ΑΡΘΡΟ 1 ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ( 203 )

Τα απομεινάρια του ιερού του θεού Διόνυσου στη Δράμα μαρτυρούν τη λατρεία των κατοίκων στον θεό της γονιμότητας , των καλλιεργειών και των αμπέλων. Στο θεό του κρασιού.

Χιλιάδες χρόνια μετά, κάποιοι άνθρωποι με όραμα και επιμονή αναβίωσαν την καλλιέργεια των αμπελιών καταφέρνοντας να δημιουργήσουν εκλεκτά κρασιά που πρωταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές.

Αυτή την επιτυχία γιορτάζουν κάθε χρόνο τον Μάιο , διοργανώνοντας τη μεγαλύτερη γιορτή κρασιού στην Ελλάδα, τη Δραμοινογνωσία.

Τα οινοποιεία , στις 26 και 27 Μαΐου ανοίγουν τις πόρτες τους για να μυήσουν στα μυστικά του κρασιού όσους αγαπούν τις εκλεκτές γεύσεις κι αρώματα στο κρασί. Στις «Ανοιχτές πόρτες» οι επισκέπτες βιώνουν την μαγεία των οινοποιείων , ξεναγούνται ανάμεσα στα εκατοντάδες δρύινα βαρέλια, παρακολουθούν διαλέξεις και συζητήσεις. Απολαμβάνουν τις εκλεκτές ποικιλίες των κρασιών και φυσικά συμμετέχουν στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το κάθε οινοποιείο: Εκθέσεις, θεατρικά, unplugged συναυλίες.

Την ίδια στιγμή , ολόκληρη η πόλη ζει, πάλλεται και χορεύει στους ρυθμούς της γιορτής του κρασιού με τις μουσικές, τα σύγχρονα και τα παραδοσιακά συγκροτήματα να γεμίζουν τους δρόμους της πόλης ενώ τις νύχτες, η διασκέδαση “συνοδεύεται” αποκλειστικά και μόνο από το κρασί.

Από τις 20 έως τις 27 Μαΐου, ο δρόμος προς τη Δράμα μεταμορφώνεται σε μονόδρομο τέχνης και πολιτισμού, διασκέδασης και αυθεντικών εμπειριών.

ΆΡΘΡΟ 2
ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΕΣ ΕΞΙ ΛΕΞΕΙΣ ( 406 )

Ίσως να φταίει η παρουσία του ιερού του θεού Διόνυσου.
Ίσως η φύση με τα βουνά της που προστατεύουν την πεδιάδα .
Ίσως η έλξη των ανθρώπων από τις αρχέγονες παραδόσεις του τόπου τους.

Σίγουρα φταίνε “οι παλιοί” που δεν λησμόνησαν τις συνήθειες των προγόνων τους, για να έρθουν σήμερα άνθρωποι με αφοσίωση και όραμα, που προσπάθησαν και κατάφεραν να δημιουργήσουν μία νέα κουλτούρα οινοποιίας πιστή στις παραδόσεις αλλά και στην πρωτοπορία.

Οι σύγχρονοι οινοποιοί της Δράμας , ήταν που ξύπνησαν τη φύση και την μπόλιασαν με τη γνώση και το μεράκι τους.

Κάπως έτσι γεφύρωσαν το χάσμα των χιλιετηρίδων ανάμεσα στα ευρήματα των νεολιθικών οικισμών με τα πατητήρια και τους σπόρους σταφυλιών , με τους σημερινούς εξαιρετικούς αμπελώνες και τα εκλεκτά κρασιά, που δεσπόζουν στη διεθνή αγορά του κρασιού.

Ένας τόσο ευλογημένος τόπος , λοιπόν, δεν θα μπορούσε να μην γιορτάζει κάθε χρόνο το χαρισματικό “παιδί” της, το κρασί.

Δράμα – Οίνος – Γευσιγνωσία. Δραμοινογνωσία.

Η Δραμοινογνωσία είναι το απόσταγμα ενός τόπου με πανέμορφη και επιβλητική φύση, βαθιές ρίζες στην αμπελουργία και εξαιρετικό μείγμα γεύσεων από από τον ντόπιο, τον Μικρασιατικό και τον ποντιακό πληθυσμό.

Αυτά είναι τα συστατικά, που παλαιώθηκαν σαν εκλεκτό κρασί , μέσα στον νομό της Δράμας και δημιούργησαν τη μεγαλύτερη κι αυθεντικότερη γιορτή κρασιού στην Ελλάδα.

Η πόλη ζει, πάλλεται και χορεύει στους ρυθμούς της γιορτής του κρασιού με τις μουσικές, τα σύγχρονα και τα παραδοσιακά συγκροτήματα να γεμίζουν τους δρόμους της πόλης ενώ τις νύχτες, η διασκέδαση “συνοδεύεται” αποκλειστικά και μόνο από το κρασί.

Την εβδομάδα της Δραμοινογνωσίας όλα φαντάζουν πιο ζωηρά: Οι πικάντικες, Ανατολίτικες γεύσεις που συναντούν την ντόπια αλλά και σύγχρονη κουζίνα, οι ήχοι της γκάιντας και της αχλαδόσχημης λύρας που συναντά τη τζαζ μουσική, τα ψαγμένα μπαράκια με την φυσική ομορφιά της λίμνης και των πλατάνων.

Οι “Ανοιχτές Πόρτες” , όπως είναι αναμενόμενο αποτελούν την κορύφωση της Δραμοινογνωσίας. Κάλλιστα θα μπορούσαν κάλλιστα να ονομαστούν και “ανοιχτές αγκαλιές”, καθώς οι οινοποιοί , ως εξαιρετικοί οικοδεσπότες, καλωσορίζουν τους επισκέπτες στα άδυτα των οινοποιείων και των κελαριών τους.

Οι επισκέπτες βιώνουν την μαγεία των οινοποιείων , ξεναγούνται ανάμεσα στα εκατοντάδες δρύινα βαρέλια, παρακολουθούν διαλέξεις και συζητήσεις. Απολαμβάνουν τις εκλεκτές ποικιλίες των κρασιών και φυσικά συμμετέχουν στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το κάθε οινοποιείο: Εκθέσεις, θεατρικά, unplugged συναυλίες.

Κι επειδή στη Δράμα ξέρουν από παλαίωση, κάθε χρόνος που περνά, η Δραμοινογνωσία γίνεται καλύτερη.

Το κρασί πρωταγωνιστεί και ο δρόμος προς τη Δράμα μεταμορφώνεται σε μονόδρόμο τέχνης και πολιτισμού, διασκέδασης και αυθεντικών εμπειριών.

  1. ΔΙΑΡΚΕΙΑ 15’’ GENERIC

2. ΔΙΑΡΚΕΙΑ 29’’ ME ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ «ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΩΝ»

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ