Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
31.2 C
Athens
ΑρχικήΣτερεά ΕλλάδαΝομός ΕυρυτανίαςΕυρυτανία: 10 ορεινές διαδρομές για μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία από άκρη σε...

Ευρυτανία: 10 ορεινές διαδρομές για μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία από άκρη σε άκρη του νομού!

Ταξιδέψτε σε έναν τόπο φιλόξενο και αυθεντικό, άγριο και περήφανο, έναν τόπο πανέµορφο! Το αξεπέραστο φυσικό περιβάλλον είναι αυτό που κυρίως ξεχωρίζει την Ευρυτανία. Απεριόριστες οµορφιές, ιστορικά και θρησκευτικά µνηµεία, πυκνά δάση, γραφικά χωριά, µοναδικές διαδροµές, πλούσια γαστρονοµία, φιλόξενοι άνθρωποι συνθέτουν έναν κόσµο παραµυθένιο. Εδώ προσπαθήσαµε να «κλείσουµε» µέσα όλες αυτές τις οµορφιές! Ζήστε µια εµπειρία µοναδική, περιπέτειας αλλά και ξεκούρασης µε φόντο ένα καρτποσταλικό τοπίο!

10 υπέροχες διαδρομές στην Ευρυτανική γη!

Πάνω σε τέσσερις ρόδες, βενζίνη, σνακ για το δρόµο και χάρτες- GPS και old fashioned. Οδηγός και συνοδηγός για ένα ελληνικότατο road trip σε µια από τις οµορφότερες περιοχές της χώρας αλλά και -φυσικά χωρίς υπερβολές- και της Ευρώπης. Διανύσαµε µε το αυτοκίνητο µια δαιδαλώδη διαδροµή δεκάδων και δεκάδων χιλιοµέτρων που καλύψαµε σε τουλάχιστον 8 ηµέρες µε σκοπό να καταγράψουµε 10 µοναδικές διαδροµές που χαρακτηρίζουν το νοµό Ευρυτανίας, από τα «άψυχα» τοπία µέχρι τους ντόπιους που τον ορίζουν, και αυτό που µε τρανταχτή έκπληξη διαπιστώσαµε είναι πως πρόκειται για έναν τόπο που διαρκώς σε αιφνιδιάζει µε την απλότητα της ανεπιτήδευτα φυσικής υπεροχής του.

- Advertisement -

Με ορµητήριο το  Καρπενήσι ανακαλύψαµε κάτι σχεδόν µεταφυσικό: Σαν ο θεός να είναι παρόν σε κάθε βουνίσια ανάσα…

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1: ΓΟΡΙΑΝΑΔΕΣ-ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ-ΒΟΥΤΥΡΟ-ΝΟΣΤΙΜΟ-ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ- ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ-ΓΑΥΡΟΣ-ΚΑΡΙΤΣΑ-ΔΕΡΜΑΤΙ-ΧΕΛΙΔΟΝΑ-ΠΡΟΥΣΟΣ

Μια δρασκελιά από το Καρπενήσι, µέσω της επαρ. Οδού Καρπενησίου-Προυσού οι Γοριανάδες, δεν αποτελούν εξαίρεση από τον ευρυτανικό κανόνα: Οργιώδης ελατοστόλιστη φύση και θέα του ονείρου. Άρτια οργανωµένο τουριστικά µε ξενώνες και εστιατόρια όπως ακριβώς και οι Κορυσχάδες, µόλις 5χλµ. από την ευρυτανική πρωτεύουσα, ιστορικά συνδεδεµένες µε την Εθνική Αντίσταση (το δηµοτικό σχολείο έχει µετατραπεί σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Επόµενος σταθµός είναι το Βουτύρο, ένας γλυκός σαν το όνοµά του οικισµός µε πέτρινα σπίτια και ζηλευτή θέα. Το Νόστιµο, στα 11,3 χλµ. από το Καρπενήσι, τιµά και µε το παραπάνω το όνοµά του καθώς είναι µέσα σε ένα πυκνό ελατοδάσος που αγναντεύει την Καλιακούδα µε κρυστάλλινα τρεχούµενα νερά, νερόµυλο και γεφυράκι.

Κορυσχάδες

Έπειτα από 9 χλµ. σας καλωσορίζει το Μικρό Χωριό (ή Παλιό Μικρό Χωριό) όπου µπορείτε να δροσιστείτε σε µία από τις 6 βρύσες του ή να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο για τη διάσωση της ιστορικής κληρονοµιάς του τόπου. Το «αντίπαλο δέος» του, το Μεγάλο Χωριό είναι µια µικροσκοπική πολιτεία που έχει, σχεδόν, τα πάντα: Επιλογές για φαγητό, διαµονή και shopping µε γραφικά σοκάκια, αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια. Ο Γαύρος σε πολύ κοντινή απόσταση, αναπτύχθηκε στα πόδια του Μ. Χωριού και είναι ένας παράδεισος επίσης µε ταβέρνες, δωµάτια και ξενοδοχεία και extra…bonus τον Καρπενησιώτη ποταµό. Πιο κάτω σας περιµένει η Καρίτσα µε τις άφθονες καρυδιές, το φαράγγι του Βόθωνα (οι λάτρεις του canoying το γνωρίζουν πολύ καλα) και το µονότοξο γεφύρι. Συνεχίζετε σε Δερµάτι (ανατολικό και δυτικό) και αφού προσκυνήσετε στην εκκλησία της Αγ. Παρασκευής ανοίγετε πανιά για τη γειτονική γραφική Χελιδόνα πριν τον τελικό προορισµό τον Προυσό, από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς του νοµού µε τον παραδοσιακό οικισµό και μοναστήρι που λες βγαλμένο από παραμύθι. Χτισμένο σε απότομο βράχο (ιδρύθηκε το 829 – 842), αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων προσκυνήτων.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2: ΚΑΛΛΙΘΕΑ – ΜΥΡΙΚΗ – ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΚΛΑΥΣΙ – ΆΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – ΜΟΥΖΙΛΟ – ΑΝΙΑΔΑ – ΣΥΓΚΡΕΛΛΟ

Μόλις 5,5 χλµ. από το Καρπενήσι, πείτε την πρώτη «καληµέρα» στους ντόπιους της Καλλιθέας που οφείλει το όνοµά της, το µαρτυρά εξάλλου, στη θέα προς την κοιλάδα του Καρπενησίου. Ποια είναι αυτή (η θέα); Περήφανα έλατα που κατακλύζουν τις πλαγιές του όρους Κώνισκος (προέκταση της Καλιακούδας). Πάρτε βαθιές βουνίσιες ανάσες και συνεχίστε για την Μυρίκη (µέσω της Περιφερειακής Καρπενησίου) στους πρόποδες του βουνού Νεραϊδοβούνι, µε θέα που γαληνεύει βλέµµα και ψυχή. Στο περίπατο σας, τα βήµατα θα σας φέρουν στον ναό της Αγίας Παρασκευής (χρονολογείται από το 1816). Στον Άγιο Νικόλαο, η επόµενη στάση µέσω της επαρχιακής οδού, θυµηθείτε τις αντιδράσεις ενθουσιασµού που θα κάνετε όταν θα αντικρύσετε αυτό το διαµαντάκι που θυµίζει ελβετικό χωριό. Έλατα και καστανιές, κουκλίστικα σπίτια που συναγωνίζονται σε οµορφιά και καλοσυνάτοι κάτοικοι!

Σε περίπου 18 λεπτά (περ. 14 χλµ. µέσω της ε.ο.Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας), θα έχετε φτάσει στο Κλαυσί ένας ακόµη ονειρεµένος προορισµός που αγκαλιάζει η εύφορη κοιλάδα του Καρπενησιώτη, µε θέα το ποτάµι και τη Χελιδόνα. Ξαποστάστε στην πλατεία του χωριού, όπου εκτός από τη θέα, θα απολαύσετε παραδοσιακές γεύσεις ή εναλλακτικά ένα ζεστό ή κρύο ρόφηµα. Τέσσερα χιλιόµετρα µακριά, θα συναντήσετε τον Άγιο Ανδρέα, ένα πανέµορφο χωριουδάκι µε την οµώνυµη εκκλησία πνιγµένο στο πράσινο. Μια ανάσα µακριά, είναι το γραφικό Μουζίλο µε το ναό Κοιµήσεως της Θεοτόκου και τους καλοκάγαθους κατοίκους. Πολύ κοντά θα συναντήσετε τα χωριά Ανιάδα (λειτουργεί και ως ορµητήριο για πεζοπορία) και Σύγκρελλο (σε υψόµετρο 1230µ.), στις παρυφές της Καλιακούδας. Στο Σύγκρελλο, αξίζει να ανηφορίσετε στην κορυφή του χωριού για το ξωκλήσσι της Αγ. Παρασκευής.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3: ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΑ ΚΟΚΑΛΛΙΑ – ΚΡΙΚΕΛΛΟ – ΔΟΜΝΙΣΤΑ – ΣΤΑΒΛΟΙ – ΆΜΠΛΙΑΝΟΙ

Από την Ευρυτανική πρωτεύουσα, κατευθυνθείτε µέσω της περιµετρικής Καρπενησίου (απόσταση 19,7 χλµ.), στο Μνηµείο στα Κοκκάλια (ο δρόµος συνεχίζει σε χωµατόδροµο). Πρόκειται για µια επιτύµβια στήλη που στήθηκε για την ιστορική µάχη ανάµεσα στους Αιτωλούς και τους Ευρυτάνες κατά των Γαλατών το 279 π.Χ. Μέσω της ε.ο. Ράχης Τυµφρηστού-Δοµνίστα, θα εκπλαγείτε από την τόση οµορφιά που κρύβεται στο Κρίκελλο µε την εντυπωσιακή πλακόστρωτη πλατεία µε τα πλατάνια, την κρήνη του 1887, την εκκλησιά του Αγ. Νικολάου, το µοναδικής αισθητικής αρχοντικό του Καλτσά-Τσιούνη, τα γραφικά ταβερνάκια και τους φιλήσυχους κατοίκους. Σαν σκηνικό ταινίας είναι το κεφαλοχώρι Δοµνίστα, ο επόµενος σταθµός της διαδροµής, µε θρυλικό παρελθόν καθώς εδώ βρήκε καταφύγιο ο Γ. Καραϊσκάκης το 1824 ενώ σηµαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του χωριού είναι η κήρυξη του ένοπλου αγώνα κατά των Γερµανών από τον Άρη Βελουχιώτη, ηγέτη του ΕΛΑΣ, το 1942. Υπάρχει σχετικό µνηµείο που αξίζει να το επισκεφτείτε όπως και το λαογραφικό Μουσείο. Μη παραλείψετε και µια στάση στο ξωκλήσι του προφήτη Ηλία. Στα 1250µ. στις πλαγιές της Σαράνταινας, απλώνονται οι Στάβλοι, µόλις 9χλµ. από τη Δοµνίστα, µε θέα που κόβει την ανάσα και την εκκλησία του Αγ. Χαραλάµπους για προσευχή και κατάνυξη. Μια δρασκελιά από το χωριό, θα αντικρύσετε την Άµπλιανη, ένας ακόµη θεσπέσιος οικισµός στην κεντρική πλατεία του οποίου δεσπόζει η πετρόχτιστη εκκλησία της Αγ. Παρασκευής.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4: ΠΡΟΥΣΟΣ-ΤΟΡΝΟΣ-ΚΑΣΤΑΝΙΑ -ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ-ΡΟΣΚΑ -ΆΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ-ΨΙΑΝΑ-ΣΚΟΠΙΑ

Από το απόκοσµο τοπίο του Προυσού, µέσω της επαρ. Οδού Καρπενησίου -Προυσού και σε χρόνο µηδέν (6,2χλµ.), συναντάτε τον Τόρνο ένα καλοφτιαγµένο χωριό, πνιγµένο στα έλατα µοιάζει λες και κρύβεται φωλιασµένο µέσα σε βράχια και γκρεµούς. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το φαράγγι Μικρό Πάντα Βρέχει, µε µικρούς καταρράκτες ακριβώς κάτω από το µοναστήρι του Προυσού. Επίσης σε απόσταση αναπνοής είναι η Καστανιά, στις καταπράσινες πλαγιές του Παναιτωλικού όρους και ο Πρόδροµος µε τα καλοφτιαγµένα πέτρινα σπίτια µε τα κεραµίδια, τα θεόρατα δέντρα για δροσιά και ίσκιο, τις εκκλησιές… Από τον Πρόδροµο θα φτάσετε στη Ροσκά, σχεδόν µετά από 3 ώρες. Η Ροσκά αποτελεί το ορµητήριο για το γοητευτικό, επιβλητικό και δυσπρόσιτο φαράγγι «Πάντα Βρέχει», που δίνει µια γεύση της αγριάδας της ευρυτανικής φύσης. Αν το όχηµα σας, σας το επιτρέπει (4X4) καθώς ο δρόµος είναι ιδιαίτερα δύσβατος ώστε να πάτε µε συµβατικό ΙΧ, συνεχίστε για τον Άγιο Χαράλαµπο, στις πλαγιές του Τυµφρηστού (υψ.880µ.), µετά για τα Ψιανά δεξιά της κοίτης του Κρικελλοποτάµου και φτάστε τέλος στη Σκοπιά, έναν οικισµό στα 1.120 µ. στο πυκνοκατοικηµένο από έλατα, όρος Οξυά.

Καστανιά
Άγιος Χαράλαμπος

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5: ΣΤΕΝΩΜΑ-ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ -ΠΑΠΑΔΙΑ-ΔΟΜΙΑΝΟΙ-ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Με ορµητήριο το Καρπενήσι, εφοδιαστείτε εσείς και το αυτοκίνητό σας για µια διαδροµή του ονείρου που κυκλώνει το Βελούχι. Έπειτα από µια πορεία περίπου µισής ώρας (περι. 17Χλµ.) και µέσω της επαρχιακής οδού Καρπενησίου-Νεράιδας θα βρεθείτε σε µια περιοχή που «πνίγεται» στα έλατα, τις βελανιδιές, τις καρυδιές και τα πλατάνια. Είναι το Στένωµα όπου ο χρόνος λες και κυλάει έτσι όπως θα έπρεπε, γαλήνια και φυσικά. Στο πανέµορφο αυτό χωριό, οι κάτοικοι- όπως άλλωστε και σε κάθε ένα που συναντήσαµε- θα σας γλυκοµιλήσουν και θα σας φιλέψουν µέχρι και τη ψυχή τους. Μια δρασκελιά µακρύτερα, είναι το Παυλόπουλο µε πολλά γάργαρα νερά και τον ναό του Αγ. Δηµητρίου να ορθώνει το ανάστηµά του ως προστάτης. «Σκαρφαλώστε» και στο ξωκλήσι του Αγ. Παντελεήµονα για αχόρταγη θέα στον Τυµφρηστό (Βελούχι) και τον Ταυρωπό. Μέχρι να πείτε…Καρπενήσι, φτάσατε (µόλις 2,5 χλµ.) στην κατάφυτη Παπαδιά. Μετά από το απαραίτητο αγνάντεµα και τις φωτογραφίες, ξεκινήστε για το παραδοσιακό οικισµό Δοµιανοί, µε βλάστηση που θα ζήλευε κάθε κοσµοπολίτικο ελβετικό θέρετρο! Αξίζει να επισκεφτείτε τη Μονή Κοιµήσεως της Θεοτόκου. Από τους Δοµιανούς συνεχίζοντας περίπου για 20 λεπτά θα φτάσετε στο κεφαλοχώρι της Αγίας Τριάδας που απλώνεται µειλίχιο στις πλαγιές του Βελουχίου. Εδώ ξεναγηθείτε στο µεγαλοπρεπή ναό της Αγ. Τριάδας που δεσπόζει στην κορυφή του χωριού, ξεδιψάστε µε τσιπουρο και απολαύστε µεζέδες στα ταβερνάκια του χωριού, µη ξαφνιαστείτε αν έπειτα από ελάχιστα λεπτά, αρχίσετε τα τσουγκρίσµατα (των ποτηριών) µε τους ντόπιους!
MUST VISIT: Το Καραπιπέρειο Λαογραφικό Μουσείο στην Αγία Τριάδα που συστεγάζεται µε το Μουσείο Τσάτσου (πρώην πρόεδρος Δηµοκρατίας). Το µουσείο είναι επισκέψιµο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κατόπιν τηλεφωνικής συννενόησης (Τ. 22373 51500)

Παπαδιά

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6: ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ-ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ-ΧΟΧΛΙΑ -ΒΡΑΧΑ-ΚΛΕΙΤΣΟ-ΦΟΥΡΝΑ

Από την πανέµορφη Αγια Τριάδα (βλέπε διαδροµή 5), χαράξτε πορεία για τα Πετράλωνα (περ.4 χλµ.) που στέκουν και σας προκαλούν να τα εξερευνήσετε, στα 900 µ. υψόµετρο. Σταθείτε και αφουγκραστείτε το τοπίο αλλά και τον ήχο από… κλαρίνο που αντιλαλεί στα βουνά από κάποιο πανηγύρι στα πέριξ! Λίγο ψηλότερα, η ταµπέλα που θα δείτε γράφει Χόχλια µε σπουδαία αρχαιολογικά ευρήµατα από την περιοχή του λόφου Γλα (το αγαλµατίδιο του θεού Διονύσου, φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών). Βάλτε πρώτη και ούτω καθεξής, στο ραδιόφωνο ζωηρή µουσική και ξεκινήστε ακούραστα για τη Βράχα µε τον πολυφωτογραφηµένο πλάτανο, τα ακούραστα γεροντάκια, και τις δυο µοναχές που θα σας φιλέψουν και θα σας ξεναγήσουν στο παλιό µοναστήρι της Μεταµόρφωσης του Σωτήρα ή Μονή Βράχας. Δυτικά του Κλειτσού και βόρεια Βράχας, περνά το Μέγα Ρέµα που πηγάζει από την Φουρνά. Σε εκείνο το σηµείο, το ποτάµι στενεύει και δηµιουργεί ένα πανέµορφο φαράγγι, το Φαράγγι Τσούκας. Κάντε απαραιτήτως µια στάση εδώ για να θαυµάσετε το µεγαλείο της φύσης. Επόµενος προορισµός ο όµοεφος οικισµός Κλειτσός. Συνεχίζοντας από τον Κλειτσό, σχεδόν για12 χλµ. (23 λεπτά) θα σηκώσετε χειρόφρενο στα Φουρνά και θα εκπλαγείτε µε την οµορφιά που τρυπώνει και εδώ! Παντού έλατα, πετρόχτιστα σπίτια – παλιά και καινούργια-, θέα, ντόπιοι που σε κοιτούν στα µάτια..

Βράχα

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 7: ΒΙΝΙΑΝΗ-ΧΡΥΣΩ -ΆΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ -ΔΑΦΝΗ- ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ-ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ -ΣΤΕΝΩΜΑ

Πρόκειται για µια πραγµατικά µαγευτική διαδροµή, µε τοπία που θα χαραχτούν στη µνήµη σας. Έτοιµοι; Ακολουθώντας την Ε.Ο. 38 φτάνετε έπειτα από 36,3 χλµ. στον νέο οικισµό της Βίνιανης -κάντε µια στάση στον ναό της Κοιµήσεως της Θεοτόκου µε τον εντυπωσιακό µπλε τρούλο- και κατευθυνθείτε στον παλιό οικισµό που εγκαταλείφθηκε µετά τον καταστροφικό σεισµό του ’66. Στο παλιό σχολείο, στεγάζεται το ιστορικό µουσείο αφιερωµένο στην Εθνική Αντίσταση, καθώς εδώ γεννήθηκε η «Κυβέρνηση του βουνού» ενώ στο προαύλιο έχουν στηθεί οι προτοµές των µελών της. Ένα κλικ, φυλάξτε το και για το εκκλησάκι του λόφου του Αϊ Γιώργη! Από εκεί, µόλις 24 λεπτά σας χωρίζουν από τον επίγειο, και καλά κρυµµένο ελατο-παράδεισο, τη Χρύσω. Ο φιδωτός δρόµος σας οδηγεί σε ένα ωραιότατο τοπίο µε τοξωτά γεφύρια, βρύσες µε νερά, νερόµυλους και ντόπιους από άλλες εποχές. Ανηφορίζοντας, σταθµεύστε στον ήσυχο Άγιο Δηµήτρη µε τον οµώνυµο ναό του 1842 και βάζετε πλώρη για τη Δάφνη που χρωστά το όνοµά της ίσως από το οµώνυµο φυτό που κοσµεί τον προαύλιο χώρο του ναού της Μεταµόρφωσης του Σωτήρα. Κάπου στα 12 χλµ, σας περιµένει µια…Μαυροµάτα για να σας πάρει τα µυαλά µε την αυθεντική οµορφιά της. Αν συνεχίσετε νότια από τη Μαυροµάτα για περίπου 23χλµ. θα βρείτε το χωριό Παυλόπουλο και µόλις 5 χλµ. µακριά από εκεί, το χωριό Στένωµα.

Μαυρομάτα

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 8: ΣΤΕΦΑΝΙ-ΜΗΛΙΑ-ΣΕΛΛΑ -ΦΙΔΑΚΙΑ-ΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΑ- ΣΑΡΚΙΝΗ-ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ- ΒΕΛΩΤΑ -ΕΣΩΧΩΡΙΑ -ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ- ΠΡΟΥΣΟΣ

Ξεκινήστε από το Στεφάνι, ένα γαλήνιο ορεινό χωριό 18, 8 χλµ. από το Καρπενήσι, που «κρέµεται» στην είσοδο χαράδρας που σχηµατίζουν τα βουνά Άγ.Νικόλαος και Λιβίνη. Μερικές ανόθευτες ανάσες και κλικ αργότερα, συνεχίστε για τη Μηλιά που κουρνιάζει στα 1060 µ. ανάµεσα σε ντυµένες µε έλατα βουνοκορφές και αφοπλιστική θέα- το χωριό όπως και πολλά άλλα- τους χειµερινούς µήνες µένει σχεδόν ακατοίκητο και ζωντανεύει ξανα το καλοκαίρι. Το ίδιο ισχύει και για τα Σελλά, ένα εξίσου γραφικό χωριό µε προνοµιακή θέα. Το επόµενο χωριό που ακολουθεί, τα Φιδάκια (µόλις 2,9 χλµ.) είναι πραγµατικά µία αποκάλυψη! Τα πετρόχτιστα σαν σκηνικά ταινίας σπίτια, τα περιποιηµένα µποστάνια µε τα ζαρζαβατικά, ο ναός της Γέννησης της Θεοτόκου στο κέντρο, τα σοκάκια µε τις µυρωδιές, πράσινο και θέα τη λίµνη Κρεµαστών. Σωστό καρτ Ποστάλ!

Φιδάκια

Είκοσι λεπτά αργότερα, φτάνετε στην Αγία Βλαχέρνα, µια ιδιαίτερη διαδροµή έχοντας για θέα από το παράθυρο τη λίµνη και το φαράγγι Στενή (κάντε ενδιάµεσες στάσεις στα παρατηρητήρια!). Ακολουθεί η Σαρκίνη, ένας κουκλίστικος οικισµός µε µια χούφτα πέτρινα σπίτια και η Καταβόθρα, µε ιδιαίτερο φυσιολατρικό ενδιαφέρον µε καταπράσινα τοπία, καταρράκτη µε κρυστάλλινα νερά και θέα την οµώνυµη κορυφή (1752µ.). Στο δρόµο για τον Προυσό, τα Βελωτά κοντά στον ποταµό Τρικεριώτη είναι ο γενέθλιος τόπος του Παύλου Μπακογιάννη (η οικογένειά του δώρισε στο Δήµο το πατρικό του προκειµένου να µετατραπεί σε µουσείο). Από εκεί ένας χωµατόδροµος σας οδηγεί στα Εσωχώρια, µια «αποµονωµένη» γωνιά µε πράσινο όσο βλέπει το µάτι ενώ πίσω στον κεντρικό ασφαλτόδροµο, ο Ασπρόπυργος αιφνιδιάζει ευχάριστα µε την αύρα και την οργιώδη ευρυτανική φύση. Εδώ λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο Ασπροπύργου (επισκέψιµο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, Τ. 6940 609602). Τελικός προορισµός ο Προυσός (βλ.διαδροµή 1).

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 9: ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ-ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ-ΠΑΠΑΡΟΥΣΙ-ΜΑΡΑΘΙΑΣ-ΑΝΑΤ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ-ΔΥΤ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ-ΆΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ-ΝΕΟΧΩΡΙ-ΕΠΙΣΚΟΠΗ

Ξεκινήστε από το Καρπενήσι, φορέστε ζώνες και βρεθείτε µετά από 31χλµ. καλεσµένοι στο…Καλεσµένο ένα χωριό µε πολλους οικισµούς που θα σας αφήσει εκστασιαµένους από την οµορφιά και το πώς οι µόνιµοι κάτοικοι κρατούν φροντισµένο τον τόπο τους. Σχεδόν απέναντι, έπειτα από 13,1χλµ. φιδωτού δρόµου, το Παπαρούσι (ανατολικό και δυτικό) προκαλεί τέρψη για όλες τις αισθήσεις µε πηγές, το λιθόκτιστο τοξοτό γεφύρι και τους φιλόξενους ντόπιους. Αν και ο Μαραθιάς έµεινε χωρίς µόνιµους κατοίκους (σφύζει από ζωή το καλοκαίρι), τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια από χέρια Ηπειρωτών, φανερώνει την παλιά αίγλη του οικισµού. Συνεχίζοντας την εθνική Καρπενησίου- Αγρινίου, στα 7χλµ. η Ανατολική Φραγκίστα ξετυλίγει τη σαγήνη της ως ένα από τα οµορφότερα χωριά της Ευρυτανίας µε τρεχούµενα νερά, ολάνθιστους κήπους, χαµογελαστούς κατοίκους. Η γενέτειρα του πρωθυπουργού Γ. Καφαντάρη, διαθέτει ένα αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο µε ιστορικά κειµήλια (επισκέψιµο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, Τ. 6977 960232). Μια ανάσα βρίσκεται και το «αδελφάκι» της, η Δυτική Φραγκίστα, πολιορκηµένη από πυκνό πράσινο και θέα (κυρίως το όρος Καυκί) στην απέραντη ευρυτανική γη (ζητήστε οδηγίες για το νεροτριβείο). Ακολουθούν οι προορισµοί Άγ. Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι και Επισκοπή οι οποίοι έχουν την ευλογία να «κοιτούν» τη λίµνη Κρεµαστών. Είναι τόποι που τους χειµερινούς µήνες στερεύουν από κόσµο, αλλά αν σταθείς θαρρείς πως θα ακούσεις γέλια, ψιλοκουβέντες, περπατησιές, τη καµπάνα…

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 10: ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙ-ΚΡΕΝΤΗ-ΤΣΟΥΚΚΑ-ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΣ -ΜΟΝΗ ΤΑΤΑΡΝΑΣ- ΒΑΛΑΩΡΑ-ΧΡΥΣΟΒΑ -ΣΙΒΙΣΤΑ-ΠΑΛΑΙΟΚΑΤΟΥΝΑ -ΣΥΧΝΙΚΟ

Ξεκινήστε µε όµορφη διάθεση και διανύστε απόσταση 38,2 χλµ. από το Καρπενήσι προς το Κερασοχώρι (υψ. 1140µ.) µε δυνατή ιστορία καθώς κατά την Εθνική Αντίσταση λειτούργησε ως στρατηγείο του ΕΛΑΣ. Αξίζει να ανεβείτε στο βράχο Καραούλι, να προσκηνήσετε στο ναό Κοιµήσεως της Θεοτόκου και φυσικά να γεµίσετε τη µνήµη του κινητού σας µε περισσότερες εικόνες! Η Κρέντη (ή Κρέντης) απέχει µόλις 6 λεπτά µε το ΙΧ (3,2χλµ.) ακολουθώντας την επαρ. οδό Χαλκιοπούλου-Βίνιανης και αποτελεί το ιδανικό ορµητήριο για περιήγηση στα Άγραφα, τη λίµνη Κρεµαστών και τον ποταµό Αγραφιώτη. Η ελατοκαστανόφυτη Τσούκκα στα 11,6 χλµ. από τον Κρέντη (δήµος Αγράφων) έχει θέα τα νερά του Αγραφιώτη και τη γέφυρα Τατάρνας η οποία αντικατέστησε την το παλιό πέτρινο γεφύρι (17ος αιώνας) που καταποντίστηκε στη λίµνη. Στις αρχές του 17ου αιώνα, χτίστηκε και το περίφηµο γεφύρι του Μανώλη, ένα πραγµατικό αριστούργηµα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Για περίπου 300 χρόνια, ένωνε τις δυο όχθες του ποταµού Αγραφιώτη ενώ µε την κατασκευή του φράγµατος των Κρεµαστών (1964) αν και πολλά κτίσµατα χάθηκαν στα νερά, αυτό εξαφανίζεται και εµφανίζεται ανάλογα µε τη στάθµη τους.

Κερασοχώρι

Το Τριπόταµο, είναι ο επόµενος σταθµός που µυρίζει θάλασσα, καθαρό αέρα και έλατο. Γνωστό και ως Τατάρνα, το χωριό φιλοξενεί ένα από τα ιστορικά µοναστήρια της Στερεάς Ελλάδας, τη Μονή Τατάρνας στο µουσείο της οποίας φυλάσσονται πολύτιµα κειµήλια. Ακολουθώντας την επαρ. Οδό Βούλπης -Εµπεσού και σε µια διαδροµή 31χλµ., απλώνεται µπροστά σας η Βαλαώρα µε την αύρα του Αχελώου και την απεραντοσύνη του πρασίνου. Έπειτα από 12χλµ. τα Χρύσοβα έχουν ως φόντο τη λίµνη Κρεµαστών µε κύριο ενδιαφέρον το ναό του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και το βάραθρο «Τρύπα της Τατάρνας». Η Σιβίστα, το µικρό καταπράσινο θαύµα της φύσης, σκεπάστηκε από τα νερά της λίµνης και όσοι κάτοικοι δε µετανάστευσαν, µετακόµισαν στο Πρατοβούνι. Συνεχίζετε µέσω της επαρ. Οδού Χαλκιοπούλου-Βίνιανης, φτάνετε στην Παλαιοκατούνα. Αναζητήστε νότια του χωριού και κοντά στην καταπράσινη κοιλάδα του Αγραφιώτη ποταµού την παλαιά µονή του Αγίου Ιωάννη του Πρόδροµου. Η διαδροµή ολοκληρώνεται µε το Σύχνικο, ένα δροµολόγιο για του λάτρεις των τζιπ, όπου αξίζει να δείτε τη «Σπηλιά του Κατσαντώνη» που έπεσε µαζόµενος ενάντια στους Τούρκους και φυσικά να απολαύσετε το θεϊκό τοπίο!

ΜUST VISIT

Ανεξάρτητα από την (ή τις) διαδροµή (-ες) που θα επιλέξετε, επισκεφτείτε επίσης:

ΠΡΟΥΣΟΣ
Οι ντόπιοι το αποκαλούν Μπρουσό και βρίσκεται σε υψόµετρο 900 µέτρων, 50 χλµ. µακριά από το Αγρίνιο και 33χλµ. από το Καρπενήσι. Τα τελευταία χρόνια το χωριό έχει µπει για τα καλά στον τουριστικό χάρτη χάρη στην ασύγκριτη οµορφιά του και τα τριγύρω αξιοθέατα, ενώ η ευρύτερη περιοχή µαγεύει µε το φυσικό της κάλλος. Το χωριό είναι απόλυτα ταυτισµένο µε τον πολύ γνωστό χώρο προσκυνήµατος, το µοναστήρι του Προυσού που βρίσκεται σε µικρή απόσταση, µέσα σε µία βαθιά χαράδρα που προκαλεί δέος. Η Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας (γιορτάζει στις 23 Αυγούστου) αποτελεί πνευµατικό και προσκυνηµατικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής, µε χιλιάδες επισκέπτες να σπεύδουν να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Είθισται στη συνέχεια να κάνουν στάση στην πολυφωτογραφηµένη θέση Κλειδί (όπου ο δρόµος εισχωρεί κυριολεκτικά µέσα στο βράχο) αλλά και λίγο πιο κάτω στα «Πατήµατα της Παναγίας», από όπου λέγεται ότι πέρασε η ιερή εικόνα και τα οποία ξεχωρίζουν πάνω στο βράχο από τα εκατοντάδες τάµατα πιστών.
TIP: Μη παραλείψετε να κάνετε µια στάση στο χωριό του Προυσού για…ανεφοδιασµό στα γραφικά καφενεδάκια και ταβερνάκια.

ΛΙµΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ
Είναι η µεγαλύτερη και ίσως η πιο όµορφη τεχνητή λίµνη της Ελλάδας. Δηµιουργήθηκε τη δεκαετία του ’60 ως αποτέλεσµα της κατασκευής του υδροηλεκτρικού φράγµατος των Κρεµαστών και θα τη βρείτε σε απόσταση 55 χλµ. από το Καρπενήσι. Τροφοδοτείται αδιάκοπα από τους ποταµούς Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη και βρίσκεται ανάµεσα στους νοµούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας που συνδέονται µε τη Γέφυρα της Επισκοπής. Η απαράµιλλη οµορφιά του τοπίου και της λίµνης µε τα γαλαζοπράσινα νερά, µαγνητίζει τους επισκέπτες και ειδικά τους εραστές των σπορ µιας και το µέρος ενδείκνυται για θαλάσσια σπορ όπως canoe kayak και rafting. Μάλιστα, η λίµνη προκάλεσε «έκρηξη» της βιοποικιλότητας µε αποτέλεσµα να ενταχθεί στο πρόγραµµα Natura 2000.

TIP: Αν είστε τύπος της φύσης και των δραστηριοτήτων τότε βρήκατε τον κατάλληλο προορισµό!
Έλατα και πλατάνια, φαράγγια, γκρεµοί, ορµητικά νερά και ποτάµια, καταρράκτες, χείµαρροι, λίµνες, βουνά και ξανά βουνά.. Η Ευρυτανία διαθέτει θαρρείς έναν τόπο που δε θέλει να σε αφήνει σε αδράνεια. Έχει όλα εκείνα τα κίνητρα για δράση που εν σοφία και… µαεστρία εποίησε η φύση για να βάζει επισκέπτες και ντόπιους σε… πειρασµό. Εδώ δεν έχει καναπέδες για ραχάτι. Αν θες ναι, έχει ξεκούραση µπροστά στο τζάκι µε τσάι ή ζεστά ροφήµατα αλλά η τόσο παθιασµένη φύση σε καλεί να τη καλοζήσεις όσο πάει! Μετρήστε δραστηριότητες: Rafting, hiking, ποδήλατο βουνού, canoeing, canoyoning (διάσχιση φαραγγιών), ιππασία, off road 4X4, πεζοπορία, river trekking (διάσχιση ποταµού), πτήση µε parapente (αλεξίπτωτο πλαγιάς βουνού)… Φυσικά στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται εταιρείες εναλλακτικού τουρισµού µε έµπειρο και εξειδικευµένο προσωπικό για ασφαλή συνοδεία και καθοδήγηση. Εσείς βάλτε απλά θέληση και ενέργεια!


ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΧΕΙ
Ένα θαύµα που έπλασε η φύση µε απίστευτη µαεστρία, το οποίο βρίσκεται µεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά, νότια του νοµού. Η ονοµασία του οφείλεται σε µια περιοχή του φαραγγιού µε καταρράκτες όπου λόγω του µεγάλου τους ύψος, η ροή του νερού διασπάται σε µεγάλη ακτίνα δηµιουργώντας µια συνεχή τεχνητή βροχή. Για να προσεγγίσετε το φαράγγι, υπάρχουν τρεις διαδροµές – αρχικά µε αυτοκίνητο και στη συνέχεια µε πεζοπορίας µέσα από το ποτάµι (river trekking). Για ευνόητους λόγους, η επίσκεψη στο φαράγγι πραγµατοποιείται τους καλοκαιρινούς µήνες µέχρι τέλη Σεπτέµβρη.

ΤΟΠ ΕµΠΕΙΡΙΑ
Και επειδή τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, να γνωρίζετε η Ευρυτανία εκτός από τις φυσικές οµορφιές και τις υπέροχες διαδροµές, στο συνολό της αποτελεί έναν ιδανικό οικογενειακό προορισµό γι’ αυτή την εποχή!

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΔΩΔΕΚΑΗµΕΡΟ
Η Ευρυτανία αποτελεί έναν κορυφαίο χριστουγεννιάτικο προορισµό και καθόλου τυχαία καθώς είναι µια περιοχή µε εµφανή αλπική αισθητική και έλατα. Το Καρπενήσι και τα χωριά του νοµού είναι στην καλύτερη εποχή τους, σκεπασµένα µε χιόνι και χριστουγεννιάτικη ατµόσφαιρα! Ένα από τα πιο γνωστά έθιµα την παραµονή των Χριστουγέννων στο Καρπενήσι είναι η «Νύχτα των Ευχών» που η πόλη γεµίζει ιπτάµενα φαναράκια µε µηνύµατα αγάπης, ελπίδας αλλά και προσωπικές επιθυµίες δηµιουργώντας ένα απόλυτα ατµοσφαιρικό τοπίο. Τα βράδια στο Καρπενήσι, οι δρόµοι είναι γεµάτοι κόσµο -παρόλο το πολύ κρύο-που διασκεδάζει στα διάφορα street parties. Την περίοδο αυτή µην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Χιονοδροµικό Κέντρο Βελουχίου για να κάνετε σκι µε θέα ένα συγκλονιστικό τοπίο. Από την άλλη µπορείτε να ανακαλύψετε τη φύση τους φιλόξενους ανθρώπους, τις συγκλονιστικές φυσισκές οµορφιές και φυσικά τον γαστρονοµικό πλούτο του νοµού αν επισκεφτείτε τα γραφικά χωριά!

Χιονοδρομικό Κέντρο Βελούχι

Πηγή: ΙCONS TRAVELLERS / Photo: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,440 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ