καστοριά Λιμναίος οικισμός Δισπηλιό Καστοριάς

Το Δισπηλιό είναι μεγάλος οικισμός στην Καστοριά και βρίσκεται περίπου στο 4χλμ του δρόμου Καστοριάς – Άργους Ορεστικού.

Στην περιοχή έχουν ανασκαφεί νεολιθικά ευρήματα, ανάμεσα στα οποία και η πινακίδα του Δισπηλιού η οποία χρονολογήθηκε επακριβώς με τη μέθοδο του άνθρακα-14 στον «Δημόκριτο», στο 5260 π.Χ., δηλαδή στο τέλος της μέσης νεολιθικής περιόδου!

Δισπηλιό Καστοριάς

Oι συστηματικές ανασκαφές (1992 και μετά) αποκαλύπτουν τα λείψανα ενός εκτεταμένου λιμναίου οικισμού της Μέσης και Νεότερης Νεολιθικής, από τους σημαντικότερους και παλαιότερους του είδους στην Eυρώπη.

Μια επίσκεψη εδώ στο Προϊστορικό Δισπηλιό δεν είναι ένας απλός περίπατος. Είναι ένα μεγάλο ταξίδι που θα σας πάει πολύ μακριά στο χρόνο, σε μια “χώρα” του άγνωστου και του αινιγματικού…

Δισπηλιό Καστοριάς

Δείτε επίσης το «μαγικό» Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά! (video)

Ο λιμναίος οικισμός  

Ο λιµναίος οικισµός του Δισπηλιού αποτελεί must visit αξιοθέατο, αφού αποτελεί το πρώτο υπαίθριο οικοµουσείο της Ελλάδας, το οποίο αναπαριστά πιστά ένα σύνολο κατοικιών και µας δίνει χαρακτηριστικές εικόνες από τη ζωή των προγόνων µας πριν από 7.500 χρόνια!

Το ταξίδι στον χρόνο ξεκινά από τη Νεολιθική Εποχή, όταν η λίµνη και η εύφορη περιοχή γύρω από αυτή έγιναν ο κατάλληλος τόπος για τη δηµιουργία ενός οικισµού! Τα πρώτα ευρήµατα ήρθαν στο φως τη δεκαετία του ‘30, καθώς η στάθµη της λίµνης στην Καστοριά υποχώρησε και έκαναν την εµφάνισή τους οι κορυφές εκατοντάδων πασσάλων – σηµάδι του προϊστορικού οικιστικού «συγκροτήµατος».

Δείτε τις φωτογραφίες μέσα στις καλύβες και τα ευρύματα!

Έκτοτε, στην αρχή µε δειλά βήµατα και κατόπιν πιο συστηµατικά, οι ανασκαφές αποκάλυψαν έναν τεράστιας αρχαιολογικής σηµασίας χώρο, ενώ σήµερα 8 καλύβες σε όλα τα στάδια χτισίµατος κρύβουν εντός τους διάφορα εργαλεία και οικοκυρικά είδη και γίνονται ζωντανοί µάρτυρες της ζωής στο 5.500 π.Χ.!

Με αυτό τον τρόπο ο επισκέπτης αποκτά την εικόνα ενός προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού και βλέπει τα ευρήματα της εποχής εκείνης και μπορεί να καταλάβει πως ήταν ένα νοικοκυριό πριν από 7.500 χρόνια!

Mοναδικές πολιτιστικές πτυχές της κοινότητας του Δισπηλιού αποκαλύπτουν τρεις οστέινες φλογέρες καθώς και μια ξύλινη πινακίδα με εγχάρακτα γραμμικά στοιχεία. H πινακίδα αυτή χρονολογείται με βεβαιότητα στο 5260 π.Χ. και δεν αποκλείεται να αποτελεί μια πρώιμη μορφή γραπτού λόγου, όπως εικάζεται και για παρόμοια σύμβολα χαραγμένα σε πηλό.

Για τις ώρες επίσκεψης και για την ξενάγηση δείτε περισσότερες πληροφορίες στο www.limneosoikismos.gr (Τ. 24670 21910)

Δείτε και άλλες εντυπωσιακές φωτογραφίες

**ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΛΕΑΝΝΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δείτε και άλλα must visit σημεία, στην Καστοριά, την “αρχόντισσα” της Μακεδονίας…

Τα πολυτιμότερα διαμάντια είναι αυτά που ανακαλύπτεις στο ελάχιστα προσδοκώμενο μέρος… H Καστοριά είναι η “αρχόντισσα” της Μακεδονίας και σας καλεί να την γνωρίσετε…

Καστοριά λίμνη

Η λίμνη

Καστοριά ίσον λίμνη! Περισσότερο από κάθε άλλη, αυτή η πόλη της δυτικής Μακεδονίας είναι συνδεδεμένη με τη λίμνη Ορεστιάδα και το υγρό στοιχείο. Μια λίμνη που κάθε εποχή, κάθε μέρα, μέχρι και κάθε στιγμή, συνιστά ένα διαφορετικό κάδρο, έτσι όπως καθρεφτίζονται οι οξιές, τα πλατάνια και οι κορυφές από τα βουνά πάνω στη γυάλινη επιφάνειά της…

Με αυτή και τους φημισμένους της γουναράδες είχα συνδέσει στο μυαλό μου την Καστοριά, μέχρι που πριν έναν μήνα είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω τα θέλγητρά της –κι ομολογώ πως δεν περιορίζονται στα παραπάνω!

Γιατί δεν είναι μόνο τα εντυπωσιακά αρχοντικά στις γραφικές συνοικίες Ντολτσό και Απόζαρι που μαγεύουν, δεν είναι απλώς ο απόηχος από τους κοσμοπολίτες εμπόρους που καταφθάνει μέχρι και σήμερα, δεν είναι αποκλειστικά η θέα και οι ατελείωτες βόλτες γύρω και κατά μήκος της λίμνης… 

Καστοριά παραδοσιακό σπίτι

Είναι μια συνολικά πρωτόγνωρη εμπειρία που ξεκινάει με μια γνήσια «καλημέρα» από τα στόματα των χιλιάδων φιλικών και αυθεντικών κατοίκων αυτής της πόλης και καταλήγει σε ένα υψηλό επίπεδο ζωής που χαρακτηρίζεται από χαλαρούς ρυθμούς και γνήσια φιλοξενία. 

Εξωστρεφής από τη μία (λόγω της μακραίωνης εμπορικής δραστηριότητας και σύνδεσής της με το εξωτερικό), αλώβητη από την τουριστική λαίλαπα από την άλλη, κρατάει ανόθευτο το χαρακτήρα μια γνήσιας Μακεδονίτισσας! 

Κι όταν έρθει η ώρα να βγούμε εκτός πεπατημένης, τότε είναι σίγουρο πως θα μας μαγέψει ακόμα περισσότερο… Είναι γιατί μάλλον δεν το περιμένουμε…. Γραφικά χωριά, ιστορικές μονές, πεδία μάχης, κινηματογραφικά σκηνικά, χιονισμένα βουνά και μια απλωσιά που κάνει το βλέμμα να χάνεται ελεύθερο από τη μια άκρη στην άλλη… 

Αν και τα περισσότερα αναξιοποίητα, εύκολα προσβάσιμα όμως λόγω του καλού οδικού δικτύου, κερδίζουν το θαυμασμό όσων μπορούν να εκτιμήσουν! Είναι σαν να κάνεις ένα ταξίδι στο παρελθόν, μέσα στο χρόνο, σαν να γεμίζεις ενέργεια ζώντας για λίγο στους ρυθμούς μιας επαρχιακής… καθημερινότητας, που σπάνια συναντάς στις μέρες μας…

Κι αν η Καστοριά παραμένει να σου φαίνεται ένα μακρινό ταξίδι, θα διαπιστώσεις σύντομα πως κάνεις λάθος! Μέσω της Εγνατίας οδού (μιάμιση ώρα από Θεσσαλονίκη) αλλά και της απευθείας αεροπορικής της σύνδεσης με Αθήνα, έχει έρθει πιο κοντά μας, ακόμα και γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο που επιθυμούσες να δραπετεύσεις.

MUST SEE

Από το νότο… στο βορρά!

Από τα πρώτα πράγµατα που πρέπει να κάνει κάποιος φτάνοντας στην Καστοριά είναι τον µικρό γύρο της λίµνης! Στολίδι της πόλης, η Ορεστιάδα, όπως ονοµάζεται , αποτελεί µια από τις οµορφότερες των Βαλκανίων, κάτι που της έχει χαρίσει, άλλωστε, το χαρακτηρισµό «Μνηµείο Φυσικού Κάλλους» από το υπουργείο Πολιτισµού, ενώ παράλληλα την έχει εντάξει στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 (αποτελεί σηµαντικό υγρότοπο που φιλοξενεί πάνω από 150 είδη πουλιών).

Mαζί µε τους ψαράδες, τους ποδηλάτες, και τους αθεράπευτα ροµαντικούς ήρθε η ώρα να υποκλιθούµε στα κάλλη της…

Ξεκινώντας από τη Νοµαρχία και ακολουθώντας τη Μεγ. Αλεξάνδρου, αφήνουµε δειλά δειλά το νότιο κοµµάτι της πόλης πίσω µας για να εξερευνήσουµε τη χερσόνησο, έτσι όπως ξετυλίγεται στην υδάτινη αγκαλιά της… 

Ο στενός παραλίµνιος δρόµος (µετά από λίγο γίνεται µονόδροµος), ανάµεσα σε οξιές και πλατάνια, µοιάζει σχεδόν απόκοσµος δίπλα στα γαλήνια νερά… Είτε µε το αυτοκίνητο (7 χλµ.), είτε µε τα πόδια (θα µας πάρει 45′), η διαδροµή εντυπωσιάζει σε κάθε της οπτική, ενώ προσφέρει αρκετά ενδιαφέροντα σηµεία για µια στάση (Ντολτσό, Σπήλαιο, Μαυριώτισσα)… 

Καστοριά πηγές φύση

Το παιχνίδισµα της φύσης και οι αντανακλάσεις των δέντρων και των χιονισµένων βουνοκορφών πάνω στην ήρεµη επιφάνειά της χαρίζουν µοναδικά φωτογραφικά ενσταντανέ! 

Σε λίγη ώρα θα αντικρίσουµε µπροστά µας τη Βόρεια Παραλία, και συγκεκριµένα τη συνοικία Απόζαρι µε τα εκπληκτικά αρχοντικά. Για να επιστρέψουµε στην αφετηρία µας, διασχίζουµε τη Λεωφ. Νίκης, προσπερνάµε τα τείχη του Ιουστινιανού και το Δηµαρχείο και κατηφορίζουµε και πάλι στο νότιο τµήµα της πόλης, ολοκληρώνοντας µε αυτόν τον τρόπο την πρώτη γνωριµία µας µε την Καστοριά!

ΤIP: Ακολουθήστε, στην αρχή περίπου της διαδροµής σας, τις πινακίδες για Προφήτη Ηλία και Άγ. Αθανάσιο. Εκεί ψηλά θα έχετε την ευκαιρία να θαυµάσετε µοναδικές πανοραµικές απόψεις ολόκληρης της Καστοριάς!

Σπηλιά του Δράκου!

Μετά από µερικά µέτρα ο παραλίµνιος δρόµος που ενώνει τη Νότια µε τη Βόρεια Παραλία δίνει τη θέση του σε έναν µονόδροµο ανάµεσα σε οξιές και πλατάνια. Πρώτη µας στάση η Σπηλιά του Δράκου. Έτσι λέγεται το σπήλαιο που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του ’40 (την εποχή δηλαδή που διανοίχτηκε ο παραλίµνιος δρόµος από τον Στρατηγό Σουγγαρίδη) από διάφορους ερασιτέχνες Καστοριανούς εξερευνητές…

καστοριά σπηλιά του Δράκου

Έπρεπε να περάσουν αρκετές δεκαετίες (2009) για να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό και να µπορούµε να θαυµάζουµε την απαράµιλλη οµορφιά του. Μόλις 4 χλµ. από την πόλη και λίγο πριν το µοναστήρι της Μαυριώτισσας, καλεί σε ένα ταξίδι ξεχωριστό. Μέσα σε µια διαδροµή 300 µ. αντικρίζουµε τόσο υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγµίτες, όσο και εφτά µικρές λίµνες.

Η θερµοκρασία είναι σταθερή όλον το χρόνο (16-18°C) και η περιήγηση µάς δίνει µια αίσθηση µοναδική, την ώρα που ο ήχος από τις σταγόνες του νερού επιβεβαιώνει τα λεγόµενα των ξεναγών µας πως πρόκειται για ένα ζωντανό σπήλαιο…

Τip: Στο εσωτερικό του σπηλαίου εντοπίστηκαν παλαιοντολογικά κατάλοιπα, µε κυριότερα τα οστά «αρκούδας των σπηλαίων» (Ursus Speleaus). Το είδος αυτό έζησε στην Ευρώπη και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Το ήξερες ότι… το σπήλαιο έχει συνδεθεί με ένα μύθο σύμφωνα με τον οποίο στην σπηλιά υπήρχε χρυσωρυχείο που το φυλούσε ένας δράκος.

Το ήξερες ότι…

  • υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς πήρε το όνομά της; Η επικρατέστερη θεωρείται η άποψη ότι προήλθε από τους κάστορες που ενδημούσαν για αιώνες στη λίμνη!
  • στην Καστοριά υπήρχαν εφτά τζαμιά; Σήμερα πίσω από τη Νομαρχία εντοπίζεται ο μεντρεσές, με τις χαρακτηριστικές κωνικές κεραμιδένιες στέγες!
  • ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς δραστηριοποιείται από το 1957;
  • η πόλη αριθμεί πάνω από 72 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες; Σημείο αναφοράς, η εκκλησία της Παναγίας Σκουταριώτισσας ή Κουμπελίδικης (ονομάστηκε έτσι από το ασυνήθιστα υψηλό τύμπανο-κουμπέ που χαρακτηρίζει τον τρούλο της).
  • η Νότια με τη Βόρεια παραλία έχουν διαφορά θερμοκρασίας, που φτάνει και τους 5οC;
  • στην Καστοριά ανακαλύφθηκε η πρώτη λευκή τρούφα στην Ελλάδα από τον φαρμακοποιό Γιώργο Δέτκο, πρόεδρο του συλλόγου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας;
  • στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς δραστηριοποιείται και η οργάνωση «Αρκτούρος»;
  • ο Σύνδεσμος Γουνοποιητικής Καστοριάς θα εγκαινιάσει σύντομα καινούριο εκθετήριο;

Και αφού είμαστε στην Καστοριά δείτε και μια έξοχη επιλογή για διαμονή. Ένα υπέροχο παραδοσιακό αρχοντικό!

Ένα αρχοντικό… με τα όλα του που παίρνει 9,5 βαθμολογία στη booking!

Εξωτερική λήψη του κτηρίου, αρχοντικό Ωρολογόπουλου

Αρχοντικό Ωρολογόπουλου

Το αρχοντικό της οικογένειας Ωρολογόπουλου που χτίστηκε τον 19ο αιώνα στη γραφική συνοικία Ντολτσό στην Καστοριά και πήρε πάλι ζωή πριν από λίγα χρόνια, οπότε και και δημιουργήθηκε εάνς ξενώνας που αναδεικνύει την ιστορία του κτηρίου, αποπνέει ζεστασιά και χαρακτηρίζεται από την σπιτική φιλοξενία με όλες τις ανέσεις που αναζητά κάθε ταξιδιώτης!

αρχοντικό Ωρολογοπούλου Καστοριά δωμάτιο εσωτερική λήψη

Με μια σύντομη περιήγηση εντός του οικήματος αντιλαμβάνεται κανείς πως τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη του και το άγρυπνο βλέμμα του ιδιοκτήτη είναι εκεί για να δώσει τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές.

αρχοντικό Ωρολογοπούλου Καστοριά δίκλινο δωμάτιο λευκό

Περίτεχνα ταβάνια, πολλά παράθυρα, που λούζουν το χώρο µε φυσικό φως, κρυφές ματιές στα υπόλοιπα αρχοντικά της περιοχής, αλλά και η ιδιαίτερη παραδοσιακή αισθητική του είναι μερικά από τα στοιχεία που το αναδεικνύουν σε top επιλογή διαμονής στην πόλη.

αρχοντικό Ωρολογοπούλου Καστροριά πρωινό κοντινό

Το αρχοντικό Ωρολογοπούλου λαμβάνει πολύ υψηλή βαθμολογία στη booking, ήτοι 9,5, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως είναι ένα κατάλυμα που μένει αξέχαστο στους επισκέπτες του. Δεν είναι τυχαίο που μάγεψε και τον Τάσο Δούση, που το επέλεξε!

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ