Μπλε Καρχαρίας

Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί και στη χώρα μας έντονα αλλά και παγκοσμίως ότι όλο και περισσότεροι καρχαρίες εντοπίζονται κοντά στις ακτές. Που οφείλεται και πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

- Advertisement -

Με το φαινόμενο αυτό ασχολήθηκε η γαλλική Le Parisien όταν, πριν λίγες μέρες, εμφανίστηκε καρχαρίας 50 μόλις μέτρα από την ακτή, σε μια παραλία στο Barcarès (Pyrénées-Orientales), γεγονός που οδήγησε σε εκκένωση της παραλίας. Ήδη τον Ιούνιο, αναφέρθηκε μια θανατηφόρα επίθεση καρχαρία στην Αίγυπτο, ένας μπλε καρχαρίας εθεάθη στο Αλικάντε (Ισπανία) και στις αρχές Ιουλίου, ένας άλλος καρχαρίας προκάλεσε πανικό σε παραλία της Φλόριντα.

Οι ειδικοί εξηγούν στη γαλλική εφημερίδα, ότι αρκετοί καρχαρίες έχουν παρατηρηθεί κοντά σε σημεία κολύμβησης τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι καρχαρίες στα νερά.

Όπως συμβαίνει συχνά όταν αυτό το αρπακτικό εμφανίζεται κοντά σε σημεία κολύμβησης σε πολλές περιπτώσεις, τα ερωτήματα αφθονούν, με έναν ιδιαίτερο φόβο: θα βλέπουμε όλο και περισσότερους καρχαρίες στις παραλίες;

Κινέτα: Καρχαρίας κολυμπούσε δίπλα σε ψαρά! (βίντεο)

Τι απαντούν οι ειδικοί;

Από την αρχή ο Nicolas Ziani, επιστημονικός διευθυντής της ομάδας μελέτης καρχαριών της Μασσαλίας , προειδοποιεί ότι «δεν είναι επειδή παρατηρούμε περισσότερους καρχαρίες κοντά στην ακτή υπάρχουν περισσότεροι στην πραγματικότητα». Αυτά τα ζώα «πλησιάζουν την ακτή εδώ και πολύ καιρό», εξηγεί, αλλά δεν τα βλέπεις πάντα. «Δεν υπάρχει τίποτα για πανικό», διαβεβαιώνει επίσης ο Éric Clua, κτηνίατρος και διευθυντής έρευνας στο CRIOBE (ερευνητικό κέντρο νησιών και περιβαλλοντικό παρατηρητήριο).

“Περισσότερα ψάρια κατά μήκος της ακτής”
Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η προσέγγιση του καρχαρία συνδέονται μερικές φορές, με την ιδέα ότι μια θερμότερη θάλασσα ή ωκεανός θα μπορούσε να αλλάξει τα μονοπάτια των καρχαριών. «Συνολικά, η θέρμανση του νερού δεν είναι καλή για τον καρχαρία γιατί θα πέσει η οξυγόνωση του νερού», κάτι που μπορεί να είναι σοβαρό για αυτόν, λέει ο Éric Clua.

Ο Nicolas Ziani εξηγεί από την πλευρά του ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην περίοδο αναπαραγωγής του καρχαρία και τα θηλυκά κινούνται αυτό το διάστημα περισσότερο προς την ακτή, όπου το νερό είναι πιο ζεστό. Από την άλλη, μπορεί να δούμε περισσότερους καρχαρίες κοντά στις ακτές γιατί υπάρχουν περισσότερα ψάρια κατά μήκος της ακτής».

Ερωτηθείς για το France Bleu, ο Patrick Masanet, επιστημονικός διευθυντής του Oniria, του ενυδρείου του Canet-en-Roussillon, δηλώνει ότι το ζώο που παρατηρήθηκε στην παραλία της Γαλλίας πριν λίγες μέρες είναι σίγουρα ένας μπλε καρχαρίας, τον οποίο «βλέπουμε συχνά κοντά στις παραλίες της Γαλλίας ή της Ισπανίας και συχνά τον Ιούλιο», εν μέρει επειδή «πολλά μικρά ψάρια όπως σαρδέλες ή σκουμπριά έρχονται πιο κοντά στην ακτή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, αυτά είναι ακριβώς τα θηράματα που αναζητά ο μπλε καρχαρίας. »

Που εμπλέκεται η ανθρώπινη δραστηριότητα
Ο Éric Clua προσθέτει ότι ένας καρχαρίας που πλησιάζει πολύ στην ακτή και διατρέχει τον κίνδυνο να προσαράξει εκεί είναι σίγουρα άρρωστος, τραυματισμένος ή αποπροσανατολισμένος. Χωρίς απαραίτητα να τον σπρώχνουμε προς την ακτή, η ανθρώπινη δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές μπορεί σε κάθε περίπτωση να έχει αντίκτυπο στον βιότοπο του καρχαρία, «όπως η υπεραλίευση», υπενθυμίζει ο κτηνίατρος.

Ο Blake Chapman, θαλάσσιος βιολόγος, υπενθύμισε πρόσφατα στο BBC ότι το 1992 είχαν καταγραφεί αρκετές επιθέσεις καρχαρία στην ακτή του Recife (Βραζιλία), ένα μέρος που είχε επηρεαστεί ελάχιστα από αυτές τις επιθέσεις μέχρι τότε. Τον συνδέει με την κατασκευή μεγάλων εμπορικών λιμανιών στην περιοχή εκείνη την εποχή, που ίσως ανάγκασαν τα είδη να μετακινηθούν αλλού.

Ο υπερπληθυσμός των παράκτιων περιοχών και η επέκταση του τουρισμού στο νερό θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν γιατί είναι δυνατόν να παρατηρήσουμε περισσότερους καρχαρίες από πριν. «Ο καρχαρίας δεν έχει αλλάξει στάση. Αυτό που έχει αλλάξει, ωστόσο, είναι οι άνθρωποι που στρέφονται όλο και περισσότερο προς το μέρος του», σύμφωνα με τον Éric Clua.

Πολύ σπάνιο να δεχθεί κανείς επίθεση από καρχαρία
Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό το ζώο απειλείται ιδιαίτερα με εξαφάνιση. Το 90% των μεγάλων καρχαριών, για παράδειγμα, έχουν εξαφανιστεί στη Μεσόγειο.

Επισημαίνουν επίσης ότι ο κίνδυνος επιθέσεων καρχαρία σε ανθρώπους είναι πολύ χαμηλός, περίπου μία στις τέσσερις εκατομμύρια πιθανότητες. Ο Éric Clua προσθέτει ότι ένα μεγάλο μέρος των επιθέσεων οφείλονται στην επιθυμία για ανθρώπινη αλληλεπίδραση με τον καρχαρία. «Δεν πρέπει να πλησιάζεις», λέει.

Από το 1847, μόνο πέντε επιθέσεις έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Γαλλία , σύμφωνα με το ISFA (Διεθνές αρχείο επίθεσης καρχαρία). Το 2022, 108 ήταν όλες οι επιθέσεις στον κόσμο σε σύγκριση με 137 το 2021.

Πηγή: LeParisien.fr

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ