Η νησιδα Παυλοπετρι θεωρείται η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου και βρίσκεται στα νερά της Λακωνίας, κοντά στην Ελαφόνησο. Είναι μοναδική στο είδος αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο.

Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα. Η πόλη κατοικείται από πριν το 2800 π.Χ., και πιθανολογείται ότι βυθίστηκε το 1000 π.Χ.

- Advertisement -

Οι 5 καλύτερες παραλίες στη Σκόπελο που θα σε κάνουν να θες να μείνεις για πάντα στο νησί! (photos)

Παρόλο που το σημείο προφυλάσσεται όπως κάθε άλλος αρχαιολογικός χώρος, μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την επιβίωσή της είναι η ρύπανση από τα μεγάλα πλοία τα οποία αράζουν στην περιοχή και κάνουν χρήση επικίνδυνων χημικών για τον καθαρισμό τους. Σε μια προσπάθεια διάσωσής της, συμπεριλήφθηκε στο Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Μνημείων το 2016.

Δωδεκάνησα: 7 καταπληκτικές ταβέρνες σε Ρόδο, Κω, Πάτμο, Αστυπάλαια!

Δεν είναι όμως μόνο τα πλοία που απειλούν την αρχαία πόλη, τα μικρότερα πλοιάρια περνούν πάνω από το σημείο με κίνδυνο να καταστρέψουν τα θεμέλια και τα τείχη. Δεν υπάρχει έλεγχος των επισκεπτών επίσης στο χώρο με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Η δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου από την Κρήτη στην Πελοπόννησο μπορεί να αφανίσει τον μοναδικό αυτό αρχαιολογικό χώρο.

- Advertisement -
Οι 7 καλύτερες παραλίες στην Τήνο για να απολαύσεις τα μπάνια σου φέτος το καλοκαίρι! (photos)

Δείτε το βίντεο:

Φωτογραφίες:Deborah Cicurel

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ