Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
24.8 C
Athens
ΑρχικήΝομός ΦωκίδαςΔελφοίΜην τη χάσετε: Έκθεση Χαρτών στους Δελφούς!

Μην τη χάσετε: Έκθεση Χαρτών στους Δελφούς!

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και ο Σύλλογος “Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών”   οργανώνουν Έκθεση με θέμα “Σατιρικές Χαρτογραφικές Απεικονίσεις πριν και κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου”.  

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016,  ώρα  19.00στην Αίθουσα Εκθέσεων του θεάτρου ΦΡΥΝΙΧΟΣ στους Δελφούς. Θα προηγηθεί  Συζήτηση  Στρογγυλής Τράπεζας, ώρα 18.00,  την οποία θα συντονίσει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ.

- Advertisement -

Συμμετέχοντες ομιλητές  θα είναι: κ. Κατερίνα Γαρδίκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ, κ. Χρήστος Ζαχαράκις, Πρέσβυς ε.τ,, κ.Ευάγγελος Λιβιεράτος ,Ομότιμος Καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας της Πολυτεχνικής Σχολής, ΑΠΘ και  κ.  Παναγιώτης Ν. Σουκάκος, Καθηγητής Ορθοπαιδικής, ΕΚΠΑ.Θα συμμετέχει επίσης ως Σχολιαστής ο Ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.

Η έκθεση αποτελεί πρωτότυπη υποενότητα της Ιστορικής Χαρτογραφίας που αναπτύχθηκε κυρίως και έκανε αισθητή την παρουσία της από τα μέσα του 19ουαιώνα έως και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα εκτεθούν ιστορικοί και σατιρικοί χάρτες από την εκτεταμένη και ιδιαίτερα σημαντική προσωπική συλλογή του  Καθηγητή  κ. Παναγιώτη Σουκάκου.  Μεταξύ αυτών ιδιαίτερα γνωστός είναι ο χάρτης του “Μαύρου Χταποδιού”, επινόηση του Βρετανού χαρτογράφου – γελοιογράφου Fred Rose, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου  (1877 – 1878) και απεικονίζει τη Ρωσία ως “Γιγαντιαίο Χταπόδι” που απλώνει τα πλοκάμια του σε βορρά, νότο, ανατολή και δύση.

Η Έκθεση θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, για τον λόγο αυτό προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις με τα σχολεία του νομού Φωκίδας.

Επιμέλεια έκθεσης: Νατάσα Καστρίτη, Ιστορικός Τέχνης

Διάρκεια: 10 Δεκεμβρίου 2016- 31 Ιανουαρίου 2017

Αίθουσα Θεάτρου Φρύνιχος

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,270LikesΚάντε Like
88,473 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ