Χριστουγεννιάτικο δέντρο
- Advertisement -

Όταν σκεφτόμαστε Χριστούγεννα, η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, στολισμένο με αστραφτερά λαμπάκια, μπάλες, γιρλάντες, κι ένα σωρό ακόμα εντυπωσιακά στολίδια.

Επίσης, ανακαλύψτε τα Χριστούγεννα στην Αθήνα και 6 + 1 υπέροχους τρόπους για να μπείτε στο κλίμα!

Όλο και περισσότερα σπιτικά στολίζουν δέντρο από νωρίς, έχετε αναρωτηθεί όμως, ποτέ, πώς προέκυψε το έθιμο με το χιλιοτραγουδισμένο στολισμένο έλατο;

Μπορεί σύμφωνα με την ελληνική παράδοση οι οικογένειες να στόλιζαν καραβάκι, αυτό όμως με τα χρόνια άλλαξε και οι περισσότεροι στολίζουμε έλατο, ένα έθιμο Ευρωπαϊκό που ενσωματώθηκε και στην ελληνική κουλτούρα με τα χρόνια. Γιατί, όμως, στολίζουμε χριστουγεννιάτικο δέντρο και από πού προήλθε αυτό το έθιμο;

Η ιστορία για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Πολλοί πιστεύουν ότι η παράδοση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου προέρχεται από τη Βρετανία και ξεκίνησε από τη Βικτωριανή εποχή, δηλαδή την εποχή όταν η Βασίλισσα Βικτώρια ανέλαβε το θρόνο, από το 1837 έως το 1901. Η Βασίλισσα και ο σύζυγός της ήταν λάτρεις των Χριστουγέννων!

Ταξίδι την εποχή του κορονοϊού: Δείτε που μπορείτε να ταξιδέψετε τώρα στην Ευρώπη και τι ισχύει σε κάθε χώρα μόλις φτάσετε

Ωστόσο, η παράδοση ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Στην πραγματικότητα προέρχεται από τη Γερμανία, όπου γεννήθηκε ο Πρίγκηπας Αλβέρτος και συστήθηκε στην Αγγλία όταν στο θρόνο βρισκόταν ο Βασιλιάς Γεώργιος Γ‘.

Αυτός είχε μια Γερμανίδα σύζυγο που λεγόταν Σαρλότε, η οποία συνήθιζε να στολίζει δέντρο για την οικογένειά της το 1790. Παρόλα αυτά, η Βασίλισσα Βικτώρια και ο Πρίγκηπα Αλβέρτος θεωρείται ότι ήταν αυτοί που έκαναν τόσο διάσημο και έφεραν στη μόδα το στολισμό δέντρου τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό και πολλοί θεωρούν ότι η παράδοση ξεκίνησε στη Μ. Βρετανία.

Αρχικά ο κόσμος τοποθετούσε τα δέντρα στο τραπέζι, καθώς ήταν μικρά. Όταν, όμως, κατέφτασαν τα μεγαλύτερα δέντρα που εισήγαγαν από τη Νορβηγία, ο κόσμος άρχισε να τοποθετεί τα δέντρα στο πάτωμα κι από κάτω να βάζει τα δώρα για τους αγαπημένους του. Ο λόγος που στολίζουμε έλατο αντί για άλλο είδους δέντρου είναι γιατί είναι αειθαλές, που σημαίνει ότι διαθέτει έντονα πράσινα φύλλα ακόμα και το χειμώνα.

Τήλος: Ενεργειακά αυτόνομη και με...mini ελέφαντες

Από το 1947 η Νορβηγία δίνει δώρο ένα δέντρο στο Λονδίνο ως ένδειξη ευχαρίστησης για τη βοήθεια που της παρείχε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Νοέμβριο στη Νορβηγία λαμβάνει χώρα μια ειδική εκδήλωση, όταν το δέντρο κόβεται στο δάσος της Νορβηγίας.

Έπειτα, έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω θαλάσσης, προτού μεταφερθεί στο Λονδίνο μέσω ενός μεγάλου φορτηγού. Τότε, τοποθετείται στην Trafalgar Square στο Λονδίνο με ειδικό γερανό. Στολίζεται σύμφωνα με τον παραδοσιακό Νορβηγικό τρόπο, με σειρές από φωτάκια που τοποθετούνται κάθετα στο δέντρο, αντί για χιαστί.

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ