Γλυκή Αχέροντας

Δίπλα στις όχθες του ποταμού Αχέροντα, κοντά σε εύφορη πεδινή έκταση, βρίσκεται η Γλυκή, ένα χωριό του Σουλίου στην Ήπειρο που μαγεύει με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του, με τις πηγές, τα τρεχούμενα νερά και τα υπεραιωνόβια δέντρα του.

Μικρό, γεωργικό κυρίως, και όμορφο χωριό, έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο από τον μυθικό ποταμό Αχέροντα. Κατά μία εκδοχή το όνομά του, το μικρό χωριό των λίγων εκατοντάδων κατοίκων, το οφείλει σε ένα θαύμα.

Γλυκή χωριό Αχέροντας

Ο Άγιος Δονάτος λένε σκότωσε τον δράκο που φώλιαζε στις πηγές του Αχέροντα κι έκανε το νερό θανατηφόρο για ζώα και ανθρώπους. Ευλόγησε το νερό και το έκανε γλυκό. Από αυτό το θαύμα ονομάστηκε και το χωριό Γλυκή.

Το μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον

Στο σημερινό χωριό έχουν διασωθεί ερείπια αξιόλογου οικισμού που παρουσιάζει συνεχή ζωή από την ελληνιστική ως τη βυζαντινή εποχή. Από τα σωζόμενα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής εικάζεται ότι στο σημείο βρισκόταν η αρχαία Εύροια, έδρα επισκόπου, που μνημονεύεται σε βυζαντινές πηγές του 4ου μ.Χ. αιώνα.

Γλυκή ιστορικό χωριό στην Ήπειρο

Καλαρρύτες, γνωρίστε η γραφική πλευρά της Ηπείρου

Ο οικισμός όφειλε τη μεγάλη διάρκεια της ζωής του στη στρατηγική του θέση, καθώς έλεγχε την εδώ διάβαση του Αχέροντα ποταμού, από την οποία περνούσε το ανατολικό σκέλος του διεθνούς ρωμαϊκού δρόμου Απολλωνίας – Βουθρωτού – Νικόπολης.

Οι πηγές του Αχέροντα

Μόλις 2 χλμ. από το χωριό Γλυκή βρίσκονται οι πηγές του Αχέροντα. Δημιουργώντας στο πέρασμά του τοπία απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους, ο μυθικός ποταμός συνεχίζει απτόητος το αέναο ταξίδι του προς τη θάλασσα εκβάλλοντας στο Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή της Αμμουδιάς.

Τα ζωηρά, κρυστάλλινα νερά

Νερά, πολύ ορμητικά τον χειμώνα, απόλυτα προσβάσιμα το καλοκαίρι – διασχίζουν φαράγγια σχηματίζουν νερόλακκους και μικρές λίμνες φιλοξενούν ένα πολυσύνθετο οικοσύστημα προστατευμένο, μάλιστα, από το Δίκτυο Natura 2000.

Δήμος βορείων Τζουμέρκων: Ενας παρθένος προορισμός με άγρια ομορφιά σας κάνει να τον ανακαλύψετε!

Αιωνόβια πλατάνια τον σκιάζουν. Θεόρατοι κατακόρυφοι βράχοι στέκονται φρουροί στο διάβα του. Χιλιάδες πουλιά δοξάζουν την ομορφιά του ξορκίζοντας έτσι την «μυθική θλίψη» στο όνομα της χαράς της ζωής!

Δείτε το χωριό από ψηλά

Κάνουμε βόλτα στον Αχέροντα και τις εκβολές του στην παραλία Αμμουδιά! 

«Ποταμός της λύπης», «προθάλαμος του Κάτω Κόσμου», «η τελευταία διαδρομή των ανθρώπινων ψυχών»… ο Αχέροντας έχει ταυτιστεί με την ελληνική μυθολογία και τα νερά του έχουν γίνει σημείο αναφοράς πολλών μυθολογικών αναφορών.

Ένας από τους μύθους και μάλιστα τους πιο γνωστούς, μιλάει για την απέλπιδα προσπάθεια του Ορφέα με την τραική όμως κατάληξη να διεκδικήσει από τους θεούς του σκότους την αγαπημένη σύζυγό του Ευρυδίκη και να την οδηγήσει ξανά στη γη του φωτός.

Εκτός από τον Αχέροντα ποταμό δείτε εδώ ακόμα 9 μέρη της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφθείτε έστω και μία φορά στη ζωή σας!

Γέφυρα στον ποταμό Αχέροντα

Στις πηγές του Αχέροντα

Στα βουνά του Σουλίου, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, 2 μόλις χλμ. από το χωριό Γλυκή συναντάμε τις πηγές του Αχέροντα. Δημιουργώντας στο πέρασμά του τοπία απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους, ο μυθικός ποταμός συνεχίζει απτόητος το αέναο ταξίδι του προς τη θάλασσα εκβάλλοντας στο Ιόνιο Πέλαγος, στην παραλία της Αμμουδιάς στην Πρέβεζα.

Δείτε εδώ και 10 μαγευτικές παραλίες και λίμνες της Ελλάδας που δεν θα πιστεύετε ότι υπάρχουν!

Με αφετηρία λοιπόν, τη Γλυκή, εκεί που τους κανόνες του «πάνω κόσμου» ορίζει η φύση, τα ζωηρά, κρυστάλλινα νερά του (πολύ ορμητικά τον χειμώνα, απόλυτα προσβάσιμα το καλοκαίρι) διασχίζουν φαράγγια, σχηματίζουν νερόλακκους και μικρές λίμνες, φιλοξενούν ένα πολυσύνθετο οικοσύστημα προστατευμένο από το Δίκτυο Natura 2000.

ποταμός Αχέροντας

Από δω αρχίζει το ταξίδι…

Τον Αχέροντα δεν αρκεί απλά να τον δεις και να τον ακούσεις, πρέπει να τον διασχίσεις!

Ξεκινήστε από την Γλυκή μια σύντομη εύκολη διαδρομή με κατεύθυνση τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας. Ακολουθώντας το περίφημο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν και οι Σουλιώτες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κατηφορίστε την καταπράσινη πλαγιά μέχρι την όχθη του ποταμού. Σταθείτε για λίγο στην Σπηλιά του Δράκου – σημείο όπου αναβλύζουν γάργαρες πηγές. Βαθύσκιωτα δάση με πλατάνια, αναρριχώμενα φυτά και πυκνές φτέρες κατά μήκος του ποταμού θα σας οδηγήσουν πίσω στη Γλυκή.

Αφού έχετε πάρει μια μικρή μόλις γεύση από την ομορφιά της περιοχής, επιχειρείστε να την ανακαλύψετε σε όλο της το μεγαλείο!

Μια από τις πιο εντυπωσιακές πεζοπορίες ξεκινά από τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας με τελικό προορισμό το Οροπέδιο Σουλίου (χωριό Σαμονίβα).

Στη διαδρομή θα αντικρύσετε το επιβλητικό φαράγγι του Αχέροντα και θα εντυπωσιαστείτε από τις υπέροχες εναλλαγές του τοπίου. Η τοξωτή γέφυρα Ντάλα στεφανώνει τον ποταμό που κυλάει τα ορμητικά νερά του στα κατάλευκα ασβεστολιθικά πετρώματα της κοίτης. Κατάφυτες ορθοπλαγιές κατεβαίνουν μέχρι την όχθη του ποταμού. Σε κάποιο σημείο, το ποτάμι στενεύει πολύ και τα πανύψηλα βράχια μοιάζουν να απαγορεύουν την πρόσβαση. Παλαιότερα, οι βράχοι ήταν ενωμένοι στην κορυφή, δίνοντας την εντύπωση τρομερής πύλης, της γνωστής από τη μυθολογία «Πύλης του Άδη».

Τελικός προορισμός το χωριό Σαμονίβα, το πρώτο από τα Σουλιωτοχώρια.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε το μεγαλείο της ομορφιάς του ποταμού Αχέροντα και τις εκβολές του στην παραλία Αμμουδιά!

Δείτε το βίντεο

Σημ. Το βίντεο μας το έστειλε ο αναγνώστη μας, φωτογράφος και vlogger Akis_Tzavelekos

Ο Αχέροντας όμως είναι και παράδεισος εναλλακτικού τουρισμού!

Ο ποταμός έχει εξελιχθεί σ’ έναν χώρο αθλημάτων της φύσης, όπου μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες, όπως οι παρακάτω:

• Ιππασία στις Πηγές
• Αλεξίπτωτο πλαγιάς στην Παραμυθιά
• Rafting, kayak και canoe – kayak στα Στενά
• Ποδηλασία κατά μήκος του ποταμού
• Canyoning στα Στενά
• Παρατήρηση της φύσης
• Μίνι κρουαζιέρα με μικροκάικα στις εκβολές του ποταμού, στο καλοκαιρινό θέρετρο της Αμμουδιάς
• Κολύμπι – αν αντέχετε τα παγωμένα νερά του ποταμού
• Καταδύσεις και όλα τα θαλάσσια σπορ στην Αμμουδιά

Δραστηριότητες στον Αχέροντα

Αν βρεθείτε στην περιοχή, μην μείνετε μόνο εκεί, καθώς μπορεί να αποτελέσει ιδανική αφετηρία για να επισκεφτείτε όμορφους κοντινούς προορισμούς, όπως οι παρακάτω:

• Τα ιστορικά χωριά του Σουλίου
• Η κοσμοπολίτικη και γραφική Πάργα με τα καταπράσινα νησάκια και το ιστορικό της Κάστρο
• Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, στο χωριό Μεσοπόταμος (3 χλμ. από την Αμμουδιά)
• Τα ερείπια και το Μουσείο της Αρχαίας Νικόπολης (8 χλμ. ΒΔ της Πρέβεζας)
• Η Αρχαία Κασσώπη
• Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
• Η πόλη της Πρέβεζας με τη νησιώτικη όψη και τη βουνίσια καρδιά

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ