Μία από τις νεότερες πόλεις στην Ελλάδα, πρωτεύουσα του Νομού Έβρου και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, η Αλεξανδρούπολη έχει ομορφιές που αξίζει να γνωρίσετε. 

Ψαροχώρι μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο στα αρχαία χρόνια στη θέση της υπήρχε η αρχαία πόλη Σάλη που ιδρύθηκε από αποίκους από το νησί της Σαμοθράκης. Η σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από αλιείς από τα χωριά της Μάκρης και της Μαρώνειας και έγινε γνωστή ως Δεδέαγατς.

Δείτε πώς έγινε το ιστορικό ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς μετά την ανακαίνισή του!

- Advertisement -

Σχετική εικόνα

Από τις πρώτες ημέρες της απελευθέρωσης της πόλης (14 Μαΐου 1920), οι αρμόδιες τοπικές Αρχές καθώς και η Ιερά Μητρόπολη, ζητώντας τη γνώμη και του ιατρού Αχιλλέα Σαμοθράκη, που ως μελετητής της ιστορίας της Αρχαίας Θράκης οριζόταν πάντοτε ως πρόεδρος των εκάστοτε Επιτροπών Τοπωνυμιών, έλαβαν την απόφαση να μετονομάσουν την πόλη από Δεδέαγατς σε Νεάπολη. Το 1920 όμως, ο βασιλιάς της Ελλάδας, Αλέξανδρος Α’, επισκέφθηκε την πόλη, και οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να μετονομάσουν την πόλη σε Αλεξανδρούπολη, προς τιμήν του.

Φωτογραφικό ντοκουμέντο! Η κατακτημένη ανατολική Μακεδονία πριν από 100 χρόνια! (Photos)

Σήμα κατατεθέν την Αλεξανδρούπολης, ο Φάρος της , αναγνωρίστηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και έχει 27 μέτρα ύψος, 6 ορόφους με πέτρινα σκαλοπάτια, φως ακτίνας 23 μιλίων. Δεσπόζει επιβλητικός στο λιμάνι από το 1880, φωτίζοντας θάλασσα και στεριά και εντυπωσιάζοντας τους εκατοντάδες επισκέπτες του με τη μεγαλοπρέπειά του.

Γυαλοχώρια: Ο παραδεισένιος τόπος της Μακεδονίας που λίγοι γνωρίζουν

Κάντε την περατζάδα σας από το  Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην οδό 14ης Μαΐου 63, το εκκλησιαστικό μουσείο στην πλατεία της Μητρόπολης, επισκεφθείτε τη Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας, μια από τις ιστορικότερες της Ελλάδας και το σημείο αναφοράς των Θρακών Χριστιανών ανά τον κόσμο. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λοφίσκου στις Φέρες, στο κέντρο της πόλης, στη θέση της αρχαίας πόλης Βήρας.

Αλεξανδρούπολη

Η Παναγία Κοσμοσώτειρα ιδρύθηκε το 1151 από τον Βυζαντινό Σεβαστοκράτορα Ισαάκ Κομνηνό, με βάση τα σχέδια της Αγιά-Σοφιάς και διασώζεται 900 χρόνια αργότερα σε πολύ καλή κατάσταση. Το οικοδόμημα είναι κατασκευασμένο από πέτρες και πλίνθους και είναι ρυθμού σταυροειδούς με πέντε τρούλους. Ο κεντρικός έχει διάμετρο 7 μέτρων, με παράθυρα γύρω γύρω, που αφήνουν το φως να μπει και κάνουν τον τρούλο να μοιάζει πως αιωρείται.

Η «αρχόντισσα» της Μακεδονίας: Μια πόλη που μοιάζει με νησί (photos)

Αλεξανδρούπολη

Αφεθείτε στις ομορφιές της φύσης, στο δάσος της Δαδιάς, 60 χιλιόμετρα έξω από την Αλεξανδρούπολη. Εκεί, μπορείτε να δείτε μαυρογύπες και όρνια, χρυσαετούς, βασιλαετούς και αετογερακίνες να ανοίγουν τα πλούσια φτερά τους από πάνω σας. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα οικολογικό καταφύγιο που φιλοξενεί στην προστατευόμενη περιοχή των 72.000 στρεμμάτων του πολλά και σπάνια αρπακτικά και ερπετά.

Από τη Μακεδονία ως την Πελοπόννησο αυτοί είναι οι best of the best φθινοπωρινοί προορισμοί! (photos)

Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου, που σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου και συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης. Τα νερά και τα φερτά υλικά του ποταμού, μαζί με την δράση της θάλασσας, σχημάτισαν και εξακολουθούν να διαμορφώνουν ένα πολύπλοκο Δέλτα με μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, όπου βρίσκει καταφύγιο ένας μεγάλος αριθμός ειδών φυτών και ζώων.

Η συνολική του έκταση είναι 200.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 95.000 είναι ενταγμένα στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ  λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί. Επίσης, μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura.

πηγή:reader.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ