Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
31.7 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΕίναι ασφαλές το ταξίδι στο Μαρόκο μετά το φονικό σεισμό; Τι ισχύει...

Είναι ασφαλές το ταξίδι στο Μαρόκο μετά το φονικό σεισμό; Τι ισχύει με τις πτήσεις

Ο φονικός σεισμός στο Μαρόκο προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων και είναι πιθανό να σημειωθούν μετασεισμοί στην περιοχή τις επόμενες ημέρες.

Την Παρασκευή, ένας ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ έπληξε το Μαρόκο σκοτώνοντας περισσότερους από 2.000 ανθρώπους και τραυματίζοντας χιλιάδες.

- Advertisement -

Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται και ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαρακές – μια από τις πιο δημοφιλείς τουριστικά πόλεις.

Οι ειδικοί είπαν ότι οι μετασεισμοί είναι πιθανοί στην περιοχή για τις επόμενες δύο ημέρες.

Με χιλιάδες άτομα που έχουν κάνει κράτηση για να επισκεφθούν τη χώρα αυτό το φθινόπωρο, είναι ασφαλές να ταξιδέψετε τώρα στο Μαρόκο;
Ποιες περιοχές του Μαρόκου επηρεάζονται από τον σεισμό; Και τι συμβαίνει με τις πτήσεις; Ακυρώθηκαν;

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν ψηλά στα βουνά του Άτλαντα που σημαίνει ότι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι στο κεντρικό Μαρόκο. Η πλειοψηφία των θανάτων και των προσπαθειών διάσωσης επικεντρώνεται σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά που είναι δύσκολο να προσπελαστούν.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι «λόγω του μικρού βάθους του συμβάντος και της γειτνίασής του με υψηλά πληθυσμιακά κέντρα, πολλά κτίρια υπέστησαν ισχυρή δόνηση που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική αστοχία».

Ο πλησιέστερος τουριστικός κόμβος βρίσκεται 44 χλμ. μακριά στο Μαρακές όπου κτίρια έχουν υποστεί ζημιές ή κατέρρευσαν λόγω της καταστροφής. Οι περισσότερες από τις ζημιές σημειώθηκαν στη Μεδίνα – Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και στο παλαιότερο τμήμα του Μαρακές. Τα ιστορικά του κτίρια δεν κατασκευάστηκαν με γνώμονα τους σεισμούς.

Ενώ οι σεισμοί έγιναν αισθητοί μέχρι την Ισπανία και την Πορτογαλία, μεγάλο μέρος του υπόλοιπου Μαρόκου παρέμεινε ανεπηρέαστο. Οι δημοφιλείς προορισμοί θερέτρου Agadir και Essaouira παρουσίασαν μόνο μικρές ζημιές σε κτίρια.

Η Καζαμπλάνκα, η Ταγγέρη και η πρωτεύουσα Ραμπάτ στα βόρεια της χώρας απέφυγαν επίσης σημαντικές ζημιές από τον σεισμό.

Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στο Μαρόκο αυτή τη στιγμή;

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (FCDO) εξέδωσε συμβουλές στους ταξιδιώτες, αλλά δεν προειδοποίησε να μην επισκεφθούν το Μαρόκο ή το Μαρακές.

«Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 ένας σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών έπληξε το Μαρόκο κοντά στο Μαρακές. Πιθανοί περαιτέρω μετασεισμοί. Θα πρέπει να ακολουθείτε τις συμβουλές των τοπικών αρχών και να ακολουθείτε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης», ανέφερε.

Το USGS είπε ότι είναι πιθανό «μικρότεροι μετασεισμοί», κάτω από αυτό που μπορεί να ανιχνεύσει και να αναφέρει, είναι πιθανό να γίνουν αισθητοί στην περιοχή για τις επόμενες εβδομάδες.

Ο όμιλος SETO, ο οποίος εκπροσωπεί 70 από τους κύριους ταξιδιωτικούς πράκτορες της Γαλλίας, δήλωσε το Σάββατο ότι δεν γνωρίζει ότι κανένας από τους πελάτες του έχει πληγεί λόγω του σεισμού στο Μαρακές.

Εξακολουθούν να απογειώνονται και να προσγειώνονται πτήσεις στο αεροδρόμιο του Μαρακές;

Παρά τις ζημιές στην πόλη από τον σεισμό, οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Μαρακές συνέχισαν να εκτελούνται με τις αεροπορικές εταιρείες να παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Η EasyJet και η British Airways πρόσθεσαν επιπλέον χωρητικότητα με μεγαλύτερα αεροσκάφη σε πτήσεις προς Λονδίνο το Σάββατο για να φιλοξενήσουν επιβάτες που ήθελαν να επιστρέψουν νωρίτερα στις χώρες τους.

Ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης προσφέρουν στους πελάτες την ευκαιρία να επαναπρογραμματίσουν το ταξίδι τους. Η British Airways είπε ότι οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν από ή προς το Μαρακές πριν από τις 24 Σεπτεμβρίου μπορούν να αλλάξουν τις ημερομηνίες τους δωρεάν εάν το επιθυμούν.

Η Air France προσφέρει επίσης στους πελάτες με προγραμματισμένες πτήσεις από ή προς το Μαρόκο τις «επόμενες ημέρες» την ευκαιρία να τροποποιήσουν ή να αναβάλουν τις πτήσεις τους δωρεάν. Τα δρομολόγια της αεροπορικής εταιρείας από και προς το Μαρακές, την Καζαμπλάνκα και το Ραμπάτ λειτουργούν κανονικά.

Η TUI και η easyJet είπαν επίσης ότι τα προγράμματά τους λειτουργούν ως συνήθως. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν πει στους πελάτες να ακολουθούν τις συμβουλές των αρχών και να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους πριν ταξιδέψουν.

Όλα τα άλλα μεγάλα αεροδρόμια στο Μαρόκο λειτουργούν αυτή τη στιγμή κανονικά.

Τι θα συμβεί αν επιλέξει κάποιος να ακυρώσει τις διακοπές του στο Μαρόκο;

Το να ταξιδέψετε σε έναν προορισμό που βρίσκεται εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον τους πόρους. Για αυτόν τον λόγο, οι ταξιδιώτες μπορεί να θέλουν να ακυρώσουν τις διακοπές τους ή να φύγουν νωρίς από το Μαρόκο.

Αν και οι πτήσεις εκτελούνται κανονικά, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η British Airways και η easyJet, δίνουν στους πελάτες την ευκαιρία να συζητήσουν την κράτησή τους με την ομάδα εξυπηρέτησης πελατών τους. Αυτό μπορεί να σας επιτρέψει να κάνετε εκ νέου κράτηση, να αναβάλετε ή ακόμα και να αλλάξετε τον προορισμό της πτήσης σας.
Εάν έχετε κάνει κράτηση για ένα ταξίδι στο Μαρακές ή στα Όρη του Άτλαντα τις επόμενες δύο εβδομάδες, η διαμονή και οι περιηγήσεις μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα.

Οι συμβουλές του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν προειδοποιούν κατά της επίσκεψης στην περιοχή, αλλά συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες «να επικοινωνήσουν με τον πάροχο καταλυμάτων/τουριστικό πράκτορα για να επιβεβαιώσουν τις ρυθμίσεις πριν από την αναχώρηση σε περίπτωση διακοπής ή ζημιάς που προκλήθηκε από το σεισμό».

Είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα ή τον τουριστικό πράκτορα, καθώς είναι πιθανό να προσφέρουν ευελιξία για την αναβολή ή την εκ νέου κράτηση των διακοπών σας.

Ωστόσο, εάν το ταξίδι σας είναι σε περιοχές εκτός των περιοχών που επηρεάζονται, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις εταιρείες με τις οποίες σκοπεύετε να ταξιδέψετε. Είναι απίθανο να σας προσφέρουν την ίδια ευελιξία, καθώς οι υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά και η ακύρωση μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα λάβετε τα χρήματά σας πίσω.

Με πληροφορίες από euronews.com

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,275LikesΚάντε Like
88,297 FollowersΑκολουθήστε
172,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ