Ταξίδια εκτός Ευρωπης

Τα ταξίδια έχουν λείψει πολύ σχεδόν απ’ όλους. Με την ελπίδα ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα και οι διακοπές δεν αργούν, πολλοί είναι εκείνοι που σχεδιάζουν σιγά σιγά τα ταξιδιωτικά τους πλάνα. Αν μέσα σε αυτά, εκτός από τα πανέμορφα ελληνικά τοπία, και τις πόλεις της Ευρώπης, συμπεριλαμβάνονται και μέρη μακρινά ή και εξωτικοί προορισμοί, ταξίδια πέρα από την “οικεία” Ευρώπη έτσι για την αλλαγή, θα πρέπει τα πλάνα σας να είναι πιο λεπτομερή.

Σε περίπτωση που δεν έχετε ξαναπεράσει τα σύνορα της ευρωπαϊκής ηπείρου, σας έχουμε συγκεντρωμένες μερικές συμβουλές, για να μη φανείτε ανέτοιμοι και πάει χαμένη η -κατά τ’ άλλα- αρκετή σας προετοιμασία. Αν πάλι τα έχετε περάσει επανειλημμένες φορές, αυτά είναι τα 18 σημάδια που “μαρτυρούν” ότι είστε εθισμένοι στα ταξίδια!

tips για ταξίδια

1) Διπλοτσεκάρετε το διαβατήριό σας

Το καλό με πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι αρκεί η ταυτότητα για να μεταβείτε σε αυτές. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη. Επιπλέον, συχνά δεν αρκεί απλώς να έχετε ένα διαβατήριο σε ισχύ, αφού πολλά κράτη προϋποθέτουν να υπάρχει τουλάχιστον εξάμηνη προθεσμία μέχρι τη λήξη του. Για να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι όλα θα πάνε καλά, ευκαιρία να βγάλετε το διαβατήριό σας λίγο πριν το ταξίδι σας, αν είναι η πρώτη σας φορά εκτός Ευρώπης.

boarding pass και διαβατήριο

2) Κάντε μία έρευνα για τα ήθη και τα έθιμα της χώρας που πρόκειται να επισκεφθείτε

Λογικά, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να κάνετε κάτι προσβλητικό ή απλώς ανόητο που θα σας φέρει σε δύσκολη θέση και που μάλιστα θα είχε εύκολα αποφευχθεί αν είχατε ψάξει μερικές χρήσιμες πληροφορίες πριν το ταξίδι σας.

3) Μάθετε μερικές λέξεις – κλειδιά που θα σας φανούν απαραίτητες

Εκτός από τα «Ευχαριστώ», «Παρακαλώ» κλπ., είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πώς θα ρωτήσετε βασικές πληροφορίες στην τοπική γλώσσα της χώρας που θα επισκεφθείτε, όπως τα Μέσα Μεταφοράς, κάποια κεντρικά σημεία, εστιατόριο, νοσοκομείο κ.ο.κ. γιατί ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Διαβάστε ακόμα:  Ο Τάσος Δούσης αποκαλύπτει 20 λάθη που κάνουν οι ξενοδόχοι και χάνουν τους πελάτες τους
tips για ταξίδια εκτός Ευρώπης

4) Κρατήστε αντίγραφα όλων των επίσημων εγγράφων και καρτών σας

Επειδή άνθρωποι είμαστε και οι ατυχίες συμβαίνουν σε ανύποπτο χρόνο, καλό είναι να έχετε (ασφαλώς κρυμμένα) αντίγραφα τόσο στη βάση σας όσο και μαζί σας στο ταξίδι, ώστε αν χρειαστεί να επικοινωνήσετε με υπηρεσίες και φορείς για να ανακτήσετε κάποιο από αυτά, να έχετε εύκαιρα όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Επιπλέον, καλές οι πιστωτικές αλλά επειδή ακριβώς μπορεί να τις χάσετε, ας έχετε και μετρητά μαζί σας (στο εθνικό νόμισμα του κράτους που θα πάτε, φυσικά).

5) Μάθετε όσα ισχύουν σχετικά με την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας

Χρεώσεις, δυνατότητες, σύνδεση στο internet και αρκετά ακόμα είναι αυτά που πρέπει να ξεκαθαρίσετε και να διευκρινίσετε με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας προτού επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο, για να μη βρεθείτε εκτεθειμένοι, υπερχρεωμένοι, αποκομμένοι από τους ανθρώπους σας.

6) Ελέγξτε αν χρειάζεστε βίζα

Κάποια κράτη, ακόμα και αν έχετε διαβατήριο σε ισχύ, απαιτούν και την κατοχή τουριστικής βίζας για να σας επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα.

tips για ταξίδια - ταξιδιωτικά έγγραφα

7) Βγάλτε ασφάλεια ταξιδιού

Σε περιπτώσεις τέτοιων ταξιδίων, μερικά έξοδα παραπάνω, που όμως είναι και απαραίτητα, δε θα κάνουν τη διαφορά. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μαζί σας ασφάλεια ταξιδίου, την οποία προμηθεύεστε ήδη από τη χώρα σας. Ακόμα και μερικές γρατσουνιές να αποκτήσετε με τον οποιοδήποτε τρόπο, η ζωή σας θα είναι πιο εύκολη με αυτό το έγγραφο.

8) Ίσως θα πρέπει να πάρετε κάποιου είδους αντάπτορες και μετασχηματιστές

Σε κάποιες χώρες θα χρειαστείτε αντάπτορα για να μπορέσετε να φορτίσετε το κινητό σας ή για να συνδέσετε το λάπτοπ σας με την πρίζα. Κάτι πολύ βασικό που θα πρέπει να το εξετάσετε οπωσδήποτε πριν την αναχώρησή σας.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Ανακαλύψτε περισσότερα travel tips μόνο στο travelstyle.gr!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ