Υδρόγειος σφαίρα

Αλλαγές εισηγείται στα ταξίδια στην Ευρώπη η Κομισιόν από την 1η Ιουλίου με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Σε περίπτωση που εγκριθεί μια τέτοια απόφαση, σημαίνει πως μετά από 4 μήνες περιορισμού οι ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα εντός των Ευρωπαϊκών συνόρων.

- Advertisement -

Ποιοι θα είναι οι κανόνες

Ωστόσο ενδέχεται οι ευρωπαϊκές χώρες να μην υποδέχονται τους τουρίστες κάθε χώρας με ίσους όρους. Για παράδειγμα οι ταξιδιώτες από περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως οι Αμερικανοί, μπορεί να μην επιτραπεί να ταξιδεύουν στην ΕΕ. Η τρέχουσα προσδοκία είναι ότι οι ταξιδιώτες από χώρες χαμηλού κινδύνου θα είναι εκείνοι οι οποίοι κατά προτεραιότητα θα παίρνουν το πράσινο φως εισόδου στην Ευρώπη. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Josep Borrell, τάσσεται υπέρ της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην Ευρώπη.

Σε δήλωση της η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων της Κροατίας, Terezija Gras ανέφερε. «Η επέκταση της τρέχουσας ταξιδιωτικής απαγόρευσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου ήταν μια κίνηση προετοιμασίας για το σταδιακό άνοιγμα που θα ακολουθήσει».

αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, Ισραήλ
Τα καρότσια στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στέκουν άδεια. Φωτογραφία: Sharon Pulwer

Να υπενθυμίσουμε ότι τα σύνορα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης θα ανοίξουν από τις 15 Ιουνίου, χωρίς να επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα στους ταξιδιώτες. Ωστόσο η κ. Gras τονίζει ότι το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων πρέπει να γίνει συντονισμένα, αναλογικά και χωρίς διακρίσεις.

Οι τελικές αποφάσεις για το ποιοι ταξιδιώτες θα επιτρέπεται να διασχίσουν τα σύνορα των μεμονωμένων χωρών της ΕΕ θα εξαρτάται από την κάθε χώρα σύμφωνα με την καθοδήγηση που θα λαμβάνει από τις Βρυξέλλες. Ο κ. Borrell επισήμανε ότι οι χώρες συνεργάζονται για να αναπτύξουν ενιαία προσέγγιση η οποία θα λαμβάνει υπόψη παράγοντες που διαμορφώνουν συγκεκριμένα κοινά κριτήρια, ώστε οι πολιτικές τους να βασίζονται σε μια κοινή και συντονισμένη προσέγγιση.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ