Ανάμεσα σε Αυστρία, Ιταλία, Ουγγαρία και Κροατία, η Σλοβενία κερδίζει συνεχώς έδαφος. Κι όσο περισσότερα γνωρίζουμε γι’ αυτή, τόσο πιο ψηλά ανεβαίνει στις προτιμήσεις μας.

Αγαπά τις μέλισσες
Τα μελίσσια και το μέλι είναι κάτι σαν… «θρησκεία» στη Σλοβενία, η οποία μετρά 90 χιλιάδες μελισσοκόμους, σε ένα πληθυσμό 2 εκατομμυρίων. Η μελισσοκομία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας της χώρας, αφού έξω από την πρωτεύουσά της χαρακτηρίζεται από φύση, ενώ στα εδάφη της εντοπίζεται και ένα ιδιαίτερο είδος μέλισσας, η μέλισσα Carniolan, η οποία είναι μια πολύ ήρεμη και καθόλου επιθετική, που κινείται ομαδικά.

Το…παγωμένο εθνικό πάρκο λιμνών του Πλίτβιτσε στη Κροατία!

Οι Σλοβένοι δεν τσακώνονται συχνά…
Σύμφωνα με το ετήσιο Peace Index που μετρά το αίσθημα ειρήνης και ηρεμίας σε κάθε χώρα, η Σλοβενία βρίσκεται στην 7η θέση, ανάμεσα σε 163 έθνη. Αυτό, φυσικά, οφείλεται στους ίδιους τους κατοίκους της, οι οποίοι είναι συγκρατημένα συντηρητικοί, έχουν αυτοπεποίθηση, είναι ανοιχτόμυαλοι, ανεκτικοί και πολύ φιλόξενοι. Στην ίδια λίστα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 73η θέση.

…και τους αρέσει να μασκαρεύονται
Για να γιορτάσουν και να διώξουν μακριά τον χειμώνα όταν φτάνει στο τέλος του, οι Σλοβένοι φορούν παραδοσιακές μάσκες και κοστούμια, πραγματοποιοώντας ένα τελετουργικό, το Kurentovanje, το οποίο πραγματοποιείται εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.

Η πρωτεύουσά της έχει μικρό πληθυσμό
Η Λιουμπλιάνα, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας έχει πληθυσμό μόλις 278.853 κατοίκους.

Έχει ένα παραμυθένιο κάστρο
Μπορεί η πρωτεύουσά της να είναι μικρή, είναι όμως τόσο γραφική, που οι τουρίστες αναρωτιούνται μήπως οι ντόπιοι έχουν καταφέρει να «κρύψουν» κάθε ασχήμια. Σε αυτή την ομορφιά συμβάλλει κατά πολύ και το μεσαιωνικό μεγαλούργημα που δεσπόζει στον ορίζοντά της, το κάστρο που χτίστηκε αρχικά τον 11ο και 12ο αιώνα, ανακατασκευάστηκε τον 15ο και μέχρι σήμερα αποζημιώνει όποιον ανέβει μέχρι επάνω και πιει τον καφέ του σε μια από τις πανέμορφες αυλές.

Σλοβενία: Τα 10 εκπληκτικά πράγματα που σίγουρα δεν ξέρατε!!!

Φιλοξενεί το πιο φθηνό χιονοδρομικό της Ευρώπης…
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Telegraph, το Kranjska Gora είναι το πιο φθηνό χειμερινό resort στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την αναφορά, το κόστος ενοικίασης εξοπλισμού, το πάσο για το τελεφερίκ, τα μαθήματα σκι και τα γεύματα για μια τετραμελή οικογένεια για διαμονή 6 ημερών φτάνει τα 1200 ευρώ,τουλάχιστον 1000 ευρώ λιγότερα από τα περισσότερα ελβετικά θέρετρα.

…και τις πιο όμορφες λίμνες
Στα βορειοδυτικά της Σλοβενίας, η λίμνη Μπλεντ μοιάζει με παραμύθι, ενώ οι θερμές πηγές της της χαρίζουν την ιδανική θερμοκρασία για μπάνιο ακόμη και το φθινόπωρο. Στις βόρειες και δυτικές ακτές μπορεί κανείς να βρει παραλία, αλλά αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το μπλε χρώμα της και το μικρό νησάκι στη δυτική άκρη της. Εκεί μπορεί να επισκεφτεί κάποιος ένα μικρό μουσείο και την πανέμορφη εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου του 15ου αιώνα, με το χρυσό μπαρόκ ιερό.

Είναι από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον έθνη που υπάρχουν
Σύμφωνα με τη λίστα περιβαλλοντικής απόδοσης (EPI) του Yale Center for Environmental Law & Policy που βασίζεται στην αξιολόγηση 180 κρατών σχετικά με το κατά πόσο πετυχαίνουν τους περιβαλλοντικούς στόχους ή όχι, η Σλοβενία σημειώνει υψηλό σκορ. Συγκεκριμένα, φτάνει το 88.98 και μόνο τέσσερα άλλα έθνη την ξεπερνούν: η Φιλανδία, η Ισλανδία, η Σουηδία και η Δανία.

Η μισή χώρα προστατεύεται
Για την ακρίβεια, το 53,6% της Σλοβενίας βρίσκεται υπό προστασία, αποτελώντας ένα ποσοστό που ξεπερνά κάθε έθνος του πλανήτη, εκτός της Βενεζουέλας. Η έκταση αυτή είναι γεμάτη δάση και η Σλοβενία είναι μια από τις πιο πράσινες χώρες που υπάρχουν.

Γιατί το Bohinj στη Σλοβενία είναι τόσο μαγευτικό;

Οι κάτοικοί της είναι ψηλοί και… ηλικιωμένοι
Η Σλοβενία ανήκει σε μια από τις 10 χώρες με τους πιο ψηλούς ανθρώπους (ο μέσος όρος ύψους ενός άντρα είναι 1,80μ.) και σε μια από τις 10 χώρες με το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας, ο οποίος φτάνει τα 43,5 έτη. Πέραν αυτού, οι Σλοβένοι λατρεύουν το κάπνισμα και είναι οι έκτοι πιο δεινοί καπνιστές του κόσμου, ενώ πίνουν και πολύ κρασί, κατακτώντας κι εδώ την έκτη θέση παγκοσμίως.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ