είναι το βουνό που φιλοξένησε τους πρώτους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες. Είναι το ψηλότερο βουνό στις Άλπεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση και φτάνει τα 4.810 μέτρα. Από τεχνικής άποψης, η ανάβασή του δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, ωστόσο έχει το «προνόμιο» να βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πανέμορφες μικρές πόλεις – καταλύματα: το γαλλικό Chamonix και την ιταλική Courmayeur.

Klyuchevskaya Sopka, Ρωσία

Η Klyuchevskaya Sopka είναι το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρασία και μολονότι η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητά του (πάνω από 50 εκρήξεις τα τελευταία 200 χρόνια) μπορεί να ακούγεται τρομακτική, χιλιάδες ορειβάτες επισκέπτονται το συγκεκριμένο όρος κάθε χρόνο. Το ηφαίστειο αποτελεί μέρος της λίστας φυσικής κληρονομίας της UNESCO και θεωρείται ιερό από ντόπιες φυλές, ως το μέρος όπου δημιουργήθηκε ο κόσμος.

Πηγή: clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ