Μπορεί οι ελεύθεροι κατασκηνωτές για τους… φιλήσυχους κοσμοπολίτες τουρίστες να συγχέονται με τους… χίπις, ωστόσο όσοι έχουν βιώσει εκείνη την πρωινή βουτιά στα γαλήνια νερά της θάλασσας νιώθουν ότι αξίζει να (υπο)φέρουν αυτού του τύπου τα… κοινωνικά στίγματα.

ΚΕΙΜΕΝΟ: Αγγελική Παναγοπούλου ([email protected])

- Advertisement -

shutterstock_181404197Περιμένοντας στο ιατρείο τη σειρά μου, η γραμματέας είχε κέφια. Η συζήτηση για, τι άλλο, τις διακοπές αποδείχτηκε πηγή προβληματισμού και αυτό διότι, όταν έχεις μπροστά σου έναν τόσο ένθερμο υποστηρικτή του ελεύθερου κάμπινγκ, δεν μπορεί παρά να μπεις στον πειρασμό, εσύ το παιδί του αστικού τουρισμού, να τον ρωτήσεις δυο τρία πραγματάκια. Μα είναι το ελεύθερο κάμπινγκ όντως «μάστιγα»;Δικαιώνεται άραγε η ποινική δίωξη που προβλέπει ο ν. 2160/1993, ή απλώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα άδικη ρύθμιση του αναχρονιστικού και ανελαστικού Κράτους;

Ο νόμος, δυστυχώς, είναι σαφής και όχι με το μέρος του… ρομαντισμού. Κάθε ονειροπόλα διάθεση πνίγεται στο αυστηρό «απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους». Φυσικά και υπάρχουν «παραθυράκια». Αν, δηλαδή, θέλετε να κοιμηθείτε μέσα σε έναν υπνόσακο δίπλα στο κύμα, χωρίς σκηνή, δεν θα σας εμποδίσει κανείς (εκτός βέβαια από ενδεχόμενα ζωύφια).

Εντάξει, δεν είναι βέβαια και όλα τόσο «μαύρα». Θα χαρείτε σαν μάθετε ότι αρκετοί δήμοι επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια απέναντι στην ελεύθερη κατασκήνωση, αρκεί και εσείς να φανείτε αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους. Τι εννοούμε; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές, σεβαστείτε τους άτυπους κανόνες και περιορίστε το ενδεχόμενο να περάσετε τις υπόλοιπες διακοπές σας στο… αυτόφωρο! Γιατί μπορεί το κάμπινγκ να είναι «ελεύθερο», αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να είναι και ασύδοτο.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

shutterstock_134279465• Μην επιλέγετε να κατασκηνώσετε σε σημεία όπου εμποδίζετε την πρόσβαση στην παραλία στους άλλους.

• Μη ρυπαίνετε το χώρο κατασκήνωσης και, όταν φύγετε, αφήστε τον πιο καθαρό από ό,τι τον βρήκατε.

• Αποφύγετε μέρη με σήμανση που απαγορεύει ρητώς την ελεύθερη κατασκήνωση. Τυχόν δίωξή σας, σε αυτή την περίπτωση, δεν θα έχει το (μαχητό) ελαφρυντικό «μα, δεν υπήρχε πουθενά ταμπέλα».

shutterstock_173964851• Μην επιλέγετε χώρους κοντά στους οποίους υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία. Πιθανόν οι ιδιοκτήτες να ενοχοποιήσουν το δικό σας παράδειγμα για την έλλειψη πληρότητας στα καταλύματά τους.

• Αν υπάρχουν παρακείμενες στην παραλία καλλιέργειες (αμπέλια, λαχανόκηποι κ.λπ.), μη διανοηθείτε να επιδράμετε ούτε για μια απλή… γευστική δοκιμή! Οι ιδιοκτήτες δεν θα φανούν καθόλου συγκαταβατικοί μαζί σας!

• Φροντίστε το σημείο σας να είναι προφυλαγμένο από βράχια, να μην υπάρχει κίνδυνος για συσσώρευση νερού σε περίπτωση βροχής και, βεβαίως, πρέπει να προνοήσετε για σκιά.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

shutterstock_163319243Και αφού ξεμπερδέψατε με… το νόμο (όσο γίνεται, τουλάχιστον) και βρήκατε το ονειρικό μέρος που εγγυάται, ταυτόχρονα, ασφάλεια και… μαγικές βουτιές, ήρθε η στιγμή να θέσετε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να περάσετε αξέχαστα, απολαμβάνοντας στο έπακρο την ανόθευτη αλληλεπίδρασή σας με την παρθένα φύση. Αν είναι, λοιπόν, η πρώτη σας φορά, κάθε συνειδητοποιημένος κατασκηνωτής θα σας συμβούλευε τα εξής:

• Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι σκηνών, με σκελετό και οι τύπου igloo, που είναι πολύ απλές στο στήσιμο (ιδανικές για ζευγάρια).

• Υπολογίστε τη χωρητικότητα της σκηνής σας, μετρώντας τον αριθμό των μελών της συντροφιάς σας, αλλά και τον προβλεπόμενο χώρο για τα πράγματά σας.

• Πριν ξεκινήσετε για την παραλία των ονείρων σας, καλό είναι να έχετε κάνει μια… πρόβα στησίματος της σκηνής (ειδικά αν είναι καινούρια), ελέγχοντας παράλληλα αν λειτουργούν σωστά τα φερμουάρ, αν υπάρχουν όλα τα πασσαλάκια και αν είναι σε καλή κατάσταση τα σχοινιά.

• Πρέπει πάντα να λαμβάνετε τις σχετικές προφυλάξεις, όταν πρόκειται να ανάψετε φωτιά.

shutterstock_61968193• Απαραίτητα εφόδια για να πάρετε μαζί σας είναι οπωσδήποτε ένας χάρτης της περιοχής, αντιοφικό σχοινί, μικρά στρώματα από αφρολέξ ή στρώματα θαλάσσης (ενδεχομένως και υπνόσακους, τους οποίους όμως θα χρειαστεί να αερίζετε τακτικά), φακός, σουγιάς, σφυράκι (για να καρφώσετε τα πασσαλάκια), γκαζάκι, μπαταρίες, θερμός, σπίρτα, αντικουνουπικά, σαπούνι, απορρυπαντικό, μανταλάκια, χαρτί τουαλέτας, φορητό ψυγειάκι (αν δεν μπορείτε να απαρνηθείτε τις σχετικές ευκολίες) και, φυσικά, πολύ πολύ νερό.

• Σε σχέση με τη διατροφή σας, χρήσιμα θα σας φανούν αλάτι και λάδι, κονσέρβες ή έτοιμα γεύματα, πατάτες, φρούτα, καφές, ζάχαρη, φρυγανιές ή παξιμαδάκια.

• Το φαρμακείο είναι απαραίτητο να συνοδεύει τα μπαγκάζια σας. Πρέπει να περιέχει γάζες, επιδέσμους, βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, καθαρό οινόπνευμα, αντισηπτικό, αλοιφή για τσιμπήματα, αντιοφικό ορό, αλοιφή για εγκαύματα, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιισταμινικά, θερμόμετρο, σύριγγες, αιμοστατικούς επιδέσμους.

• Παρόλο που ζείτε σε μια ελεύθερη κοινωνία, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κάποιοι κοινής αποδοχής κανόνες συνεννόησης και συνύπαρξης, που διαφυλάττουν την κοινωνική ειρήνη, εφόσον βέβαια έχετε… συνοίκους στο ίδιο μέρος. Οι άτυπες ώρες κοινής ησυχίας δεν μπορεί παρά να τηρούνται, στα λογικά πλαίσια, όπως και η ένταση, αν έχετε μαζί σας ραδιοφωνάκι ή τηλεόραση.

Πηγή:ICONS TRAVELLERS

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ