Food guide: 10+1 φαγητά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις όταν πας στην Κωνσταντινούπολη

Η τουρκική κουζίνα είναι πολύ ευρεία και γνωστή σε όλο τον κόσμο. Γι’αυτό αν επισκεφτείς την Κωνσταντινούπολη αυτά είναι τα φαγητά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Το απόλυτο food guide!

Η Κωνσταντινούπολη θεωρείται αναμφίβολα η πιο ενδιαφέρουσα και μυστηριώδης πόλη της Τουρκίας, αφού είναι ένα καζάνι από πολιτισμούς, και όλες αυτές οι επιρροές διαμόρφωσαν με θετικό τρόπο το σκηνικό της κουζίνας. Μάθετε εδώ όλα όσα χρειάζεστε για το ταξίδι σας στην Κωνσταντινούπολη!

Όπως είναι φυσικό, η τουρκική κουζίνα μοιάζει πάρα πολύ με την ελληνική, αφού θα συναντήσετε πολλά πιάτα που είτε είναι σχεδόν πανομοιότυπα (π.χ. Τα ντολμαδάκια-dolma), είτε αποτελούν μια πιο πικάντικη παραλλαγή. Είναι, επίσης, γεγονός, ότι παρόλο που η Κωνσταντινούπολη είναι ένα μέρος που δέχεται κύματα εκατομμυρίων τουριστών καθημερινά, δεν έχει διαβρωθεί η παραδοσιακή κουζίνα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι όπου και να φάτε καταπληκτικά.

Επομένως, ξεχάστε τις διεθνείς αλυσίδες φαστ φουντ όσο βρίσκεστε εκεί και ζήστε την εμπειρία του αληθινού τουρκικού φαγητού. Αλλά, με τόσα διαφορετικά φαγητά, από πού να ξεκινήσει κανείς, και τι αξίζει πραγματικά να δοκιμάσει; Εδώ θα βρείτε μια λίστα με τις δικές μας προτάσεις.

Το τουρκικό πρωινό

Τουρκία πρωινό

Η συνήθεια του πρωινού στην Τουρκία είναι αρκετά διαφορετική από την Ευρώπη. Αρχικά, το τσάι αντικαθιστά τον καφέ. Το τραπέζι υπάρχουν φέτες από ντομάτες κι αγγούρια, μαύρες και πράσινες ελιές, ψωμί και πίτες. Επίσης, πάντα υπάρχουν πιάτα με διάφορα είδη τυριών, το λευκό (που θυμίζει πολύ τη δική μας φέτα), παλαιωμένο τυρί, βούτυρο, μαρμελάδα, ομελέτα ή βραστά αυγά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το kaymak, μια παχιά κρέμα από βουβαλίσιο γάλα σε συνδυασμό με το εκλεκτό τοπικό μέλι, ένα μίγμα από κρέμα και γλυκού, που δεν είναι ότι θα σας βοηθήσει και να αδυνατίσετε, αλλά θα σας κάνει να ονειρεύεστε ότι το γεύεστε για καιρό αφότου φύγετε από την Κωνσταντινούπολη. Πιστέψτε μας. Το σουτζούκι και το μπουρέκι, γεμιστό με τυρί, κυμά και λαχανικά, πρωταγωνιστούν επίσης σε κάθε τραπέζι.

Menemen

Menemen - Κωνσταντινούπολη φαγητό

Το Menemen είναι ένα πεντανόστιμο τουρκικό είδος ομελέτας. Ψημένα κρεμμύδια και πιπεριές σοτάρονται ευλαβικά με ντομάτες και στο τέλος αναμιγνύονται με αυγά, μυρωδικά, μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο μαύρο και κόκκινο πιπέρι. Το πιάτο ονομάστηκε από την περιοχή Μενεμέν στη Σμύρνη. Η ντομάτα που είναι το κύριο συστατικό του πιάτου πρωτοκαλλιεργήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Αυτό φανερώνει και την ηλικία του διάσημου αυτού πιάτου. Αφού πρόκειται για συνηθισμένο φαγητό, έχει υποστεί και πολλές παραλλαγές, όπως την προσθήκη τυριού, κιμά, μανιταριών, σουτζουκιού, λουκάνικων, κοτόπουλου και μελιτζάνας.

Οι μεζέδες

Μεζέδες - Κωνσταντινούπολη φαγητό

Όπως και στην Ελλάδα, οι μεζέδες περιλαμβάνουν κρύα ορεκτικά κι όχι ένα πλήρες πιάτο. Τα εστιατόρια που ειδικεύονται στους μεζέδες λέγονται mayhane. Πρόκειται για παραδοσιακά εστιατόρια που σερβίρουν αλκοολούχα ποτά με μεζέδες και παραδοσιακά πιάτα. Συνήθως οι μεζέδες σερβίρονται ως ορεκτικά.

Οι συχνότεροι μεζέδες και αυτοί που αξίζει να δοκιμάσετε είναι τα ντολμαδάκια, η φάβα, η μουχαμάρα (πάστα από καρύδι και ψητή πιπεριά), η μελιτζανοσαλάτα σε διάφορες παραλλαγές, οι αγκινάρες, το κους κους με ντομάτα και μυρωδικά, και οι πλούσιες σε γεύση τουρκικές ελιές, οι οποίες πωλούνται συχνά στις υπαίθριες αγορές και ψητές.

Κεμπάπ

Kebab - Κωνσταντινούπολη φαγητό

Η λέξη kebap σημαίνει “καλοψημένο” στα τουρκικά και αναφέρεται σε μια μεγάλη γκάμα από πιάτα ψητών κρεατικών. Εδώ θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε όσο πιο συνοπτικά γίνεται, τα βασικότερα από αυτά. Το shish kebap είναι πολύ απλό, αλλά γνωστό σε όλο τον κόσμο και πολύ αρκετά διαφορετικό από ό,τι στην Ελλάδα. Πρόκειται για κομμάτια κρέατος περασμένα σε σούβλα. Το bilice kebap είναι μια τεράστια πιατέλα με σις κεμπάπ με πολλά ορεκτικά τριγύρω για να παίξετε με τις γεύσεις.

Το Adana kebap μοιάζει περισσότερο με το δικό μας κεμπάπ και πρόκειται για κιμά από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κρέας μαριναρισμένο με μπαχαρικά και ψημένο στα κάρβουνα . Έχει τις ρίζες του στην περιοχή Adana και σερβίρεται σε πιάτο με φέτες ντομάτας, καυτερή πράσινη πιπεριά και ψητό κρεμμύδι, ενώ μπορείτε να βρείτε και μια πιο εντυπωσιακή εκδοχή, τυλιγμένο μέσα στην πεντανόστιμη πίτα durum, αλλά και οι street food βερσιόν είναι εξίσου νόστιμες.

Το Iskender kebap αποτελείται από λεπτές φέτες κρέατος döner και σερβίρεται με πίτα, βούτυρο και σάλτσα ντομάτας. Στο πλάι προστίθεται βούτυρο για να κάνει τις γεύσεις ακόμα πιο έντονες και μεθυστικές. Το πιάτο προέρχεται από την περιοχή Bursa αλλά θα το συναντήσετε σε όλη την Κωνσταντινούπολη.

Lüfer και Midye Dolma (μύδια γεμιστά)

Μύδια γεμιστά - Κωνσταντινούπολη φαγητό

Αν ρωτήσετε κάποιον περαστικό τι πρέπει να δοκιμάσετε στην πόλη, το ψάρι θα είναι σίγουρα μέσα στο top 5 των προτάσεών του. Θα το απολαύσετε σε κάποιο εστιατόριο δίπλα στο Βόσπορο, σε συνδυασμό με τουρκική ρακή που είναι δυνατή και περιέχει και γλυκάνισο ή με άλλο ποτό, και αποτελεί μια εμπειρία που δεν περιγράφεται με λόγια. Αν όμως αναρωτιέστε τι ψάρι να δοκιμάσετε, το lüfer είναι για εμάς η καλύτερη επιλογή. Προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τα γοφάρια, είναι πολύ μεγάλο, πεντανόστιμο και θεωρείται εύκολο να καθαριστεί. Το νεαρότερο ψάρι λέγεται sarıkanat κι αν το βρείτε δοκιμάστε το, γιατί είναι ακόμα νοστιμότερο.

Τα μύδια είναι ένα πολύ συνηθισμένο street food στην Κωνσταντινούπολη. Θα σας προτείναμε να τα δοκιμάσετε, αλλά να προτιμήσετε καταστήματα όπου τα μύδια είναι φρεσκοψημένα και τα διατηρούν ζεστά, κι όχι τα καρότσια στο δρόμο, ώστε να αποφύγετε κάθε ενδεχόμενο τροφικής δηλητηρίασης. Εκτός από γεμιστά, θα τα βρείτε και τηγανιτά και με σάλτσα σκόρδου.

Manti

Manti - Κωνσταντινούπολη φαγητό

Το Manti είναι η τουρκική εκδοχή των ραβιόλι. Πρόκειται για ένα ζεστό πιάτο που σερβίρεται με κρύο γιαούρτι και σκόρδο. Για να καταλάβετε πώς είναι τα manti, φανταστείτε κάτι σαν λουκουμάδες με γέμιση. Φτιάχνονται μόνο από νερό, αλεύρι κι αλάτι, ενώ κάποιοι προσθέτουν αυγό για να δώσουν ένταση στη γεύση. Όσο πιο λεπτή είναι η ζύμη, τόσο πιο μικρά τα κομμάτια και πιο αριστοτεχνικό το μαγείρεμα. Η γέμιση έχει συνήθως κιμά από μοσχάρι ή αρνί, κρεμμύδι κι αλατοπίπερο. Στην πιο μοντέρνα κουζίνα θα βρείτε και manti με σολωμό, σπανάκι και κοτόπουλο. Βράζεται σε νερό και περιχύνεται με βούτυρο και σάλτσα ντομάτας και σερβίρεται με σάλτσα από γιαούρτι, ντομάτα και σκόρδο μαγειρεμένη με βούτυρο. Προσθέστε τριμμένο μαύρο και κόκκινο πιπέρι, δυόσμο και σουμάκ.

Köfte

Κεφτές - Κωνσταντινούπολη φαγητό

Όπως θα καταλάβατε από το όνομα, Köfte είναι κάτι σαν τα ελληνικά κεφτεδάκια, δηλαδή αρνίσιος ή μοσχαρίσιος κιμάς ζυμωμένος με κρεμμύδι, μπαχαρικά, μυρωδικά. Είναι ψημένα στο φούρνο ή στα κάρβουνα και διαφέρουν σε σχήμα και μέγεθος, είτε λεπτά και μακριά, είτε στρογγυλά και πιο πλακουτσωτά. Σερβίρονται συνήθως με φέτες από ντομάτα, λευκόκρεμμύδι και ψητές πράσινες καυτερές πιπεριές και αποτελούν must έδεσμα για όποιον επισκεφτεί την Πόλη, αφού είναι από τα πιο κλασικά και μαμαδίστικα φαγητά και μια μπουκιά θα κάνει το στόμα σας να πλημμυρίσει με γεύσεις κι αρώματα.

Döner Kebab, Dürüm & Kokoreç

Dürüm - Κωνσταντινούπολη φαγητό

Ίσως πιο πιο γνωστό φαγητό της Τουρκίας, το Döner Kebab υπάρχει παντού στους δρόμους της Πόλης. Η πιο δημοφιλής βερσιόν του είναι μέσα σε πολύ λεπτή πίτα που λέγεται Dürüm. Είναι κάτι σαν το δικό μας γύρο (αυτό άλλωστε σημαίνει κ η λέξη “döner”) και το κρέας είναι αρνίσιο, μοσχαρίσιο ή κοτόπουλο. Λέγεται ότι ο τρόπος σερβιρίσματος μέσα σε πίτα με σαλάτα δημιουργήθηκε από τους Τούρκους μετανάστες στο Βερολίνο το 1971, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό σαν γεύμα για τους Γερμανούς πελάτες.

Το κοκορέτσι είναι, όπως και στην Ελλάδα, ένα είδος κεμπάπ, τυλιγμένο με έντερα και ψημένο μέχρι να γίνει τραγανό εξωτερικά και ψήνεται σε οριζόντια ψησταριά. Πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά φαγητά στην Πόλη που θα συναντήσετε πολύ εύκολα στο δρόμο.

Πολλά ακόμα είναι τα αλμυρά εδέσματα που έχουμε να σας προτείνουμε να δοκιμάσετε στο ταξίδι σας στην πανέμορφη Κωνσταντινούπολη, όμως είναι τόσα που δε θα χρειαζόταν ολόκληρος τόμος για να τα αναφέρουμε κι όχι λίγες αράδες σε ένα άρθρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε το λαχμαντζούν, το γιουβέτσι με κρέας ή γαρίδες, το hamsi, δηλαδή γαύρο τηγανιτό, το γιαουρτλου κεμπάπ που είναι ψητές φέτες κρέατος με ελαφριά αλλά πλούσια σάλτσα από γιαούρτι σερβιρισμένο με ψητή ντομάτα και καυτερή πιπεριά, τα διάφορα πιάτα με όσπρια και τα λαδερά τους που μοιάζουν πολύ με τα δικά μας, αξίζει όμως να τα δοκιμάσετε για να γευτείτε τη διαφορά.

Ένα ταξίδι στην Τουρκία, όμως, θα είναι πραγματικά ημιτελές αν δε δοκιμάσετε τα μοναδικά της γλυκά. Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρης των γλυκών, δε θα μπορέσετε να αντισταθείτε στις μοναδικές γλυκιές γεύσεις, αφού υπερτερεί το έντονο άρωμα από βούτυρο, το φυστίκι Αιγίνης και γενικότερα οι ξηροί καρποί, η κρέμα, όλα φτιαγμένα με αγνά και νόστιμα υλικά, χωρίς να βασίζονται μόνο στη γλυκύτητα που προσδίδει η ζάχαρη. Εμείς παρακάτω σας προτείνουμε μερικά από τα πιο αγαπημένα μας τουρκικά γλυκά.

Künefe & Μπακλαβά

κιουνεφέ - Κωνσταντινούπολη φαγητό

Είναι δυο διαφορετικά γλυκά αλλά τα βάλαμε στην ίδια κατηγορία γιατί ανήκουν στην οικογένεια των σιροπιαστών. Δε νοείται να επισκεφτείτε τουρκική πόλη χωρίς να δοκιμάσετε το κιουνεφέ. Η προέλευση του γλυκού είναι αραβική, και πρόκειται για λεπτή και τραγανή στρώση από καταϊφι με επικάλυψη μιας στρώσης τυριού, μέσα σε σιρόπι και πασπαλισμένη με γενναιόδωρες στρώσεις από πράσινο φυστίκι Αιγίνης. Στο Dürümcü Emmi θα βρείτε το νοστιμότερο της Πόλης.

Ο μπακλαβάς στην Τουρκία είναι παρόμοιος αλλά ταυτόχρονα πολύ διαφορετικός σε γεύση από τον ελληνικό, γίνεται με ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης αντί για μέλι, πολλές και πολύ λεπτές στρώσεις φύλλου, και άφθονο πρόβειο βούτυρο που κάνει τη γεύση του μεθυστική. Μην ξεχάσετε να το δοκιμάσετε!

Λουκούμια & Σουτζούκος (Adana Sucuk)

Αν δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ την Τουρκία, θα πιστεύετε ότι τα λουκούμια είναι αυτά τα μικρά χρωματιστά ζελεδάκια, που προσωπικά δε μας ενθουσιάζουν τόσο. Στην Τουρκία θα δοκιμάσετε λουκούμι με εκλεκτούς ξηρούς καρπούς και μέλι αντί για ζάχαρη, και θα τα βρείτε σε μακριές λωρίδες να πωλούνται στα τοπικά παζάρια.

Λουκάνικα - Κωνσταντινούπολη φαγητό

Σουτζούκι σημαίνει λουκάνικο. Πρόκειται για ένα γλυκό που οπτικά θυμίζει αρκετά το λουκούμι, όμως είναι τελείως διαφορετικό. Φτιάχνεται συνήθως από μούστο και είναι γεμιστό με εκλεκτούς ξηρούς καρπούς, συνήθως καρύδια. Συναντάται και τη γειτονική Κύπρο, ενώ μια παρόμοια εκδοχή υπάρχει και στη Γεωργία, με το όνομα Churchkella.

Το τουρκικό παγωτό

τουρκικό παγωτό - Κωνσταντινούπολη φαγητό

Μπορεί να μην το έχετε ξανακούσει, όμως οι έμπειροι ταξιδιώτες γνωρίζουν καλά ότι η Τουρκία είναι γνωστή για το υπέροχο παγωτό της. Φτιαγμένο από αγνό γάλα που του χαρίζει πλούσια και μεστή γεύση, μπορείτε να το βρείτε να πωλείται σε old fashioned καρότσες στο δρόμο είτε σε πιο σικάτα ζαχαροπλαστεία. Βγάζοντας το από την κατάψυξη, συνήθως το κόβουν σε φέτες παρά το σερβίρουν σε μπάλες. Θα το βρείτε σε διάφορες γεύσεις, απλές αλλά πεντανόστιμες. Εμείς σας προτείνουμε την αλυσίδα cafe Mado.

Ό,τι και να δοκιμάσετε, το σίγουρο είναι ότι η Κωνσταντινούπολη θα σας μαγέψει με την ατμόσφαιρα, την ομορφιά, τη ζωντανή παράδοση και τις απίστευτες ανατολίτικες γεύσεις της. Εσείς δεν έχετε παρά να αφεθείτε στη μαγεία της και να ταξιδέψετε τις αισθήσεις σας.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Avatar
Γεωργία Καλαντζή

travelstyle.gr Editor

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ