Τα Ζαγοροχώρια είναι ανεξάντλητα. Και αυτή ακριβώς είναι η μαγεία τους. Σε καμία περίπτωση δε φτάνει μία επίσκεψη για να τα γνωρίσεις, και άπαξ και τα ερωτευτείς, δε φτάνουν ούτε εκατό για να ξεκολλήσεις!

- Advertisement -

Για όσους δεν θεωρούν πια, εαυτούς «πρωτάρηδες» στο ωραιότερο ίσως σύμπλεγμα χωριών της Ελλάδας, εδώ θα ταξιδέψουμε σε ένα χωριό του Ζαγορίου που αν και από τα μεγαλύτερα είναι άγνωστο στους περισσότερους. Ο λόγος για το Γρεβενίτι.

Επιβλητικά αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίμια που σε προκαλούν να τα ανέβεις –η απότομη πλαγιά που φιλοξενεί το χωριό κάνει την ανάβαση πράγματι πρόκληση– βρίσκοντας συνεχώς δικαιολογίες για στάσεις: πότε για να θαυμάσεις μια εντυπωσιακή, πέτρινη εννοείται, εκκλησία, πότε για να αράξεις στην πανέμορφη πλατεία, πότε για να ξεστρατίσεις προς ένα ακόμη «σημείο με θέα», από τα δεκάδες σηματοδοτημένα με μικρές ξύλινες ταμπέλες, που αγναντεύουν από ψηλά το φαράγγι του Βίκου.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του εν πολλοίς άγνωστου Ανατολικού Ζαγορίου, το Γρεβενίτι που φωλιάζει σε υψόμετρο 980 μέτρων και απολαμβάνει πανοραμική θέα σε άλλα χωριά του Ζαγορίου και την αρχαιότερη μονή της περιοχής, τη Mονή Bοτσάς, γνωστή και ως Παναγιά Πωγωνιώτισσα.

Πανοραμική άποψη της ιστορικής πετρόκτιστης Ιεράς Μονής Βουτσάς (Παναγία της Πωγωνιώτισσας) στην ύπαιθρο του Γρεβενιτίου
Ιερά Μονή Βουτσάς (Παναγία της Πωγωνιώτισσας)

Πολύ κοντά της, η αρχαία Ακρόπολη Γρεβενιτίου προσφέρει το απαραίτητο sightseeing για τους… ιστοριοδίφες, ενώ τα καταπράσινα δάση που πλαισιώνουν το χωριό ενδείκνυνται για ατελείωτες πεζοπορίες…

Πολύ κοντά από το χωριό, σε απόσταση μόλις 3,8 χιλιομέτρων -δηλαδή 7 λεπτά οδικώς- θα βρείτε ένα από τα πιο όμορφα φυσικά αξιοθέατα του Ζαγορίου, τη λίμνη Ζορίκα

Η λίμνη Ζορίκα είναι μια μικρή, φυσική και παραμυθένια λίμνη που βρίσκεται στο ανατολικό Ζαγόρι, πνιγμένη μέσα σε ένα δάσος μαυρόπευκων. Οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως «η λίμνη με τα νούφαρα», ενώ την ονομασία Ζορίκα την πήρε από το ρέμα που κυλάει λίγο πιο χαμηλά.

λίμνη Ζορίκα στο Ζαγόρι στη μέση του δάσους

Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Φλαμπουράρι και Γρεβενίτι, ακριβώς πάνω στον επαρχιακό δρόμο που έρχεται από τη λίμνη των Πηγών του Αώου, δημιουργώντας ένα ονειρικό σκηνικό στη φύση. Το μέγεθος είναι πολύ μικρό, καθώς φτάνει περίπου τα 2 στρέμματα, με μια περίμετρο 180 μέτρων.

λίμνη Ζορίκα στο Ζαγόρι με νούφαρα

Παραμυθένιο σκηνικό στη μέση του δάσους

Οι όχθες της από τη μεριά του δρόμου είναι ήρεμες και έτσι μπορεί κανείς με ευκολία να παρατηρήσει βατράχια και τρίτωνες στα ρηχά, ενώ από τη μεριά του δάσους υψώνεται ένας πυκνόφυτος λόφος.

Το ιδιαίτερο με τη λίμνη Ζορίκα, πέρα από τη μαγευτική ομορφιά της, είναι ότι αποτελεί έναν σπάνιο οικότοπο, μια μικρή φυσική λίμνη στη μέση του δάσους, σημαντικό βιότοπο για διάφορα είδη της δασικής πανίδας και χλωρίδας.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ