Η οδός Ερμού βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και είναι ο πιο εμπορικός δρόμος της ελληνικής πρωτεύουσας. Εκατοντάδες άνθρωποι βολτάρουν καθημερινά εδώ ενώ εκατομμύρια κόσμου κάθε χρόνο επισκέπτονται τα μαγαζιά της για ψώνια, ειδικά σε περιόδους εορτών, όταν και λάμπει από τα πολλά φώτα και την εορταστική ατμόσφαιρα…

Ερμού Αθήνα

Μπορεί σήμερα να είναι ένας από τους πιο γνωστούς – αν όχι ο πιο γνωστός- δρόμους της Αθήνας και σημείο αναφοράς για βόλτα και ψώνια αλλά η Ερμού έχει επίσης μια πλούσια ιστορία, όπως άλλωστε έχει ολόκληρη η Αθήνα.

- Advertisement -

Πρόκειται για έναν από τους πρώτους δρόμους που φτιάχτηκαν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και ένας από τους βασικούς άξονες της καρδιάς του κέντρου. Οι αρχιτέκτονες Σταμάτης Κλεάνθης και Έντουαρντ Σάουμπερτ ανέλαβαν να ολοκληρώσουν το σχέδιο πόλης από το 1833 κιόλας, λίγα χρόνια μετά το τέλος της ελληνικής επανάστασης.

Ερμού Αθήνα

Από την αρχή λόγω θέσης σχεδιάστηκε για να γίνει το κέντρο του εμπορίου της Αθήνας. Και αυτό έγινε. Και παραμένει μέχρι σήμερα. Υπήρξε άλλωστε ο τόπος ανάδειξης της μεσαίας τάξης των εμπόρων στην παλιά Αθήνα, με ελληνικά υφάσματα, υποδήματα και είδη ρουχισμού. Σε αυτό βοήθησε και το βιομηχανικό Μεταξουργείο, με το οποίο γειτονεύουν.

Η οδός Ερμού πήρε το όνομά της από τον θεό του εμπορίου, τον Ερμή. Από το 1997, πεζοδρομήθηκε το μέρος από το Σύνταγμα μέχρι την Αιόλου, στο οποίο συγκεντρώνεται το λιανικό εμπόριο, ενώ το τμήμα μεταξύ της οδών Αγίων Ασωμάτων και Πειραιώς, το οποίο πολλοί αγνοοούν, συνδέθηκε με τη βιομηχανική χρήση της οδού Πειραιώς κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, με χονδρική πώληση, τη λειτουργία του Σιδηροδρόμου Αττικής και τις οδικές αρτηρίες Πειραιώς και Ιεράς Οδού.

Ερμού Αθήνα
Ερμού Αθήνα
Ερμού
Ερμού Αθήνα

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ