ο ωραιοτερος δρόμος του κόσμου

Ο «άρχοντας των δρόμων» όπως συχνά αποκαλείται, η λεωφόρος Ringstrasse ή αλλιώς Vienna Ring Road μετράει περισσότερα από 150 χρόνια στο ιστορικό κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας.

- Advertisement -
λεωφόρος  Ringstrasse

Είναι μια μεγάλη κυκλική λεωφόρος του 19ου αιώνα στην περιοχή Innere Stadt της Βιέννης στην Αυστρία, αποτελεί ένα από τα καλύτερα αξιοθέατά της, με μνημεία και πάρκα να την περιβάλλουν.

Λέγεται ότι είναι ο ωραιότερος δρόμος του κόσμου, “φήμη” που δεν έχει βγει άδικα. Η αρχιτεκτονική και η επιβλητική κατασκευή της λεωφόρου είναι άρτιες, καθαρή με μνημεία, πάρκα και σειρά δέντρων στις άκρες της, σε τοποθεσία – κλειδί, στο ιστορικό κέντρο της Βιέννης, με σημαντική ιστορία πίσω της, με πλήθος ανθρώπων να εξυπηρετεί καθημερινά, με κάποια από τα πιο σημαντικά κτήρια της αυστριακής πρωτεύουσας όπως το Κοινοβούλιο να βρίσκονται εκεί, και αναπόσπαστο μέρος της ατμόσφαιρας και της αρχοντιάς της Βιέννης, είναι επόμενο να αποτελεί σήμα – κατατεθέν και αξιοθέατο όχι μόνο της πρωτεύουσας αλλά της χώρας.

Τώρα αν είναι ο ωραιότερος δρόμος του κόσμου, ίσως ναι, ίσως και όχι. Η αλήθεια είναι ότι ακούγεται κάπως υπερβολικό αυτό, αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα παγκοσμίως γνωστό, ωραίο και ιστορικό σημείο.

ιστορικά κτήρια επί της λεωφόρου Ringstrasse
λεωφόρος  Ringstrasse, Βιέννη

Παράλληλα με την αρχιτεκτονική της Βιέννης, τα μπαρόκ κάστρα, τους κήπους και την ξεχωριστή ομορφιά της, ο δρόμος και η περιοχή γύρω από αυτόν ήταν και παραμένει πόλος έλξης τουριστών.

Το κοινοβούλιο, λεωφόρος  Ringstrasse

O Φραγκίσκος Ιωσήφ Α΄ της Αυστρίας αποφάσισε το 1857 την κατεδάφιση τον τειχών της πόλης και στην διαθήκη του ζήτησε την κατασκευή μιας κυκλικής λεωφόρου. Το συνολικό μήκος της λεωφόρου είναι 5,2 χλμ και αποτελείται από διάφορους δρόμους, που φέρουν την κατάληξη -ring (= κύκλος).

Στην Ringstrasse μετακόμισαν οι εύπορες οικογένειες της πόλης και κατασκεύασαν τα παλάτια τους. Επίσης, κατασκευάστηκαν επί αυτής μεγάλα δημόσια κτίρια, όπως το Κοινοβούλιο και το Δημαρχείο.

λεωφόρος  Ringstrasse, κίτρινο τραμ

Ποια πόλη καθιέρωσε και μετέδωσε τον καφέ σε ολόκληρη την Ευρώπη;

Το 1865, ο αυτοκράτορας της χώρας Φραγκίσκος Ιωσήφ, κοίταξε τη μοναδική πιο κομψή κατασκευή στην πόλη από το τεράστιο μουστάκι του και κήρυξε το «δαχτυλίδι» έτοιμο για τις επιχειρήσεις.

Χτισμένος στην παλιά πόλη, με μνημειακά κτίρια, καταπράσινα πάρκα και μεγαλοπρεπείς πλατείες.

Η περίφημη λεωφόρος Ringstrasse στα 5,5 χλμ. του μήκους της περικλείει όλο το ιστορικό κέντρο της Βιέννης (Innere Stadt), ενώ περίπου στο κέντρο του πενταγώνου που σχηματίζει, ορθώνεται το αδιαμφισβήτητο σύμβολό της.

Η λεωφόρος  Ringstrasse, άδεια

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ