Σε δίχτυα ψαρά στη Σέριφο πιάστηκαν λεοντόψαρα, ένα επικίνδυνο είδος ψαριού με δηλητηριώδη αγκάθια γεγονός που έθεσε σε συναγερμό το Λιμεναρχείο του νησιού το οποίο με άμεση ανακοίνωση χθες ενημέρωσε τους αλιείς, τους κατοίκους και τους επισκέπτες για την εμφάνιση του επικίνδυνου ψαριού στη θαλάσσια περιοχή Καλό Αμπέλι.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό αλίευσης από επαγγελματία αλιέα , ατόμων του ψαριού «ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟ», στην θαλάσσια περιοχή του Όρμου ΚΑΛΟ ΑΜΠΕΛΙ Ν. Σερίφου, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους αλιείς (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) ότι το ανωτέρω είδος ψαριού είναι ιδιαίτερα «επικίνδυνο» όταν τρυπηθούμε από τα αγκάθια του, τα οποία προξενούν αφόρητο πόνο, ενώ σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου μπορούν να οδηγήσουν και σε θάνατο”.

Το λεοντόψαρο

Το λεοντόψαρο ανήκει στις σκορπίνες  και έχει επιστημονική ονομασία Pterois miles. Προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και εντοπίστηκε στη Μεσόγειο για πρώτη φορά το 1991 στον Κόλπο της Χάιφας στο Ισραήλ. Έχει χαρακτηριστική εμφάνιση και έντονα αγκάθια και πρόκειται για ένα επικίνδυνο είδος για το θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και ένα επιθετικό ακόμα και θανατηφόρο ψάρι. Τα αγκάθια στη ράχη και στην κοιλιά του, είναι δηλητηριώδη καθώς περιέχουν ισχυρή τοξίνη.

Διαβάστε ακόμα:  Οι 10 κορυφαίες πόλεις του κόσμου για ευτυχισμένη ζωή για το 2022

Το τρύπημα από τα αγκάθια του μπορεί να προκαλέσει για μέρες έντονο πόνο, πονοκέφαλο, εμετό, δύσπνοια, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, διάρροια, ακόμα και αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές. Η αντιμετώπιση του τσιμπήματος, σύμφωνα με τις οδηγίες του Τμήματος Αλιείας, είναι ενυδάτωση του τραύματος με ζεστό νερό για 30 έως 90 λεπτά και άμεση μετάβαση σε ιατρικό κέντρο.

Παρόλα αυτά είναι βρώσιμο και μάλιστα αρκετά νόστιμο αν γίνει το κατάλληλο και πολύ προσεκτικό καθάρισμα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ