Σάπιες ξύλινες σανίδες που συγκρατούνται από σκουριασμένο σύρμα… Θα περπατούσες πάνω σε μια τέτοια κατασκευή; Θα διέσχιζες μια τέτοια γέφυρα ενώ κάτω στα πόδια σου έβλεπες ένα ατελείωτο ορμητικό ποτάμι; 

Όλες οι γέφυρες εξυπηρετούν έναν σκοπό, κυρίως χρηστικό. Υπάρχουν και αυτές βέβαια που ναι μεν υπόσχονται να σε μεταφέρουν από το σημείο α στο σημείο β, αλλά είναι τόσο επισφαλείς, όπως η Canopy Walk στην Γκάνα, που προσθέτουν επιπλέον και το στοιχείο του φόβου. Το travelandleisure, σε ένα φωτογραφικό θέμα μόνο για… τολμηρούς, παρουσιάζει τις πιο εντυπωσιακές μεν, αλλά τρομακτικές δε γέφυρες από όλο τον κόσμο- σε όλα τα σχήματα, μεγέθη και ύψη. Το σίγουρο πάντως είναι ότι περπατώντας πάνω τους, ζει κανείς το απόλυτο ταξίδι περιπέτειας. Αντίθετα με τα όσα θα περίμενε κανείς, οι περισσότερες κατασκευές δεν είναι παλιές και ετοιμόρροπες. Πάρτε για παράδειγμα την γέφυρα Mackinac που συνδέει τις δυο χερσονήσους του Μισιγκαν. Ο αέρας μπορεί να ξεπεράσει τα 30μίλια/ώρα κάτι που προκαλεί φόβο και τρόμο στους οδηγούς οι περισσότεροι από τους οποίους φροντίζουν να αλλάζουν κατεύθυνση.

Αν θεωρείτε έναν τέτοιο φόβο παράλογο, τότε μάθετε πως υπάρχει η γεφυροφοβία (Gephyrophobia)! Ο Δρ.Michael R. Liebowitz, ιδρυτής της κλινικής για τις Αγχώδεις διαταραχές στο Ψυχιατρικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης, είχε δηλώσει παλαιότερα ότι ένας τέτοιος φόβος είναι αρκετά κοινός.

Ανεξάρτητα από αυτούς που φοβούνται, υπάρχουν και εκείνοι (πάντα υπάρχουν υπεράνθρωποι), που λατρεύουν να διασχίζουν τέτοια κατασκευάσματα.

Παρακάτω δείτε μερικές γέφυρες που προκαλούν ανατριχίλα:

Γέφυρα Aiguille du Midi, Γαλλία

gefures

Μη κοιτάτε κάτω! Βρίσκεται στην ομώνυμη κουφή του όρους Mont Blanc στις γαλλικές Άλπεις. Ευτυχώς είναι αρκετά μικρή, αλλά ακόμα και αν καταφέρετε να τη διασχίσετε για να φτάσετε εδώ πρέπει να μπείτε σε τελεφερίκ που ανεβαίνει στα 9,200 πόδια μέσα σε 20 λεπτά.

Γέφυρα Royal Gorge, Κολοράντο

gefures

Η ψηλότερη κρεμαστή γέφυρα της Αμερικής μπορεί να είναι συναρπαστική για μερικούς, αλλά εκείνοι φοβάται τα ύψη μπορεί να τους κοπεί η ανάσα… Κάτω, απλώνεται ο ποταμός Αρκάνσας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1929, και δεν είχε σταθεροποιητικά καλώδια για τον άνεμο μέχρι το 1982.

Τι σχέση μπορεί να έχει με μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία η «Πέτρα του Διαβόλου»;

Γέφυρα Trift Suspension, Ελβετία

gefures

Μία από τις μεγαλύτερες και ψηλότερης κρεμαστές γέφυρες πεζών των Άλπεων. Χτίστηκε το 2004 για να μεταφέρει πεζοπόρους. Το 2009 προσέθεσαν στη γέφυρα ψηλότερα κιγκλιδώματα και ειδικά καλώδια για σταθεροποίηση από την βίαιη ταλάντευση από τον άνεμο.

Γέφυρα Carrick-a-Rede Rope, Βόρεια Ιρλανδία

gefures

Καταρχήν, κανείς δεν έχει πέσει αυτή τη γέφυρα. Ωστόσο, πολλοί επισκέπτες , απλά δεν μπορεί να τη διασχίσουν και κατά την επιστροφή και επιλέγουν να γυρίσουν με βάρκα.

Γέφυρα Capilano Suspension, Καναδάς

Αρχικά φτιάχτηκε το 1889 και ενώνει τις όχθες του ποταμού Copilano, στο βόρειο Βανκούβερ.

Travel Tips: Τα δικαιώματά σας σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

Γέφυρα Mackinac, Μίσιγκαν

gefures

Μερικοί οδηγοί νιώθουν τέτοιο φόβο, που την αποφεύγουν και παίρνουν άλλο δρόμο. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ο άνεμος που ξεπερνά τα 30 μίλια/ώρα πάνω στη γέφυρα.

Γέφυρα Puente de Ojuela, Μεξικό

gefures

Αυτή η γέφυρα οδηγεί σε μια πόλη-φάντασμα, αλλά οι ξύλινες τάβλες είναι αυτές που τρίζουν και προκαλούν ανατριχίλα. Ευτυχώς, τα καλώδια από χάλυβα προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Γέφυρα William Preston Lane, Jr. Memorial (Bay Bridge), Μέριλαντ

gefures

Κατασκευάστηκε το 1952 και το 1972 προστέθηκε άλλη μια παράλληλη διαδρομή. Αποτελεί το φόβο και τον τρόμο των οδηγών καθώς βάλλεται από δυνατούς ανέμους – και αν ξεσπάσουν βίαιες καταιγίδες, τότε ξεχάστε την ορατότητα.

Γέφυρα Monkey, Βιετνάμ

gefures

Μπορεί να φαίνεται ότι μόνο οι πίθηκοι μπορούν να τη διασχίσουν- όπως δηλώνει και το όνομά της, αλλά αυτό προέκυψε από τη στάση του σώματος που θυμίζει πίθηκο, που παίρνει όποιος τη διασχίζει (για να κρατήσει ισορροπία). Έχει μια κουπαστή και το ξύλο είναι από μπαμπού.

Γέφυρα Hussaini Hanging, Πακιστάν

gefures

Θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες κρεμαστές γέφυρες στον κόσμο και όχι άδικα: Μεγάλα κενά ανάμεσα στις σανίδες, έντονη ταλάντευση από τους ανέμους. Διασχίζει τον ποταμό Hunza και είναι ότι πρέπει για τους λάτρεις της περιπέτειας.

Γέφυρα Seven Mile, Φλόριντα

gefures

Πέρα του ότι έχει μήκος 7 μίλια, η συγκεκριμένη κατασκευή δε μοιάζει τρομακτική. Αλλά εξαιτίας της θέσης της στο τροπικό Florida Keys, γίνεται στόχος πολλών τυφώνων.

Γέφυρα U Pain, Μιανμάρ

gefures

Χωρίς κιγκλιδώματα, σίγουρα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή αν θελήσετε να τη διασχίσετε- ειδικά την περίοδο της ξηρασίας που δεν υπάρχει νερό στη λίμνη. Η γέφυρα φτιάχτηκε πριν από 200 χρόνια -οπότε δε τη λες και καινούργια-, στηρίζεται πάνω σε 1000 ξύλινους πασσάλους.

Γέφυρες Iya Valley Vine, Ιαπωνία

gefures

Στο Shikoku, το μικρότερο από τα τέσσερα κύρια νησιά της Ιαπωνίας, βρίσκονται οι τρεις γέφυρες φτιαγμένες από κληματαριές, σανίδες και σύρμα.

Canopy Walk, Γκάνα

gefures

Αυτές οι πεζογέφυρες κατασκευάστηκαν πάνω από το δάσος στο Εθνικό Πάρκο Kakum. Σίγουρα, υπάρχουν κουπαστές και δίχτυα στα πλαϊνά που φτάνουν στο ύψος σας, αλλά περπατάτε πάνω σε ξύλινες σανίδες και το ύψος εκεί πάνω είναι αρκετό για όσους πάσχουν από υψοφοβία.

Millau Viaduct, Γαλλία

gefures

Είναι μια από τις ψηλότερες γέφυρες του κόσμου. με ύψος πάνω από τα 300μ. ενώ στα ψηλότερα σημεία φτάνει και τα 343μ., γεγονός που την κάνει ψηλότερη από τον Πύργο του Άιφελ. Κατασκευάστηκε το 2004 και βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Tarn στη νότια Γαλλία.

πηγή:news.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ