Την ιδιαίτερη «προσωπικότητα» της δεν τη συναντάς αλλού στην Ελλάδα. Και µπορεί να την προτιµάµε κυρίως για τις καλοκαιρινές εξορµήσεις όµως τώρα, λίγο πριν από την επέλαση των τουριστών, είναι η καλύτερη ευκαιρία για να τη ζήσουµε σε ένα αξέχαστο road trip!

Ρεπορτάζ-Κείµενο: Γιώργος Λ. Παπαχατζής ([email protected])

Φανταστείτε µια βεντάλια που ανοίγει και ξεδιπλώνει µπροστά σας οικισµούς µε πυργόσπιτα, γυµνές βουνοκορφές, απόκρυφες παραλίες και µια απέραντη θάλασσα! Ναι… αυτό είναι το τοπίο της Λακωνικής Μάνης (γνωστής και ως Μέσα Μάνη), στο δεύτερο πόδι της Πελοπονήσσου, που δεν γίνεται παρά να µας ξαφνιάσει µονοµιάς µε την ανυπότακτη γοητεία της!


ΟΙΤΥΛΟ
Μετά από έναν εύκολο σχετικά δρόµο διάρκειας 1 ώρας και 15’ µέσω της Ε.Ο. Σπάρτης-Γυθείου φτάσαµε το απογευµατάκι στο Οίτυλο. Αµέσως µας έβαλε στο νόηµα του τι εστί Λακωνική Μάνη… µε το «στιβαρό» σκηνικό του σκαρφαλωµένο στα 240 µ. –εκεί όπου άλλοτε δέσποζε η µυκηναϊκή πόλη– να ατενίζει τον οµώνυµο κόλπο, τους όρµους του Λιµενίου και της Τσίπας (Νέο Οίτυλο).

Οι κάτοικοι περήφανα µας εξιστορούν ότι κάποτε οι Μανιάτες από εδώ έλεγχαν το πέρασµα προς τη Μεσσηνία και όλο τον κόλπο, το πόσο συνέβαλαν στα Ορλοφικά και την Επανάσταση του 1821, ακόµα και ιστορίες µε πειρατές. Αφού περάσουµε από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον πάνω µαχαλά του οικισµού, σειρά έχει το επίνειο του Οίτυλου, το Καραβοστάσι. Τα καλοκαίρια συγκεντρώνει ουκ ολίγους τουρίστες, ενώ είναι και ιδανικό σηµείο για ειδυλλιακά ηλιοβασιλέµατα.

Από εδώ δεν απουσιάζει και η υψηλή γαστρονοµία, που δίνει τον καλύτερο εαυτό της κάτω από τη στέγη του Πέτρα και Φως Boutique Hotel & Spa στο εστιατόριο Ανερούσα µε πιάτα µεσογειακού προσανατολισµού βασισµένα σε τοπικές πρώτες ύλες τα οποία επιµελείται ο γνωστός chef Χριστόφορος Πέσκιας (τηλ. 27330 54050, 27330 52915). Όταν βραδιάσει για ένα θαυµάσιο δείπνο προσφέρεται και η ταβέρνα ο Φάρος του Παντελή, µε τα τραπεζάκια της σε ένα ξύλινο µπαλκονάκι πάνω από το κύµα (τηλ. 6944 725480). Ύπνος όµως νωρίς, ξυπνητήρι στις 08:00, γιατί είµαστε ακόµα στην αρχή.

ΛΙΜΕΝΙ

Αµέσως µετά το Νέο Οίτυλο, µε τα καλοκαιρινά του καταλύµατα να ετοιµάζονται πυρετωδώς να υποδεχτούν και φέτος τους τουρίστες, και µόλις 5΄ οδικώς (3 χλµ.) τα πυργόσπιτα του Λιµενίου πάνω στη θάλασσα απλά τα ζηλεύεις… Καλά προφυλαγµένο στον µυχό του κόλπου αυτό το χωριό µοιάζει µε live καρτ ποστάλ!

Τι, έτσι τυχαία οι Μαυροµιχαλαίοι το διάλεξαν για έδρα τους; Εδώ αξίζει να κάνουµε την πρώτη µας βουτιά στα πεντακάθαρα σµαραγδένια νερά του και µετά όπως είµαστε µε τα µαγιό να σπεύσουµε για φαγητό στην περίφηµη για τα φρέσκα ψάρια και την αστακοµακαρονάδα ταβέρνα του Τάκη (τηλ. 27330 51327) πλάι στο κύµα, µε φόντο τον πύργο των Μαυροµιχαλαίων.

Η γαλήνια ατµόσφαιρα είναι ό,τι καλύτερο για να γεµίσουµε στο φουλ τις µπαταρίες µας και µε µια διανυκτέρευση.

 

ΑΡΕΟΠΟΛΗ

Μια από τις καλύτερες στιγµές αυτού του road trip έχει φτάσει. Γιατί αυτή η σχεδόν δεκαπεντάλεπτη διαδροµή που οδηγεί από το Λιµένι στην Αρεόπολη είναι από τις οµορφότερες της Πελοποννήσου! Η χρυσαφένια θάλασσα στο «πιάτο» σε αποζηµιώνει µετά τη ζαλάδα που προκαλούν οι στροφές. Αφήστε τι επιφυλάσσει ο οικισµός… Και µόνο το ότι θεωρείται το κόσµηµα της Λακωνικής Μάνης τα λέει όλα. Ευτυχώς έχουµε σύµµαχο τον καιρό, γιατί έτσι και πιάσει εδώ ο αέρας µπορεί να σηκώσει και τα δέντρα, µας λένε οι ντόπιοι.

Παρκάρουµε στην είσοδο, µιας και έχει κηρυχθεί διατηρητέος. Η Αρεόπολη είναι από τα πιο τουριστικά µέρη της Μάνης και αυτό το αντιλαµβάνεσαι αµέσως µε το που πατήσεις το πόδι σου στην κεντρική πλατεία, 17ης Μαρτίου, που µας θυµίζει το ένδοξο παρελθόν του χωριού, αφού εδώ υψώθηκε για πρώτη φορά το λάβαρο της Επανάστασης του 1821.

Τα γουστόζικα cafés, τα µπαράκια, τα στέκια για φαγητό, σε πείθουν αµέσως ότι πρέπει να κλείσεις δωµάτιο στους πέτρινους πύργους που έχουν µετατραπεί σε παραµυθένιους ξενώνες, ώστε να δεις και την ολοζώντανη νυχτερινή της πλευρά. Αφού ξαποστάσουµε στα τραπεζάκια του Bukka Bar (τηλ. 27330 51003), από τα πρώτα και πιο δηµοφιλή στέκια, ρίχνουµε µια µατιά στο άγαλµα του Πετρόµπεη Μαυροµιχάλη, χανόµαστε στα καλντερίµια, φωτογραφίζουµε τα καταπληκτικά διατηρητέα πέριξ του ναού των Ταξιαρχών και της πλατείας 17ης Μαρτίου και ανάβουµε ένα κερί στον ναό του Ταξιάρχη µε το εντυπωσιακό πέτρινο καµπαναριό και την πλούσια ιστoρία του, αφού εδώ παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία οι Μανιάτες πριν δώσουν όρκο για τον απελευθερωτικό αγώνα.

Το απόγευµα θα ξεκουραστούµε, γιατί το βράδυ ο επίλογος θα γραφτεί µε cocktails στον πεζόδροµο στο café-bar Aula (τηλ. 6973 922115, www.cafeaula.gr). Για φαγητό προτιµήστε το οινοµαγειρείον Μπάρµπα Πέτρος, νωστό για τα ντόπια κρεατικά και τα σπιτικής νοστιµιάς µαγειρευτά τηλ. 27330 51205).

ΔΙΡΟΣ

Και µόνο στη θέα της πινακίδας που γράφει «Διρός», έρχονται αβίαστα στον νου τα πασίγνωστα σπήλαια. Μέσω της επαρχιακής οδού Αρεόπολης-Γερολιµένα (7,7 χλµ., διάρκεια 10’) φτάνουµε στον Πύργο Διρού. Γιατί µπορεί οι περισσότεροι να κατευθύνονται αµέσως 4 χλµ. πιο πέρα για τις φηµισµένες σπηλιές, αλλά εµείς κάνουµε ένα γρήγορο πέρασµα από τη συνοικία Πετρόλακκος όπου κλέβει την παράσταση το συγκρότηµα του οπλαρχηγού Σκλαβουνάκου. Τέτοια κτίσµατα πραγµατικά δεν θα τα δείτε σε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Το κλείστρο της φωτογραφικής µηχανής πήρε φωτιά για να απαθανατίσει τον «ρωµαλέο» πολεµόπυργό του, αλλά και τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Πέτρου και του Ταξιάρχη (και οι δύο του 11ου αιώνα) στον οικισµό Γκλέζου. Μετά την τιµητική του έχει, φυσικά, το «ωραιότερο λιµναίο σπήλαιο του κόσµου», η Γλυφάδα ή Βλυχάδα.

Μόνο αν επιβιβαστείτε στη βαρκούλα και αφήσετε το βλέµµα σας να περιπλανηθεί στους έξοχους σταλακτίτες και σταλαγµίτες (λιµναία απόσταση 1.200 µ. και περπατήσιµο τµήµα της επιφάνειας 300 µ.) θα νιώσετε τη φύση να σας ψιθυρίζει το µεγαλείο της (καθ. 08:30-15:00, εισ. €13) κάτω από τα µανιάτικα χώµατα! Δυστυχώς το Νεολιθικό Μουσείο ακριβώς δίπλα παραµένει κλειστό λόγω εργασιών. Φεύγοντας από τον Διρό και πριν φτάσετε στον Γερολιµένα αξίζει να κάνετε µια στάση στον άγνωστο στους πολλούς Μέζαπο (15 χλµ. νοτιότερα), έναν µικρό ψαράδικο οικισµό µέσα στον κόλπο τον οποίο προφυλάσσει η χερσόνησος Τηγάνι, για να πάρετε ακόµα µια γεύση από την ιδιαίτερη οµορφιά του λακωνικού τοπίου και να κάνετε µια βουτιά στις εντυπωσιακές βραχώδεις ακρογιαλιές του.

Διαβάστε ολόκληρο το road trip μας στη Λακωνική Μάνη μόνο στο Ιcons Travellers που κυκλοφορεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ