Η πιο συχνή ερώτηση που µου κάνουν είναι: «Πού να πάµε για ένα ωραίο Σαββατοκύριακο και να µη χαλάσουµε πολλά λεφτά;». Παλαιότερα απαντούσα Βουδαπέστη, Πράγα, Κωνσταντινούπολη, Ρώµη και διάφορες άλλες πρωτεύουσες που πραγµατικά αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Τους τελευταίους µήνες έχω κάνει στροφή και σθεναρά υποστηρίζω, εκτός από την Ελλάδα -που, ΟΚ, πόσες φορές να πάµε Περτούλι, Αράχωβα, Καρπενήσι κ.λπ.;-, τα «βαλκανικά διαµάντια», όπως µου αρέσει να τα λέω. Ναι, µη γουρλώνετε τα µάτια σας. Σας ενηµερώνω πως οι φίλοι µας και γείτονες, που τόσα χρόνια ταλαιπωριόντουσαν από εµφυλίους πολέµους και οικονοµικές κρίσεις, µπορούν να σας εκπλήξουν ευχάριστα.

Σερβία

Είναι η πρώην Γιουγκοσλαβία, που τώρα πια λέγεται Σερβία. Μια χώρα πανέµορφη, µε εξαιρετικά φιλικούς και γλεντζέδες κατοίκους. Η πρωτεύουσά της είναι το Βελιγράδι, που εγώ το έζησα πολύ καλά για ένα µήνα κατά τη διάρκεια του εµφυλίου πολέµου της Γιουγκοσλαβίας. Καµία σχέση, όµως, το τότε µε το σήµερα. Το φρούριο Καλεµέγκνταν είναι το στολίδι και το καµάρι της πόλης. Η παλιά πόλη θα σας ενθουσιάσει µε τα πλακόστρωτα δροµάκια και τις όµορφες γέφυρες. Το Βελιγράδι σφύζει από νυχτερινή ζωή, µπαρ, κλαµπ, καφέ και να είστε σίγουροι ότι θα πιείτε ίσως το πιο καλό τσίπουρο, µε γεύσεις της Ευρώπης. Μάλιστα, υπάρχουν και ειδικά µπαρ που σερβίρουν από κοκτέιλ µέχρι σφηνάκια µε το παραδοσιακό ποτό των Σέρβων, που φυσικά αρέσει πολύ και στους Έλληνες. Το Βελιγράδι, αν και στο κέντρο της Ευρώπης, έχει και παραλία… Φυσικά, δεν έχει θάλασσα, αλλά στις όχθες του ποταµού Σάβα δηµιουργήθηκε ένα µικρό τεχνητό νησί, που ιδιαιτέρως τους καλοκαιρινούς µήνες πνίγεται από κόσµο. Η οµορφιά του είναι απαράµιλλη, είναι µια όαση πράσινου και φυσικού κάλλους.

Κροατία

Το… αντίπαλο δέος της Σερβίας είναι, ασφαλώς, η Κροατία, µε τη µεσαιωνική της αρχοντιά και τα χιλιάδες νησάκια της στις δαλµατικές ακτές. Την Κροατία την προτείνω σίγουρα και τους καλοκαιρινούς µήνες, όπου θα ζήσετε σε έναν επίγειο παράδεισο. Για χειµώνα προτείνω τη µεσαιωνική πόλη του Ντουµπρόβνικ, Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της Unesco από το 1979. Πρόκειται για έναν καταπληκτικό προορισµό, µε αναγεννησιακά κτήρια, µοναστήρια και ναούς. Θα σας θυµίσει λίγο τη Μονεµβασιά, αλλά στο πιο µεγάλο του, στο πιο οργανωµένο και πιο εντυπωσιακό.

Βουλγαρία

Ναι, δεν σας γεµίζει το µάτι και κάποιος θα µου πει: «Μα τι να πάω να κάνω στη Σόφια;». Κι όµως, η Σόφια είναι µια όµορφη πόλη µε τεράστιους δρόµους και πλατείες, µε πράσινο και µε ένα καταπληκτικό, ολοκαίνουριο mall, που θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Η εκκλησία του Αλέξανδρου Νιέφσκι αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα µνηµεία της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας. Για τους λάτρεις των χειµερινών σπορ υπάρχει φυσικά το εξαιρετικό Μπάνσκο, που οι πίστες του είναι τουλάχιστον 6 χιλιόµετρα κατάβασης χωρίς κανένα εµπόδιο. Οι φανατικοί της ιστορίας θα ενθουσιαστούν µε το ρωµαϊκό θέατρο της Φιλιππούπολης και, φυσικά, µε το µοναστήρι της Ρίλα, επίσης µνηµείο της Unesco, στα 100 χλµ. από τη Σόφια, στην κοιλάδα του ποταµού Ρίλσκα.

Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Αυτή η χώρα έχει κουκλίστικες πόλεις, που θα σας αφήσουν άφωνους. Ορόσηµό της είναι η παλιά γέφυρα του Μόσταρ, πάνω από τον ποταµό Νερέτβα. Πρόκειται για µουσουλµανικές περιοχές που υπέστησαν τα πάνδεινα στον εµφύλιο πόλεµο και που τώρα σιγά σιγά ξαναβρίσκουν το βηµατισµό τους. Θα σας ενθουσιάσουν οι καταρράκτες της Κράβιτσα, στα 50 χλµ. από το Μόσταρ, που θεωρούνται ένα από τα πιο «δυνατά» τουριστικά αξιοθέατα. Το Σαράγεβο, αν και δεν έχει να σας πει πολλά, θα σας δώσει µια εικόνα του αιµατηρού εµφυλίου πολέµου, µέσα από έργα που έγιναν, όπως το περίφηµο τούνελ απεγκλωβισµού που κατασκευάστηκε προκειµένου να σωθούν χιλιάδες γυναικόπαιδα που είχαν εγκλωβιστεί από τους Σέρβους.

Δεν έχω χώρο να σας γράψω για το πόσο καταπληκτικό είναι το Μαυροβούνιο, µε τους προορισµούς του για σκι, η Ρουµανία, µε το ανερχόµενο Βουκουρέστι και την παλιά του πόλη, που ανοικοδοµήθηκε 100%, όπως επίσης και το κάστρο του Δράκουλα στα Καρπάθια. Οι οµορφιές των Βαλκανίων είναι σίγουρο ότι δεν έχουν τελειωµό και θέλουν ιδιαίτερο ψάξιµο. Οι γείτονες τα τελευταία χρόνια κάνουν πολύ σηµαντική προσπάθεια στον τουρισµό και οι τιµές τους σε ποσοστό 80% είναι value for money. Τέλος, θέλω να ξέρετε ότι στην Ελλάδα δεχόµαστε κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από τις γειτονικές µας χώρες, ανθρώπους µε ταµπεραµέντο που µοιάζει πολύ στο ελληνικό. Αν µε ρωτάτε, ναι, υποστηρίζω ότι πρέπει να στηρίζουµε τα γειτονικά κράτη τουριστικά, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι άλλα κράτη στην κεντρική Ευρώπη. Αν, µάλιστα, αξίζει και τον κόπο, γιατί όχι;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ