Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
37.6 C
Athens
ΑρχικήTravelΣαμαρίνα: Το χωριό της Πίνδου που είναι χτισμένο ανάμεσα σε πυκνά δάση...

Σαμαρίνα: Το χωριό της Πίνδου που είναι χτισμένο ανάμεσα σε πυκνά δάση και το “ψηλότερο” στα Βαλκάνια! (φωτο)

Το «πιο ψηλό χωριό» όπως το αποκαλούν κυρίως οι ντόπιοι είναι η Σαμαρίνα, “κρυμμένη” σε μια γωνιά της μακεδονικής γης με ιστορία ριζωμένη στα βάθη του χρόνου.

Σαμαρίνα, θέα

Γνωρίστε τη Σαμαρίνα…

Η Σαμαρίνα βρίσκεται στην βόρεια Πίνδο στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα (2.637 μ.), στο νομό Γρεβενών σε υψόμετρο 1.350 με 1.590 μέτρων! Θεωρείται μάλιστα το “ψηλότερο χωριό” της Ελλάδας και ίσως το ψηλότερο των Βαλκανίων. Λόγω του υψόμετρου όπως είναι φυσικό κάθε χειμώνα “στολίζεται” με χιόνι.

- Advertisement -

Γύρω από την Σαμαρίνα θα δείτε πυκνά δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου. Το χωριό έχει άφθονα κρύα νερά, ασύγκριτες φυσικές ομορφιές και κλίμα ιδανικό για καλή υγεία και ζωή… Για αυτά της τα προσόντα άλλωστε, την βάφτισαν και «Ωραία Σαμαρίνα».

Η πρώτη εντύπωση της Σαμαρίνας από μακριά, είναι υπέροχη: Το μεγάλο κεφαλοχώρι στέκεται στους πρόποδες του δεύτερου σε ύψος βουνού της Ελλάδας, κάτω από τις χιονισμένες -έως αργά τον Μάη- ακρώρειές του με τις τελευταίες γειτονιές του να ακουμπούν στις δασωμένες παρυφές.

Το ιδανικό δηλαδή ταξίδι με το αυτοκίνητο, για να ζήσετε με την παρέα σας μια υπέροχη εμπειρία!

Η εκκλησία της Παναγιάς -η μεγαλύτερη Βασιλική της Πίνδου- Σαμαρίνα

Αλλά και από κοντά οι ομορφιές δεν τελειώνουν. Μια από αυτές, το καμάρι των Σαμαρινιωτών, η εκκλησία της Παναγιάς -η μεγαλύτερη Βασιλική της Πίνδου- με το αιωνόβιο πεύκο που ριζώνει στο ιερό της.

Εκδρομή το Φθινόπωρο;4 επικοί προορισμοί που θα λατρέψεις

Η Σαμαρίνα χαρακτηρίζεται από την ζωντάνια και έντονη δραστηριότητα των κατοίκων της σε πολλούς τομείς. Οι Σαμαριναίοι με πολυσχιδή παρουσία στην σύγχρονη ελληνική ζωή, διατηρούν την Σαμαρίνα ως αντίληψη ζωής στον τόπο διαβίωσης τους, αλλά και συντηρούν εδώ στις πλαγιές του Σμόλικα τις πατρογονικές εστίες και παραδόσεις. 

Βόλτα στο χωριό, Σαμαρίνα

Χαρακτηριστικό της δυναμικής των κατοίκων αποτυπώνεται στο γνωστό παραδοσιακό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας». Οι Σαμαρινιώτες με τα πρώτα κρύα έπαιρναν τα κοπάδια τους και κατηφόριζαν για τα χειμαδιά της Θεσσαλίας.

Δείτε οικονομικούς ξενώνες στο Πήλιο,τον Πάρνωνα,τον Όλυμπο και την Ήπειρο!

Πρόκειται για ένα κατεξοχήν κτηνοτροφικό χωριό που άκμασε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα αποτελεί ένα παραθεριστικό χωριό, ως επί το πλείστον, και έχει ανοικτή πρόσβαση όλες τις εποχές του χρόνου.

Σαμαρίνα, τρεχούμενα νερά

Εδώ θα δείτε και ακόμα 3 χωριά της Αρκαδίας, λιγότερο γνωστά μια ανάσα από την Αθήνα! 

Το χωριό είναι διαιρεμένο σε μεγάλες συνοικίες, έχει πολλές εκκλησίες και σημαντική στιγμή του χρόνου είναι ο Δεκαπενταύγουστος όπου όλοι οι απανταχού Σαμαρινιώτες παρευρίσκονται στο μεγάλο πανηγύρι.

Δείτε και άλλες εντυπωσιακές φωτογραφίες του χωριού!

Απέχει από τα Γρεβενά περίπου 52 χιλιόμετρα και από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας περίπου 15 χιλιόμετρα γεγονός που κάνει τους χειμερινούς επισκέπτες να θέλουν να την γνωρίσουν καλύτερα.

Περιπλανηθείτε στο χωριό μέσα από το βίντεο…

Από την άλλη έχουμε και μια πιο κοντινή στην Αθήνα επιλογή που προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες στον επισκέπτη της αλλά εξίσου όμορφες, τα Άνω Δολιανά!

Άνω Δολιανά Αρκαδίας: Το χωριό των εκπλήξεων για να αποδράσετε το Σαββατοκύριακο! 

Τα Άνω Δολιανά είναι ένα ορεινό καταπράσινο γραφικό χωριό που κρύβει πολλές εκπλήξεις στους επισκέπτες του. Από το φυσικό κάλλος και την πλούσια βλάστηση μέχρι τις ταβέρνες και την πεζοπορία, σας προσκαλεί να αποδράσετε αυτό το Σαββατοκύριακο.

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας λεπτομέρεια δάσος

Η περιοχή «Κούβλι» αποτελεί την νοτιοανατολική κατάληξη του οροπεδίου της Τρίπολης, από όπου αρχίζει να ορθώνεται ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα, με τα Άνω Δολιανά, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, να είναι το πρώτο που θα συναντήσετε.

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας αποδράσεις Σαββατοκύριακο πέτρινα σπίτια

Χτισμένο στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 1050 μ., ξεχωρίζει από την πρώτη ματιά με τα καλντερίμια και τα πετρόκτιστα σπίτια. Από την κεντρική πλατεία, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, θα απολαύσετεμοναδική θέα προς τον κάμπο τηςΤρίπολης.

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας αποδράσεις Σαββατοκύριακο πανοραμική με σπίτια

Περνάμε 48 ώρες στα χωριά της Αρκαδίας!

Παραδοσιακός οικισμός με φυσικό κάλλος

Γύρω, γύρω απλώνεται ένα εντυπωσιακό δάσος με καστανιές, που προσφέρεται για πεζοπορία, αφού κοντά στο χωριό περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Παραδοσιακά καφενεδάκια και πολλές ταβέρνες υπόσχονται στους επισκέπτες να μην τους λείψει τίποτα!

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας αποδράσεις Σαββατοκύριακο κοντινό σε πέτρινο σπίτι

Στο καφενείο της “Κυρά Βούλης” θα πιείτε αρωματικό ελληνικό καφέ συνοδεία κεράσματος, συνήθως γλυκό του κουταλιού που φτάνει στο τραπέζι σε διάφορες γεύσεις για να διαλέξετε! Αν είστε τυχεροί θα πιείτε και χειροποίητο λικέρ. Κέρασμα κι αυτό!Αράδαινα: Το πανέμορφο χωριό των Σφακίων στο χείλος του γκρεμού με 4 μόλις κατοίκους!

Με παραδοσιακό προϊόν τα κάστανα, θα αγοράσετε πολλές τοπικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού ενώ θα δοκιμάστε και πολλές συνταγές με κάστανο. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας κατά την επιστροφή κάτι από όλα αυτά.

Περιπλάνηση σε 5 όμορφες πόλεις της Πελοποννήσου

Ιδανικός προορισμός για πεζοπορία

Τα Άνω Δολιανά παρουσιάζουν πλούσια φυσική ομορφιά, με κατάφυτες ρεματιές και πετρόχτιστα σπίτια πλήρως ενταγμένα στο περιβάλλον. Οπότε εδώ η πεζοπορία επιβάλλεται, γι’ αυτό να είστε έτοιμοι να περπατήσετε στο βουνό, απολαμβάνοντας μοναδικές εικόνες.

Η πεζοπορική διαδρομή στη ρεματιά του Αγιάννη ξεκινά από τον ξενώνα του χωριού και ακολουθεί αρχικά το μονοπάτι δίπλα στο ρυάκι. Θα περπατήσετε ακούγοντας τους ήχους των ξερών φύλλων αλλά και των γάργαρων νερών που τρέχουν από τις πηγές.

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας αποδράσεις Σαββατοκύριακο ρεματιά Αγιάννη

Η είσοδος στην ξερή κοίτη του ποταμού θα σας φέρει μπροστά από τα ερείπια εγκαταλειμμένων νερόμυλων, ενώ η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής θα σας εντυπωσιάσουν. Μετά από 5 περίπου χιλιόμετρα εύκολης πεζοπορίας θα φτάσετε στο ξωκλήσι της Παναγίας της Κουβλιώτισσας.

Αμπελώνες Τσέλεπου, μια μοναδική εμπειρία

Από εκεί, μετά από 2 χιλιόμετρα σε εύκολο χωματόδρομο θα φτάσετε στους αμπελώνες του Κτήματος Τσέλεπου. Αν και η αμπελοκαλλιέργεια είχε μειωθεί στην περιοχή, δίνοντας τη θέση της στην καλλιέργεια καρποφόρων δέντρων, τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί και πάλι, με κέντρο της δραστηριότητας το οινοποιείο του Κτήματος.Ο Τάσος Δούσης προτείνει 5 κουκλίστικους ξενώνες στην Ελλάδα με θέα που κόβει την ανάσα!

Άνω Δολιανά χωριό Αρκαδίας αποδράσεις Σαββατοκύριακο αμπελώνες Τσέλεπου

Χτισμένο μέσα σε μεγάλο ιδιόκτητο αμπελώνα 300 στρεμμάτων, θα έχετε τη δυνατότηα να το γνωρίσετε εκ των έσω. Αφού περιπλανηθείτε ανάμεσα στους αμπελώνες, θα περάσετε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για ξεκούραση και δοκιμή των εκλεκτών κρασιών του Κτήματος.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,439 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ