H Ζαχά Χαντίντ (Zaha Hadid) είναι η γυναίκα που έδωσε άλλο νόημα στις καμπύλες των κτιρίων. Είναι η αρχιτέκτονας της οποίας τα έργα δεν υπακούουν σε καμία αρχή στατικότητας, αλλά πάντα προσπαθούν να δημιουργήσουν μια συνεχή εξελισσόμενη κίνηση.

Γεννήθηκε στη Βαγδάτη. Έλαβε πτυχίο μαθηματικών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν κινηθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου.

Μετά από την αποφοίτησή της, συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες δασκάλους της, ον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό μαθητή του Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική (OMA – Office for Metropolitan Architecture). Εκεί έγινε συνέταιρος το 1977.

Riverside Museum, Glasgow (2011)

Αυτές είναι οι φωτογραφίες που προκαλούν αίσθηση στο κόσμο αυτή τη στιγμή!Η αδρεναλίνη στα ύψη!

Η Ζάχα Χαντίντ, η Αρχιτεκτονική και τα βραβεία

Ζάχα Χαντίντ: Η γυναίκα που έδωσε καμπύλες στα κτίρια

Το 1980 η Ζάχα Χαντίντ άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο, ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δίδαξε, επίσης, στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου. Το 2002 η Χαντίντ κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης. Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Πρίτσκερ.

Τα πρωταρχικά έργα και τα τοπογραφικά της Ζάχα Χαντίντ (Zaha Hadid), που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, αποδεικνύουν την έντονη και ισχυρή σχέση της κίνησης και της ενέργειας με την “κτηριογλυπτική”. Η κίνηση είναι μια ελεγχόμενη έκρηξη που ασχολείται με τη σύνθεση διαδρομών που διασταυρώνονται και με όγκους που γίνονται δυναμικές μορφές και όχι στατικές.

Το στυλ της αρχιτεκτονικής της θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να το προσδιορίσουμε με πέντε λέξεις: Οργανική Φυσική, Καινοτόμα Μοντέρνα – Φουτουριστική Ρευστή.

Η Ζάχα Χαντίντ , οι γυναίκες και οι διακρίσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για zaha hadid

«Και βέβαια είμαι φεμινίστρια διότι αντιμετωπίζω όλες τις γυναίκες ως όντα προικισμένα, έξυπνα και σκληρά», έλεγε η Ζάχα Χαντίντ (Zaha Ηadid). Το 2008 το περιοδικό Forbes την είχε συμπεριλάβει στη λίστα με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου, ενώ η εφημερίδα Guardian την είχε «εκλέξει» μία από τις 50 πιο κομψές γυναίκες του πλανήτη.
Επί δύο συνεχή έτη η Ζάχα Χαντίντ απέσπασε το βραβείο Stirling, το 2010 για ένα από τα πιο γνωστά έργα της, το Εθνικό Μουσείο των Τεχνών της Ρώμης, MAXXI, και το 2011 για το εκπαιδευτικό ίδρυμα Evelyn Grace Academy στο Λονδίνο.

Deco Ideas!Like Alice in wonderland και…φτιάξτε κήπους μινιατούρες!(photo)Το Εθνικό Μουσείο των Τεχνών της Ρώμης, MAXXI

Αποτέλεσμα εικόνας για zaha hadid

Το Mουσείο Mοντέρνας Tέχνης MAXXI MUSEUM της Ρώμης χαρακτηρίζεται από την σχεδιαστική τόλμη της Ιρανής αρχιτέκτoνος Ζάχα Χαντίντ (Zaha Hadid), η οποία ανατρέπει το αρχέγονο ύφος των κτιριακών μορφών της αιώνιας πόλης.

Θα σας αφήσει άφωνους!Πού αφήνει την μισή περιουσία του ο ιδρυτής της Easy Jet!

Εθνικό Μουσείο των Τεχνών της Ρώμης, MAXXI.

Τα υπόλοιπα έργα (τέχνης) της…

Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για zaha hadid buildings

Μπάνιο στη θάλασσα παρέα με εξωτικά φλαμίνγκο!Μια απίστευτη εμπειρία και όμως αληθινή!(photo)

Αποτέλεσμα εικόνας για zaha hadid buildings

 

Σχετική εικόνα

 

Αποτέλεσμα εικόνας για zaha hadid buildings

Ποιος είπε πως δεν υπάρχουν άνθρωποι των σπηλαίων σήμερα; Για ρίξτε μια ματιά σε αυτό το ιρανικό χωριό… (Photos)

London Aquatics Centre (2011)

 

Guangzhou Opera House (2010)

 

Bee’ah headquarters

Αυτό είναι το υπερπολυτελές resort όπου περνάει τον μήνα του μέλιτος η Πίπα Μίντλετον! (Photos)

opus tower

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ