Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
29.2 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδα«Διαβολογέφυρο»: Το άγνωστο παραμυθένιο φαράγγι και ο αστικός μύθος που το ακολουθεί

«Διαβολογέφυρο»: Το άγνωστο παραμυθένιο φαράγγι και ο αστικός μύθος που το ακολουθεί

Αν και ονομάζεται «Διαβολογέφυρο» πρόκειται για ένα τοπίο παραμυθένιο, με πολύ πλούσια και άγρια ομορφιά, κάτι σαν επίγειος παράδεισος… Άγνωστο στους περισσότερους βρίσκεται σε μια απόκρημνη περιοχή σαν πλαγιά στην Τροιζηνία και είναι σίγουρο ότι όποιος το επισκεφτεί αιχμαλωτίζεται από την ομορφιά του.

Αν σκαρφαλώσεις στους βράχους και τους καταρράκτες του, νομίζεις πως στην καλύτερη περίπτωση θα δεις νεράιδες ή και τον Πάνα να σου χαμογελά σαρδόνια από ψηλά καθώς παίζει φλογέρα.

- Advertisement -

Θα φθάσεις εκεί μέσω της Τροιζήνας. Ο δρόμος είναι δύσβατος, γεμάτος στροφές και χαντάκια, από τα νερά της βροχής του χειμώνα κάτι που δυσκολεύει στην αρχή για να σε αποζημιώσει ωστόσο στη συνέχεια. Ακολουθώντας τους σωστούς δείκτες θα φθάσεις στο σημείο που πρέπει να αφήσεις το μεταφορικό σου μέσο για να συνεχίσεις την περιπέτεια με τα πόδια.

Είσαι μέσα στα πλατάνια, ακούς τη ροή των νερών αλλά θα πρέπει να βρεις το μονοπάτι το σωστό που θα σε βγάλει στη μικρή γέφυρα. Όταν το βρεις θα καταλάβεις ότι… είσαι στο «Διαβολογέφυρο».

Στις πέτρες του γεφυριού, υπάρχουν ακόμη τα ίχνη από πατημασιές κατσίκας, “από πατημασιές διαβόλου” σε ένα μέρος κατά τ’ άλλα σπάνιας ομορφιάς. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που ονομάστηκε έτσι. Το φαράγγι είναι περπατητό, καταπράσινο, μακριά από τον πολιτισμό και περιλαμβάνει άφθονο νερό.

Ο αστικός μύθος

Ο θρύλος λέει ότι επί Τουρκοκρατίας, ο πασάς της περιοχής διέταξε φημισμένο πρωτομάστορα να κατασκευάσει γέφυρα σε μια πολύ απόκρημνη τοποθεσία, στο μεγάλο ποτάμι του Δαμαλά, το Χρυσορρόα, αλλιώς θα του έπαιρνε το κεφάλι.

Η δυσκολία βρισκόταν στο γεγονός ότι στο σημείο εκείνο οι δυο βράχοι που θα μπορούσε να στηριχτεί η γέφυρα ήταν πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο. Ο μάστορας προσπάθησε δυο φορές να στηρίξει την γέφυρα, αλλά δεν το κατόρθωσε. Ενώ ετοιμαζόταν για την τρίτη προσπάθεια -αν αποτύγχανε θα αποκεφαλιζόταν- εμφανίστηκε ο Διάβολος , ο οποίος του υποσχέθηκε να τον βοηθήσει με αντάλλαγμα την ψυχή του.

Εκείνος δέχτηκε και μέσα σε μια νύχτα κατασκευάστηκε η γέφυρα. Το ίδιο βράδυ ο διάβολος δώρισε στον πρωτομάστορα ένα πιθάρι χρυσά φλουριά. Ο αρχιμάστορας έγινε πάμπλουτος, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί τα πλούτη του πάρα μόνο για έξι χρόνια.

Μια μέρα ενώ διέσχιζε τη γέφυρα, για να επισκεφθεί το σημείο που είχε κρυμμένο το θησαυρό του, σηκώθηκε άγριος άνεμος, τον πήρε και τον εξαφάνισε ενώ την ίδια στιγμή κεραυνός έκαψε το σπίτι και την οικογένεια του.

«Μου βγήκε η ψυχή σαν να φροντίζει ο Διάβολος να μην το βρω, αλλά όταν έφθασα νόμιζα πως κάπως έτσι πρέπει να είναι στον Παράδεισο», είχε αναφέρει ταξιδιώτης παλαιότερα και το λένε οι ντόπιοι για να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες εκείνων που το αναζητούν…

Ανακαλύψτε το «Διαβολογέφυρο» μέσα από το βίντεο:

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,293LikesΚάντε Like
88,410 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ