Ηράκλειο

Ήρθε η ώρα να ξεχάσουµε όσα ξέραµε για την αστική µεγαλούπολη και να γνωρίσουµε το άλλο Ηράκλειο, εκείνο που εκπλήσσει ευχάριστα τους επισκέπτες που έχουν την όρεξη για το κάτι παραπάνω, το ξεχωριστό, το ιδιαίτερο!

Ηράκλειο

Αφήστε πίσω σας εικόνες… χαοτικές και δείτε πίσω από τα τείχη, άκρως ενδιαφέροντα µουσεία, σηµαντικά αξιοθέατα και έντονη πολιτιστική δραστηριότητα! Ανακαλύψτε µαζί µας κάθε γωνιά του δήµου Ηρακλείου µέσα από 10+1 στάσεις!

ΚΟΥΛΕΣ

Ηράκλειο

Από τα πρώτα πράγµατα που θα κάνετε µόλις φτάσετε στο Ηράκλειο είναι µια βόλτα στο ενετικό φρούριο στην είσοδο του λιµανιού της πόλης που δεσπόζει αγέρωχο από τον 16ο αιώνα, γνωστό και ως Κούλες (επί Βενετοκρατίας αποκαλείτο Rocca a Mare ή Castello a Mare, Castello ή Su Kulesi). Ανήκει στα λεγόµενα επιθαλάσσια φρούρια, που λειτουργούσαν ως προωθηµένοι προµαχώνες στη θάλασσα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασµού. Τα αραγµένα ψαροκάικα και ιστιοπλοϊκά γύρω του σε τίποτα δεν παραπέµπουν σήµερα στην παλαιότερη χρήση του, ενώ µια επίσκεψη, ειδικά το σούρουπο, θα σας µεταφέρει πίσω στον χρόνο!

ΛΟΤΖΙΑ

Ένα από τα οµορφότερα οικοδοµήµατα που άφησε πίσω της η Ενετοκρατία, το οποίο σήµερα στεγάζει το δηµαρχείο της πόλης. Δεσπόζει επιβλητικό στον κεντρικό πεζόδροµο της 25ης Αυγούστου και πρόκειται για ένα από τα πιο κοµψά αρχιτεκτονικά µνηµεία της Ενετικής περιόδου. Δείγµα παλλαδιανού ρυθµού, µε κίονες δωρικού και ιωνικού ρυθµού, κτίστηκε περίπου το 1628 από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι. Στη στοά του φιλοξενεί πλήθος πολιτιστικών και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, µέχρι street art!

ΚΡΗΝΗ ΜΟΡΟΖΙΝΙ

ΗράκλειοΤα «Λιοντάρια», όπως τα αποκαλούν χαρακτηριστικά οι Ηρακλειώτες, θεωρούνται κοµµάτι της καθηµερινότητάς τους, αφού βρίσκονται στην πιο κεντρική πλατεία της πόλης, στην Πλατεία Καλλεργών. Ένα ακόµη κτίσµα ενετικής κληρονοµιάς που αντέχει από το 1628 και αποτέλεσε τη λύση του Φραγκίσκο Μοροζίνι στο πρόβληµα της λειψυδρίας, καθώς µετέφερε νερό από τις πηγές του Γιούχτα. Σήµερα, αποτελεί ένα πολυσύχναστο σηµείο συνάντησης των ντόπιων και µια «αρχή και τέλος» για κάθε επισκέπτη.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ

Χώρος εκδηλώσεων για τη σύγχρονη πόλη, χώρος τελετών για τους Ενετούς του 13ου αιώνα, που έχτισαν τον συγκεκριµένο ναό. Άλλο ένα κτήριο που άντεξε τις φυσικές και ανθρώπινες παρεµβάσεις, καθώς καταστράφηκε από σεισµό και αναστηλώθηκε ξανά, ενώ κατά την οθωµανική κατοχή του Ηρακλείου µετατράπηκε σε τζαµί. Η ιστορία πλέον έχει δώσει έναν δηµιουργικό ρόλο σε αυτό το κτήριο του 1239, το οποίο φιλοξενεί τη δηµοτική πινακοθήκη της πόλης µε εκθέσεις ντόπιων και διεθνών καλλιτεχνών.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Ηράκλειο

Πολλά και άκρως ενδιαφέρονται ευρήµατα, που προέρχονται από διαφορετικές χρονικές περιόδους και από διαφορετικά σηµεία της Κρήτης µπορεί κανείς να θαυµάσει στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι θησαυροί από το ανάκτορο της Κνωσού. Την ίδια στιγµή, το Ιστορικό Μουσείο µε τις ποικίλες συλλογές του προσφέρει στον επισκέπτη µια διαδροµή µέσα στον χρόνο από τους πρώτους µετά Χριστόν αιώνες έως σήµερα, ενώ σε αυτό της Φυσικής Ιστορίας, σε ένα ανακαινισµένο κτήριο στον κόλπο Δερµατά, θα συναντήσετε τον µεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο της Μεσογείου. Στα 3.500 τ.µ. που καταλαµβάνει αναδεικνύεται µε πρωτοποριακό και καινοτόµο τρόπο το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης και της ανατολικής Μεσογείου.

ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ

Ηράκλειο

Ακόµα κι αν δεν είστε από τους πιο πιστούς, τουλάχιστον ένα πέρασµα έξω από τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Μηνά στον οµώνυµο δρόµο οφείλετε να το κάνετε για να θαυµάσετε από κοντά τη µεγαλοπρέπεια που τον χαρακτηρίζει. Αφιερωµένος στον προστάτη και πολιούχο της πόλης είναι ένας από τους µεγαλύτερους στην Ελλάδα, χτισµένος στις 25 Μαρτίου 1862 και αποτελεί εξαίρετο δείγµα εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής, ενώ πολλές από τις εικόνες του είναι αντιπροσωπευτικά έργα της Κρητικής Αναγέννησης.

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΛΑΚΚΟΣ

Ηράκλειο

Η… ιδιόρρυθµη συνοικία του Λάκκου ξαναζωντανεύει µέσα από εικαστικές παρεµβολές και σας προσκαλεί να γνωρίσετε µια από τις άγνωστες γειτονιές της πόλης και να «ακούσετε» ιστορίες περασµένων χρόνων. Με την πρωτοβουλία του Αυστραλού καλλιτέχνη Mathew Halpin, της οµάδας εθελοντών Πολιτισµού του Δήµου Ηρακλείου και του Πολιτιστικού Συλλόγου του Λάκκου, τα κτήρια της περιοχής παίρνουν και πάλι ζωή και χρώµα µε εντυπωσιακά γκράφιτι αλλά και καλλιτεχνικές δράσεις.

ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ

Ο οχυρωµατικός περίβολος του βενετσιάνικου Χάνδακα του 15ου αι., που σώζεται µέχρι τις µέρες µας, αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα µνηµεία του είδους του, λόγω της έκτασης και του βαθµού διατήρησής του, σε όλη τη Μεσόγειο. Ήταν ένας από τους λόγους που η πόλη κατάφερε να αντισταθεί επί 25 χρόνια στην πολιορκία των Τούρκων, ενώ σήµερα οριοθετεί την Παλιά Πόλη. Στο νότιο τµήµα των τειχών εντοπίζεται ο προµαχώνας Μαρτινέγκο, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ νοτιότερα συναντάται η παλιά πύλη, γνωστή και ως Χανιώπορτα!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Ηράκλειο

Αυτό που θα ανακαλύψετε µε µεγάλη έκπληξη για την πόλη του Ηρακλείου είναι η έντονη πολιτιστική δραστηριότητα µε συναυλίες, φεστιβάλ, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και πλήθος καλλιτεχνικών δρώµενων. Από αυτά που σίγουρα ξεχωρίζουν, και το 2ο Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισµοί» του Δήµου Ηρακλείου, το οποίο φέτος θα είναι αφιερωµένο στη γυναίκα της Μεσογείου και θα πραγµατοποιηθεί από τις 25 Αυγούστου έως τις 18 Σεπτεµβρίου.

ΚΝΩΣΟΣ

Ηράκλειο

Σηµείο αναφοράς όχι µόνο για τον νοµό Ηρακλείου αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού εντοπίζεται 5 χλµ. νοτιοανατολικά από το κέντρο της πόλης. Το Ανάκτορο της Κνωσού είναι ένα από τα µεγαλύτερα κέντρα της της µινωικής εξουσίας. Ο πρώτος οικισµός χρονολογείται περί το 7000 π.Χ. στη Νεολιθική Εποχή, ενώ το µεγαλοπρεπές ανάκτορο δηµιουργήθηκε στα τέλη της δεύτερης χιλιετίας µετά την οικονοµική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη που σηµείωσε η οικιστική οντότητα.

Η ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΙΚΗ ΕΝΔΟΧΩΡΑ

Ηράκλειο

Ανακαλύψτε την ιδιαίτερη ενδοχώρα του Δήµου Ηρακλείου που τροφοδοτεί µε τους καρπούς της την τοπική κουζίνα, τον κρητικό πολιτισµό, παραδοσιακές και καινοτόµες οικονοµικές πρακτικές αλλά και εναλλακτικές µορφές τουρισµού.

Ηράκλειο

Εξερευνήστε την αρωµατική παλέτα του τοπικού αµπελώνα, µάθετε γιατί το ντόπιο ελαιόλαδο είναι παγκοσµίως ξακουστό και πώς µπορείτε να απολαύσετε καλύτερα τα κρητικά προϊόντα µέσα από σεµινάρια µαγειρικής και γευσιγνωσίας. Ανακαλύψτε την ύπαιθρο και περιηγηθείτε σε αρχαία µονοπάτια που οδηγούν σε βουνοκορφές µε πανοραµική θέα, σε ιστορικά σπήλαια και πανέµορφα φαράγγια. Βιώστε την αυθεντική φιλοξενία και την παράδοση στα χωριά του Ηρακλείου και αφεθείτε στη µαγεία των παραδοσιακών γλεντιών και της µουσικής.

Ηράκλειο

Οικισµοί χτισµένοι µέσα σε λιόφυτα και αµπέλια, δίπλα σε πανέµορφα φαράγγια, επιβλητικές βουνοκορφές, κάστρα και ιστορικές µονές. Από τα παραθαλάσσια θέρετρα µέχρι τα «δηµοτικά ενδότερα», ο Δήµος Ηρακλείου χαρακτηρίζεται από έναν µοναδικά θαυµαστό «εσώκοσµο»! Βιώστε την κρητική καλαισθησία, τον παραδοσιακό και σύγχρονο τρόπο της αγροτικής ζωής, τις πατροπαράδοτες αρχές του «Ξένιου Δία», τα αγνά προϊόντα της «Κρητικής Φύσης και Ψυχής».

Ηράκλειο

Περιηγηθείτε σε γραφικά χωριά και ιστορικούς οικισµούς µε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κρητικής αρχιτεκτονικής όπως αυτά αφοµοιώθηκαν και µεταπλάστηκαν από τα χρόνια των Βυζαντινών, των Αράβων, των Βενετσιάνων και των Οθωµανών. Αρχαιολογικά µνηµεία, κατάλοιπα των εποχών (Ρωµαϊκής, Βυζαντινής, Βενετσιάνικης και νεότερης Ιστορίας), µαρτυρούν τη µακραίωνη ιστορική πορεία του κάθε τόπου.

Ηράκλειο

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ