Σημαδούρες με όργανα μέτρησης που είναι τοποθετημένες στον Αρκτικό Ωκεανό, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο, έδειχναν θερμοκρασίες κοντά στους 0 βαθμούς, ακόμα και ελαφρά πάνω από αυτό το όριο

Φέτος ο χειμώνας στο Βόρειο Πόλο είναι πολύ λιγότερο ψυχρός από άλλες χρονιές και, αν και βρισκόμαστε μέσα στην εξάμηνη νύχτα, οι θερμοκρασίες είναι δεκάδες βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο.

Σημαδούρες με όργανα μέτρησης που είναι τοποθετημένες στον Αρκτικό Ωκεανό, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο, έδειχναν θερμοκρασίες κοντά στους 0 βαθμούς, ακόμα και ελαφρά πάνω από αυτό το όριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που καταγράφονται τέτοιες θερμοκρασίες αλλά είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται μέσα στον Δεκέμβριο. Πρόκειται για θερμοκρασίες 20 βαθμούς πάνω από το κανονικό για αυτήν εποχή!

Συναγερμός στο Βόρειο Πόλο: Θερμοκρασία 20 βαθμούς πάνω από το κανονικό τα Χριστούγεννα

Εν τω μεταξύ, καθώς είμαστε σχεδόν στο τέλος του 2016, οι προβλέψεις για την χρονιά επιβεβαιώνονται σχεδόν πλήρως. Βιώσαμε την πιο θερμή καταγεγραμμένη χρονιά εδώ και πάνω από 130 χρόνια, η οποία έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά θερμών χρονιών που όλες έχουν συμβεί τα λίγα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, αυτός ο χειμώνας έρχεται μετά από ένα καλοκαίρι που μετά από ένα καλοκαίρι, που η στάθμη του Αρκτικού Ωκεανού έφτασε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο στάθμης στην ιστορία.

Ο στόχος των επιστημόνων για αύξηση της θερμοκρασίας το πολύ κατά 2 βαθμούς ως το τέλος του αιώνα μοιάζει όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Είναι το όριο πέρα από το οποίο οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν.

Παρά τις προειδοποιήσεις σε όλους τους τόνους, δεν φαίνεται να υπάρχει αρκετή θέληση από τα κράτη σε όλο τον κόσμο να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα για την περιστολή των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι ενδείξεις από το Βόρειο Πόλο δείχνουν οι ακρότητες σαν αυτές που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες θα είναι πλέον ρουτίνα.

Ο δρ Friederike Otto, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Αλλαγής της Οξφόρδης, δήλωσε στο BBC ότι στην προ-βιομηχανική εποχή «ένα κύμα καύσωνα, όπως αυτό θα ήταν εξαιρετικά σπάνιο – θα περιμέναμε να εμφανίζεται περίπου κάθε 1.000 χρόνια».

Ο δρ Otto πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες είναι «πολύ σίγουροι» ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν συνδεδεμένη με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

«Έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετές διαφορετικές προσεγγίσεις κλιματικών μοντέλων για τις παρατηρήσεις», είπε στο BBC. «Και σε όλες τις μεθόδους μας, βρίσκουμε το ίδιο πράγμα… Δεν μπορούμε να μοντελοποιήσουμε ένα κύμα καύσωνα, όπως αυτό χωρίς το ανθρωπογενές στίγμα».

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να κορυφωθούν την παραμονή των Χριστουγέννων σε όλο τον Βόρειο Πόλο, γυρνώντας σιγά σιγά ξανά σε πολικές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ