Παρά τα ρεκόρ αφίξεων και εσόδων από τον τουρισμό το 2024 , σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές πέρσι ούτε για μια εβδομάδα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat .
Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ διαπίστωσε ότι το 46% των Ελλήνων ηλικίας 16 ετών και άνω δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας μακριά από το σπίτι τους πέρυσι, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ακριβώς μπροστά από τη Ρουμανία, όπου το 58,6% των πολιτών ανέφερε το ίδιο.
Η Βουλγαρία, η οποία υστερούσε εδώ και καιρό σε αυτήν την κατηγορία μετά την Ελλάδα, ανέφερε μικρότερο ποσοστό πολιτών που αντιμετωπίζουν αποκλεισμό από τις διακοπές το 2024, στο 41,4%.
Το φαινόμενο, που συχνά αναφέρεται ως «φτώχεια των διακοπών», συνεχίζει να επηρεάζει δυσανάλογα τις χώρες της νότιας Ευρώπης, υπογραμμίζοντας τα επίμονα κοινωνικοοικονομικά χάσματα εντός της ένωσης.
Αντιθέτως, τα πλουσιότερα κράτη μέλη ανέφεραν πολύ χαμηλότερα επίπεδα αποκλεισμού από τον τουρισμό. Στο Λουξεμβούργο , μόνο το 8,9% του πληθυσμού δήλωσε ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές, σε σύγκριση με το 11,6% στη Σουηδία και το 13% στην Ολλανδία .
Σε ολόκληρη την ΕΕ , το 27% των πολιτών δήλωσαν ότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας το 2024. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 1,5 ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με το 2023 και είναι σημαντικά μειωμένο — κατά 10,6 ποσοστιαίες μονάδες — σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν (2014).
Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά την έκθεση της Eurostat.

Η πτώση της Ελλάδας σε σύγκριση με το 2023
Το 2023 , η Eurostat ανέφερε ότι το 43% των Ελλήνων δεν μπόρεσε να κάνει διακοπές μιας εβδομάδας, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα σημείωσε επιδείνωση 3 ποσοστιαίων μονάδων σε μόλις ένα χρόνο.
Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία παρουσίασε αξιοσημείωτη βελτίωση, με το ποσοστό στέρησης διακοπών να μειώνεται από 43% σε 39,3%. Η Βουλγαρία σημείωσε επίσης κέρδη, μειώνοντας το ποσοστό της κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.
Το εθνικό αίσθημα αντικατοπτρίζει τα δεδομένα
Τα ευρήματα της Eurostat συμφωνούν με πρόσφατα εθνικά στοιχεία. Σύμφωνα με έρευνα του 2025 του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανικής Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) , το 52% των Ελλήνων δήλωσαν ότι δεν σχεδίαζαν να πάνε καθόλου διακοπές αυτό το καλοκαίρι, αναφέροντας ως κύριο λόγο τους οικονομικούς περιορισμούς – οπότε το πιο πιθανό είναι ότι και του χρόνου τέτοιο καιρό θα μιλάμε για το ίδιο ή και πολύ μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων που δεν μπόρεσε να πάει διακοπές ούτε μια εβδομάδα λόγω οικονομικού περιορισμού το 2025…
Πηγή: https://news.gtp.gr/
Δείτε επίσης