Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
32.3 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδαH Guardian χαρακτήρισε " φυσικό καταφύγιο" αυτό το σμαραγδάκι του Αιγαίου!!!(photo)

H Guardian χαρακτήρισε ” φυσικό καταφύγιο” αυτό το σμαραγδάκι του Αιγαίου!!!(photo)

Η Τήλος, το μικροσκοπικό νησί των Δωδεκανήσων είναι ένα πρωτοποριακό φυσικό καταφύγιο. Τώρα, το «πράσινο νησί» της Ελλάδας είναι έτοιμο να τροφοδοτηθεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Είναι πιο πιθανό να συναντήσετε φιλικές πέρδικες, σπάνιες ορχιδέες και αετούς που απειλούνται με εξαφάνιση παρά ανθρώπους καθώς διασχίζετε την Τήλο. Ολόκληρο το νησί των Δωδεκανήσων είναι ένα φυσικό καταφύγιο για περισσότερα από 150 είδη ενδημικών και αποδημητικών πτηνών, πάνω από 650 ποικιλίες φυτών και μόνιμο πληθυσμό που κυμαίνεται γύρω στα 500 άτομα.

Σχετική εικόνα

- Advertisement -

Η Τήλος οφείλει την εξαιρετική βιοποικιλότητά της σε ένα δίκτυο υπόγειων πηγών που τροφοδοτούν πέντε υγρότοπους – αλλά και στον εκλιπόντα δήμαρχο του νησιού Τάσο Αλιφέρη, έναν αφοσιωμένο περιβαλλοντολόγο, ο οποίος έκανε την Τήλο διάσημη ως «το πράσινο νησί της Ελλάδας».

Η πιο όμορφη βιβλιοθήκη της Ελλάδας βρίσκεται σε ένα ελληνικό νησί!!!(photo)

Ο Αλιφέρης απαγόρευσε το κυνήγι το 1993 (ενώ έκανε και τους πρώτους γάμους ίδιου φύλου στην Ελλάδα). Η σημερινή δήμαρχος του νησιού Μαρία Καμμά συνεχίζει να υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα από μια ανοιχτή πρόσκληση σε οικογένειες προσφύγων να εγκατασταθούν στην Τήλο. Και σε συνεργασία με την ΜΚΟ SolidarityNow και την UNHCR δημιουργεί προστατευόμενα καταλύματα, μαθήματα γλώσσας και προγράμματα καθοδήγησης για να βοηθήσει τους αιτούντες άσυλο να δημιουργήσουν επιχειρήσεις βιολογικής γεωργίας σε συνεργασία με τους ντόπιους.

«Θέλουμε να αναβιώσουμε τις παραδόσεις που εξαφανίστηκαν εξαιτίας του μειούμενου πληθυσμού, όπως η παρασκευή τυριού και η συλλογή φαρμακευτικών βοτάνων» είπε η ίδια μιλώντας στον Guardian. «Με την ένταξη των προσφύγων μπορούμε να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και να ενθαρρύνουμε τον οικολογικό τουρισμό»

Αποτέλεσμα εικόνας για Τήλος

Κλείστε πάνφθηνα σπίτι και μεζονέτες για διακοπές με το μήνα μέσω Airbnb!(photo)

Σύντομα η Τήλος θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο πράσινη αφού θα γίνει το πρώτο νησί της Μεσογείου που τροφοδοτείται από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Το νησί βασίζεται επί του παρόντος στην ηλεκτρική ενέργεια στο πετρελαίου από τη γειτονική Κω, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Ωστόσο υπάρχουν συχνά προβλήματα με διακοπές ρεύματος στο νησί.

Εγκαθιστώντας μια ενιαία ανεμογεννήτρια και ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο, η Τήλος δημιουργεί ένα υβριδικό μικρο-πλέγμα που θα παράγει και θα αποθηκεύει ενέργεια.

Το ελληνικό νησάκι με τα κοχύλια,το κεδρόδασος και τα καταγάλανα νερά…(photo&video)

Αποτέλεσμα εικόνας για Τήλος

Η εγκατάσταση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα 18 μηνών ξεκινάει τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο ενός έργου ύψους 15 εκατ. Ευρώ που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τελικά, η Τήλος θα μπορούσε να εξάγει την επιπλέον ενέργεια στην Κω και ο στόχος είναι να αναπτυχθούν παρόμοια έργα και σε άλλα μικρά νησιά της Ευρώπης.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και το Tilos Park, μια μη κερδοσκοπική ένωση κατοίκων που έχει συσταθεί για την προστασία και την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και την αναβάθμιση του Κέντρου Πληροφόρησης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να συλλέξουν χάρτες για μονοπάτια φυσικής ομορφιάς, να βρουν τα καλύτερα σημεία για να δουν σπάνια πουλιά, ή να κάνουν διάφορες δραστηριότητες όπως καγιάκ.

«Η Τήλος έχει πολλούς πιστούς επισκέπτες που έρχονται κάθε χρόνο για 30 χρόνια» είπε η δήμαρχος.

«Τώρα έχουμε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους νέους που έχουν ακούσει για την Τήλο λόγω των έργων ανανεώσιμης ενέργειας. Τους αρέσει αυτό που κάνουμε και θέλουν να στηρίξουν το νησί».

πηγή:thetoc.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,295LikesΚάντε Like
88,156 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ