Αν από τις Βαλεαρίδες Νήσους γνώριζες µόνο την Ίµπιζα και τη Μαγιόρκα, τότε θα εκπλαγείς ευχάριστα! Το σύµπλεγµα των 11 µεσογειακών νησιών ανατολικά της Ισπανίας κρύβει λιγότερο κορεσµένα τουριστικά µέρη, µε τη Φορµεντέρα να αναδεικνύεται στο next big thing, αποπνέοντας και σήµερα τη µποέµ ατµόσφαιρα που λάτρεψαν οι VIPs τη δεκαετία του ’60!

- Advertisement -

ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ([email protected]), ΠΑΡΙΣ ΔΑΓΛΑΣ ([email protected])

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:AΡΧΕΙΟ

shutterstock_187691405Xωρίς να σε παροτρύνουµε να διαγράψεις από την ατζέντα σου τη Μαγιόρκα, τη Μινόρκα και την Ίµπιζα, η λιγότερο θορυβώδης και στο… επίκεντρο Φορµεντέρα αξιώνει µε την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότερο να ασχοληθείς µαζί της.

shutterstock_91822529Δεν είναι, µάλιστα, λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το χρώµα της ξεφεύγει αισθητά από το παραδοσιακό ισπανικό µοτίβο και προσεγγίζει αρκετά το ανάγλυφο και την οµορφιά ενός ελληνικού νησιού. Υπερβολή ή όχι, οι παραλίες της θεωρούνται απλώς παραδεισένιες: ατελείωτα χιλιόµετρα λευκής άµµου και κρυστάλλινα νερά στις πιο απίθανες συνθέσεις του µπλε, του πράσινου και του διάφανου τιρκουάζ.

shutterstock_105799934Είναι αυτό ακριβώς το µποέµικο αίµα που ρέει στις «φλέβες της» που της δίνει µια απροσδιόριστη αλλά ακαταµάχητη αίσθηση ελευθερίας την οποία, φυσικά, φροντίζει να µεταδίδει µε τη σειρά της στον επίδοξο εξερευνητή της. Χωρίς µπιτάτες µουσικές και ατελείωτα πάρτι, η Φορµεντέρα, των 84 τ.χλµ., διαλέγει την εκκωφαντική σιωπή (αν και όχι τις peak seasons Ιούλιο και Αύγουστο, οπότε οι κυρίως Ιταλοί τουρίστες την τιµούν δεόντως, ερχόµενοι µε τα πολυτελή τους yachts) για να σε παρασύρει στους ήρεµους ρυθµούς της και να σε φέρει σε απόλυτη ισορροπία µε τη φύση.

gecko_galeria_formentera_foto3_hr Χωρίς ιδιαίτερα τουριστικά ψιµύθια, είναι αναπόφευκτο να ενστερνιστείς σταδιακά και εσύ αυτή τη νωχελική φιλοσοφία, αρκεί βέβαια να µπορείς να απαρνηθείς τα κοσµοπολίτικα… εγκόσµια! Η θάλασσα, και ειδικά ο βυθός, διαθέτουν µια αξιοθαύµαστη διαφάνεια, στην οποία οι λάτρεις των καταδύσεων, του ψαρέµατος και του snorkeling ορκίζονται, ενώ οι ντόπιοι ψαράδες θα σε διαβεβαιώσουν πως εδώ θα γευτείς τα καλύτερα θαλασσινά – και δεν υπερβάλλουν! Άλλωστε, για έναν περίεργο λόγο, το φαγητό σε αυτή τη µικρή κουκκίδα της Μεσογείου, που βρισκόταν για χρόνια στη σκιά της γειτονικής της Ίµπιζα, είναι ασυναγώνιστο, µε γνωστά εστιατόρια (όπως το Juan y Andrea, µε ιστορία από το 1972), γεύσεις που δίνουν έµφαση στην υγιεινή διατροφή, µε βάση τα ντόπια βιολογικά προϊόντα, και γνωστούς chefs που εκπληρώνουν κάθε γευστική επιθυµία της απαιτητικής clientele που πλέον καταφτάνει στο νησί.

- Advertisement -

Για τις συστάσεις…

Πρωτεύουσα είναι το Sant Francesc Xavier µε 2.790 κατοίκους, ενώ ολόκληρο το νησί αριθµεί περί τις 11.000 ψυχές.

Τα µεγαλύτερα χωριά, εκτός από την πρωτεύουσα, είναι τα Sant Ferran de Ses Roques, El Pilar de la Mola και το µικρό λιµάνι La Savina (εκεί σε αφήνει το φέρι από την Ίµπιζα), στα οποία οι αµετανόητοι fans της Φορµεντέρα κυκλοφορούν αποκλειστικά µε ποδήλατο.

Στα βόρεια, µε µια στενή λωρίδα άµµου, συνδέεται η νησίδα Espalmador, που είναι επισκέψιµη µε τα πόδια όταν τα νερά υποχωρούν. Κάποια σηµεία είναι καλυµµένα από πεύκα, ενώ ανά περιοχές το έδαφος είναι αρκετά γόνιµο για την καλλιέργεια αµπελώνων.

shutterstock_181787060Αν έχεις έρθει για να επισκεφθείς κάστρα και µουσεία, µάλλον θα απογοητευτείς, µιας και πέρα από κάποια ρωµαϊκά οικιστικά κατάλοιπα (όπως το µονοπάτι Cami Roma), ένα µικρό Εθνολογικό µουσείο και το εκκλησάκι του Sant Francesc Xavier (18ος αι.), οι επάλληλες κτήσεις του νησιού από Βησιγότθους, Βάνδαλους, Ρωµαίους, Βυζαντινούς και Άραβες δεν του άφησαν κάποιο χαρακτηριστικό πολιτιστικό στίγµα.

shutterstock_105799922Εδώ, ωστόσο, θα έρθεις για να αφουγκραστείς κάτι από την ατµόσφαιρα των ’60s και ’70s, όταν οι hippies βρήκαν στη γη της τον επίγειο παράδεισό τους. Σε µέρη που οι Pink Floyd, ο Bob Dylan και ο Joni Mitchell περπατούσαν ξυπόλητοι και απολάµβαναν την ηρεµία της αποµόνωσης, στα ίδια µέρη δραπετεύει σήµερα η Kate Moss, όταν η Ίµπιζα πληµµυρίζει από κόσµο… Και µπορεί πλέον τα ενοικιαζόµενα να έχουν γίνει βίλες µε infinity πισίνες και αρωµατικά κεριά από την Can Carlos Perfumeria -δίπλα στο οµώνυµο εστιατόριο-, όµως η rustic και sophisticated απλότητα της Φορµεντέρα παραµένει διάχυτη όπου κι αν κοιτάξεις…

Η κύρια ατραξιόν…

Οι σµαραγδένιες ακρογιαλιές που ανοίγονται µπροστά από τους µεγάλους χρυσαφένιους αµµόλοφους περικλείουν νερά που όµοιά τους δεν έχεις ξαναδεί, µεταδίδοντας ταυτόχρονα όλη τη γαλήνη ενός τοπίου που δεν το πληγώνουν οι άσχηµες κατασκευές και οι κακότεχνες ανθρώπινες παρεµβάσεις. Μόνο οι παλιές καλύβες των ψαράδων παραµένουν ακόµη σε λειτουργία, αποπνέοντας µια vintage αισθητική! Αυτές και τα στοιχεία της φύσης υπάρχουν εδώ, σε απόλυτη συµφωνία µεταξύ τους, βάζοντας και τον επισκέπτη στη φιλοσοφία να ενστερνιστεί το απόλυτο άδειασµα του µυαλού.

shutterstock_126362330Μάλιστα, το δηµοτικό συµβούλιο, προκειµένου να προστατέψει αυτή ακριβώς την ιδιοµορφία και να αποτρέψει διάφορες αυτοσχέδιες… διευκολύνσεις πρόσβασης των τουριστών στις ακτές, διάλεξε να εγκαταστήσει ξύλινα µονοπάτια που διασχίζουν τις παραλίες, κατά τη διάβαση των οποίων έχουν επίσης εγκατασταθεί και information stands σχετικά µε τη χλωρίδα και την πανίδα.

Βουτιά… στο βυθό τους!

Από το πλήθος των ακροθαλασσιών που σε περιµένουν, είναι αναπόφευκτο να µην ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις και να αναρωτηθείς πώς γίνεται να είναι όλες µεταξύ τους τόσο ίδιες και συνάµα τόσο διαφορετικές. Η Playa de Ses Illetes είναι ακριβώς ό,τι θα µπορούσε να απεικονίζει µια διαφηµιστική µπροσούρα από κάποιο εξωτικό νησί της Καραϊβικής, ενώ λόγω της εγγύτητάς της µε το λιµάνι, προσελκύει και τον περισσότερο κόσµο. Εσύ προτίµησε το βορειότερο άκρο της, για να απολαύσεις µεγαλύτερη ιδιωτικότητα.

shutterstock_114083605Η Playa Llevant στη βορειοανατολική άκρη προσφέρει µια όµορφη θέα στην Ίµπιζα. Παρόλο που ο αέρας είναι λιγάκι «ζόρικος» εκεί, δεν θα αδικηθεί η επιλογή σου, αφού αποτελεί µια από τις πιο αποµονωµένες του νησιού, γεγονός που αξιοποιούν ιδανικά οι γυµνιστές που βρίσκουν το τέλειο καταφύγιο πίσω από τους αµµόλοφους και τις παλιές αλυκές. Τα κόκκινα βράχια που καταλήγουν σε τιρκουάζ νερά συνιστούν το εξωπραγµατικό σκηνικό της µικρής, αλλά… θαυµατουργής Cala Saona, στη δυτική ακτή, ενώ η Playa Migjorn, µε τα προσεγµένα εστιατόρια και τα λίγα beach bars, είναι η µεγαλύτερη στη Φορµεντέρα. To υδάτινο παζλ των παραλιών συµπληρώνουν η Es Calo, η Es Arenals, αλλά και αρκετές µικρότερες, όπως η El Tiburon, η Playa Tanga, η Playa Tramuntana και η Sa Roqueta.

shutterstock_105801092Συχνά λένε πως τα µέρη που σε ανταµείβουν περισσότερο είναι εκείνα που δυσκολεύεσαι να προσεγγίσεις, µε τη Φορµεντέρα να αποτελεί εξαίρεση! Τώρα που η Ίµπιζα κινδυνεύει να γεµίσει από Hard Rock cafes και Nikki Beaches, η funky και cool γειτόνισσά της δεν θα µπορούσε να µας γοητεύσει περισσότερο….

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Πετάξτε µέχρι τη Βαρκελώνη µε Vueling Airlines (www.vueling.com), από €288/άτοµο µε επιστροφή. Μιας και το νησί δεν διαθέτει αεροδρόµιο, από τη Βαρκελώνη θα βρεθείτε στη γειτονική Ίµπιζα µε Ryanair και €160/άτοµο µε επιστροφή (www.ryanair.com). Από εκεί θα πάρετε ένα από τα πολλά φέρι µε τα οποία έχει σύνδεση (διάρκεια περίπου 30′, από €17-25/άτοµο one way).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ