Οι άνθρωποι που ζουν στα μεγάλα νησιά του αρχιπελάγους και σε πόλεις στην ηπειρωτική Ισπανία λένε ότι ο τρέχων αριθμός τουριστών είναι «συντριπτικός».
Τα Κανάρια Νησιά καλωσορίζουν τουρίστες από τη δεκαετία του 1960 και καθένα από αυτά προσφέρει όμορφα τοπία, πανέμορφες παραλίες και ήπιο κλίμα όλο το χρόνο, καθιστώντας τα ένα δημοφιλές χειμερινό ηλιόλουστο μέρος.
«Οι Κανάριοι Νήσοι έχουν ένα όριο»
Ωστόσο, οι ντόπιοι απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο από τον υψηλό αριθμό τουριστών. Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους την περασμένη Κυριακή με πανό στα χέρια που έγραφαν «Οι Κανάριοι Νήσοι έχουν όριο», σύμφωνα με το Reuters. Παρόμοιες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πόλεις της ηπειρωτικής Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένων της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης και της Βαλένθια.
Αυτά μπορεί να είναι λίγο ανησυχητικά νέα για όσους έχουν κλείσει ταξίδια στα Κανάρια Νησιά αλλά προς το παρόν δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος.
Γιατί υπάρχουν διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού;
Όλα καταλήγουν στην ποιότητα ζωής των ντόπιων. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι ο υπερτουρισμός ευθύνεται για πολλά προβλήματα στα Κανάρια Νησιά, όπως η αύξηση των τιμών των κατοικιών και των ενοικίων, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, οι υπερβολικά φορτωμένες υπηρεσίες, ακόμη και οι αρνητικές επιπτώσεις στα αποθέματα νερού.
Οι διαμαρτυρίες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου αντιτουριστικού κινήματος σε όλη την Ισπανία, το οποίο έχει οδηγήσει σε ανησυχίες για «απαγόρευση του τουρισμού».
Ποιος είναι ο στόχος αυτών των διαμαρτυριών στα Κανάρια Νησιά;
Όπως αναφέρει το euronews, οι διοργανωτές περιέγραψαν ότι οι διαμαρτυρίες είχαν ως στόχο να αντιταχθούν στο τρέχον οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στον «υπερτουρισμό, την κερδοσκοπία, την ανισότητα και την άπειρη ανάπτυξη σε πολύ περιορισμένη γη». Οι άνθρωποι θέλουν ένα πιο περιβαλλοντικά συνειδητό, ανθρωποκεντρικό μοντέλο, το οποίο θα περιλαμβάνει τη διακοπή μεγάλων ξενοδοχειακών έργων, την εγγυημένη πρόσβαση των κατοίκων στην υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση, καθώς και έναν λειτουργικό οικολογικό τουριστικό φόρο.
Ζητούν επίσης μέτρα για τον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης και τη δημιουργία ενός νόμου για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται τα νησιά κάθε μήνα, τα οποία συνολικά φιλοξενούν περίπου 2,2 εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους!
«Ο στόχος δεν είναι η ποιότητα του τουρισμού, αλλά να έρχονται όλο και περισσότεροι τουρίστες», εξήγησε η Σιρλέν Αλόνσο, η οποία ζει στη Γκραν Κανάρια και μίλησε στο Reuters. «Ο αριθμός των τουριστών και των ανθρώπων που έρχονται να ζήσουν εδώ είναι συντριπτικός».
Την περασμένη εβδομάδα η Τενερίφη εισήγαγε ημερήσια όρια επισκεπτών σε ορισμένα από τα φυσικά καταφύγιά της, καθώς και έναν νέο τουριστικό φόρο. Ωστόσο, το κύριο μήνυμα των διαμαρτυριών ήταν η παρότρυνση προς τις αρχές να περιορίσουν τον αριθμό των επισκεπτών θεσπίζοντας όρια, ενδεχομένως σε ολόκληρο το νησί.
Είναι ασφαλές να ταξιδέψει κάποιος στα Κανάρια Νησιά αυτή τη στιγμή;
Δεν υπάρχουν στις επίσημες σελίδες κυβερνήσεων παρότρυνση για την Ισπανία ώστε να συμβουλεύει να μην ταξιδεύετε εκεί, αλλά σελίδες ασφάλειας και προστασίας μπορεί να περιλαμβάνουν ενότητα για τις διαμαρτυρίες που αναφέρει: «Διαδηλώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις ή πορείες μπορούν να πραγματοποιηθούν με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση, ιδιαίτερα στις πόλεις. Ακολουθήστε τις συμβουλές της αστυνομίας και των τοπικών αρχών».
«Ενώ οι περισσότερες διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, υπάρχει κίνδυνος αναταραχής ή βίας. Εάν βρίσκεστε κοντά σε περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις, να είστε ενήμεροι για το τι συμβαίνει γύρω σας και να απομακρυνθείτε εάν υπάρχουν σημάδια αναταραχής.»
Δείτε επίσης