Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
35.9 C
Athens
ΑρχικήΜακεδονίαΓρεβενάΣαμαρίνα: Το «ψηλότερο» χωριό στα Βαλκάνια είναι χτισμένο στους πρόποδες της Πίνδου...

Σαμαρίνα: Το «ψηλότερο» χωριό στα Βαλκάνια είναι χτισμένο στους πρόποδες της Πίνδου ανάμεσα σε πυκνά δάση

Το «πιο ψηλό χωριό» όπως το αποκαλούν κυρίως οι ντόπιοι είναι η Σαμαρίνα, το «ψηλότερο» χωριό στα Βαλκάνια, κρυμμένο σε μια γωνιά της μακεδονικής γης με ιστορία ριζωμένη στα βάθη του χρόνου.

Σαμαρίνα, θέα

Γνωρίστε τη Σαμαρίνα…

Η Σαμαρίνα βρίσκεται στην βόρεια Πίνδο στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα (2.637 μ.), στο νομό Γρεβενών σε υψόμετρο 1.350 με 1.590 μέτρων! Θεωρείται μάλιστα το “ψηλότερο χωριό” της Ελλάδας και ίσως το ψηλότερο των Βαλκανίων. Λόγω του υψόμετρου όπως είναι φυσικό κάθε χειμώνα “στολίζεται” με χιόνι.

- Advertisement -

Γύρω από την Σαμαρίνα θα δείτε πυκνά δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου. Το χωριό έχει άφθονα κρύα νερά, ασύγκριτες φυσικές ομορφιές και κλίμα ιδανικό για καλή υγεία και ζωή… Για αυτά της τα προσόντα άλλωστε, την βάφτισαν και «Ωραία Σαμαρίνα».

Η πρώτη εντύπωση της Σαμαρίνας από μακριά, είναι υπέροχη: Το μεγάλο κεφαλοχώρι στέκεται στους πρόποδες του δεύτερου σε ύψος βουνού της Ελλάδας, κάτω από τις χιονισμένες -έως αργά τον Μάη- ακρώρειές του με τις τελευταίες γειτονιές του να ακουμπούν στις δασωμένες παρυφές.

Σαμαρίνα, το "ψηλότερο" χωριό των Βαλκανίων

Το ιδανικό δηλαδή ταξίδι με το αυτοκίνητο, για να ζήσετε με την παρέα σας μια υπέροχη εμπειρία!

Αλλά και από κοντά οι ομορφιές δεν τελειώνουν. Μια από αυτές, το καμάρι των Σαμαρινιωτών, η εκκλησία της Παναγιάς -η μεγαλύτερη Βασιλική της Πίνδου- με το αιωνόβιο πεύκο που ριζώνει στο ιερό της.

Η Σαμαρίνα χαρακτηρίζεται από την ζωντάνια και έντονη δραστηριότητα των κατοίκων της σε πολλούς τομείς. Οι Σαμαριναίοι με πολυσχιδή παρουσία στην σύγχρονη ελληνική ζωή, διατηρούν την Σαμαρίνα ως αντίληψη ζωής στον τόπο διαβίωσης τους, αλλά και συντηρούν εδώ στις πλαγιές του Σμόλικα τις πατρογονικές εστίες και παραδόσεις. 

Βόλτα στο χωριό, Σαμαρίνα

Χαρακτηριστικό της δυναμικής των κατοίκων αποτυπώνεται στο γνωστό παραδοσιακό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας». Οι Σαμαρινιώτες με τα πρώτα κρύα έπαιρναν τα κοπάδια τους και κατηφόριζαν για τα χειμαδιά της Θεσσαλίας.

Πρόκειται για ένα κατεξοχήν κτηνοτροφικό χωριό που άκμασε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα αποτελεί ένα παραθεριστικό χωριό, ως επί το πλείστον, και έχει ανοικτή πρόσβαση όλες τις εποχές του χρόνου.

Σαμαρίνα, τρεχούμενα νερά

Το χωριό είναι διαιρεμένο σε μεγάλες συνοικίες, έχει πολλές εκκλησίες και σημαντική στιγμή του χρόνου είναι ο Δεκαπενταύγουστος όπου όλοι οι ντόπιοι και επισκέπτες παρευρίσκονται στο μεγάλο πανηγύρι.

Δείτε το χωριό μέσα από εντυπωσιακές εικόνες:

Χωριό Σαμαρίνα
Χιονισμένο τοπίο Σαμαρίνα
Σαμαρίνα, αξιοθέατα
Σαμαρίνα πλατεία
Σαμαρίνα νερόμυλος
Σαμαρίνα μνημεία
Σαμαρίνα βόλτα στα αξιοθέατα
Σαμαρίνα, χειμώνα
Στον δρόμο για Σαμαρίνα
Σαμαρίνα, δέντρο
Σαμαρίνα, επισκέψιμα αξιοθέατα
Σαμαρίνα, βόλτα στο χωριό
Εικόνες χαρακτηριστικές, Σαμαρίνα

Απέχει από τα Γρεβενά περίπου 52 χιλιόμετρα και από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας περίπου 15 χιλιόμετρα γεγονός που κάνει τους χειμερινούς επισκέπτες να θέλουν να την γνωρίσουν καλύτερα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,300LikesΚάντε Like
88,201 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ