Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
28.5 C
Athens
ΑρχικήΚαιρόςΔυσοίωνα προγνωστικά δεδομένα για τον καιρό: Έρχεται ένα από τα πιο ζεστά...

Δυσοίωνα προγνωστικά δεδομένα για τον καιρό: Έρχεται ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια

Δύσκολο λόγω παρατεταμένου καύσωνα φαίνεται ότι θα είναι το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα για τον καιρό. Χωρίς αμφιβολία, η κλιματική αλλαγή δείχνει σταδιακά τις συνέπειές της και στη χώρα μας, με τον καιρό να είναι ήδη καλοκαιρινός ενώ αναμένεται ένα από τα πιο θερμα καλοκαίρια.

Τα ανησυχητικά στοιχεία για τις θερμοκρασίες

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF) δημοσίευσε δεδομένα για την πορεία της θερμοκρασίας το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ευρώπη και τα προγνωστικά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
Γράφημα που παρουσιάζει το meteo.gr δείχνει τις παρελθοντικές προγνώσεις μέχρι τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το Meteo, «δυσοίωνα είναι τα προγνωστικά δεδομένα για την πορεία της θερμοκρασίας το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ευρώπη».
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι για φέτος προβλέπονται από τα πιο θερμά καλοκαίρια, με μια ακραία τιμή απόκλισης κοντά στο +2,5 ºC.

ECMWF: Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για τη θερμοκρασία του καλοκαιριού 2024 στην Ευρώπη

Ειδικότερα, το Meteo.gr (Σ. Ντάφης) γράφει:

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF) δημοσίευσε δυσοίωνα προγνωστικά δεδομένα για την πορεία της θερμοκρασίας το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ευρώπη.

Το παρακάτω γράφημα παρουσιάζει τις παρελθοντικές προγνώσεις κάθε μήνα Μαΐου από το 2017 μέχρι σήμερα για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο) με τις γκρι μπάρες να δείχνουν την αβεβαιότητα στις αποκλίσεις των τιμών από την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016 (ήδη μια πολύ θερμή περίοδος), και τους γκρι κύκλους να δείχνουν τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων.

Τα κόκκινα στίγματα “Χ” δείχνουν τις πραγματικές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν μετά το πέρας των προγνωστικών περιόδων και παρατηρούμε ότι το πιο θερμό καλοκαίρι καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι το μοντέλο του ECMWF έχει προβλέψει μέχρι στιγμής με μεγάλη ακρίβεια τη γενική πορεία της θερμοκρασίας στην Ευρώπη το καλοκαίρι, και ελαφρώς υποεκτιμά τις πραγματικές τιμές.

Για φέτος, η μπλε μπάρα στα δεξιά του γραφήματος δείχνει ότι προβλέπεται ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών, με το 17 % των σεναρίων να δείχνουν ακραία υψηλές τιμές, και τον μέσο όρο κοντά στους +0.6 °C πάνω από την κλιματική τιμή, την υψηλότερη προγνωστική τιμή μέχρι στιγμής. Η πιο ακραία τιμή προγνωστικής απόκλισης είναι κοντά στο +2.5 ºC. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια τον φετινό Μάιο δεν δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,285LikesΚάντε Like
88,430 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ