Ήπειρος

Με την Ιόνια οδό να έχει φέρει ακόµα πιο κοντά την Ήπειρο , βρίσκουµε την καλύτερη αφορµή για εξορµήσεις παντός καιρού και σας προτείνουµε το top 5 από κάθε νομό της Περιφέρειας που κάθε ταξιδιώτης πρέπει να εξερευνήσει! Αν και στην Ήπειρο οι ταξιδιωτικές εμπειρίες και οι προορισμοί είναι αμέτρητοι εδώ συγκεντρώσαμε ένα τοπ 5 από κάθε νομό για να κάνετε την καλύτερη αρχή!

- Advertisement -

Νομός Ιωάννινων

1. Το µοναδικό νησί λίµνης
Το µοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη κατοικηµένο νησί σε λίµνη εντοπίζεται στην Παµβώτιδα και είναι επίσης το µόνο στον κόσµο χωρίς ονοµασία.

Νησάκι Ιωάννινα


2. Η αρχαία Δωδώνη
Από τους σηµαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας µε το περίφηµο µαντείο, συνεχίζει να υποβάλλει τον επισκέπτη µε πλήθος µνηµείων εκ των οποίων ξεχωρίζει φυσικά το αρχαίο θέατρο.

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

3. Το Ζαγόρι
Φωλιασµένα στην οροσειρά της Πίνδου 46 γραφικά χωριά, ενταγµένα σε ένα περιβάλλον που έχει ευλογήσει η φύση, συνθέτουν ένα συναρπαστικό σκηνικό.

Σοκάκι, Τσεπέλοβο
Το όμορφο Τσεπέλοβο, από τα πιο γνωστά χωριά του Ζαγορίου


4. Οι πολιτιστικές περιπλανήσεις
Με τα µουσεία να συναγωνίζονται το ένα το άλλο, αλλά και τα αποµεινάρια του παρελθόντος του, όλος ο νοµός είναι «διάστικτος» από πολιτιστικά «διαµάντια».

5. Ο εναλλακτικός τουρισµός
Από trekking στον Βίκο µέχρι πεζοπορία στο Ζαγόρι, από κωπηλασία στη λίµνη µέχρι σκι στο Ανήλιο και από αναρρίχηση στην Τύµφη µέχρι ράφτινγκ στον Βοϊδοµάτη, οι λάτρεις αυτών των δραστηριοτήτων θα βρουν αυτό που τους ταιριάζει

Εναλλακτικος τουρισμός 'Ηπειρος

Νομός Άρτας

1. Το Γεφύρι της Άρτας
Σήµα κατατεθέν στην είσοδο της πόλης η λιθόκτιστη γέφυρα, που ανάγεται στον 17ο αιώνα, ενώνει τις δύο όχθες του ποταµού Άραχθου και είναι διάσηµη για τη µοναδική αρχιτεκτονική της.

- Advertisement -
Το γεφύρι της Αρτας

2.Το τείχος της αρχαίας Αµβρακίας και το κάστρο της Άρτας
Με ιστορία από τον 6ο αιώνα π.Χ. το τείχος της αρχαίας Αµβρακίας –τµήµατά του έχουν αποκαλυφθεί σε όλη την πόλη– κερδίζει τον επισκέπτη. Τα πιο εντυπωσιακά είναι εκείνα πάνω στα οποία χτίστηκε από τους Κοµνηνούς ένα από τα πιο όµορφα κάστρα της Ελλάδας.


3. Οι βυζαντινές εκκλησίες
Με σηµαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου, η Άρτα κρύβει στους θησαυρούς της ανεκτίµητα αρχιτεκτονικά «κειµήλια».

Βυζαντινή εκκλησία Άρτα

4. Τα Αθαµανικά όρη
Γνωστά και ως Τζουµέρκα πρωταγωνιστούν µε τον επιβλητικό τους όγκο σε όλο τον νοµό και συνθέτουν µια παρθένα και σχετικά ανεξερεύνητη περιοχή µε ειδυλλιακά τοπία, ορµητικά ποτάµια, καταρράκτες, κατάφυτα φαράγγια και παραδοσιακά χωριά.

Τζουμέρκα καταρράκτες

5. Τα χωριά
Κάντε το δικό σας οδοιπορικό στα χωριά του νοµού και αφεθείτε στη µαγεία του φυσικού κάλλους! Ακολουθήστε εντυπωσιακές διαδροµές που θα σας αφήσουν άφωνους από την οµορφιά και γνωρίστε τα εκ των έσω.

Βουργαρέλι
Βουργαρέλι

Νομός Πρεβέζης

1. Η αρχαία Νικόπολη
Χτίστηκε µετά τη νίκη του πρώτου αυτοκράτορα της Ρώµης, του Οκταβιανού Αύγουστου, στη Ναυµαχία του Ακτίου κατά του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας το 31 π.Χ. κοντά στη Πρέβεζα και είναι η µεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας.

Αρχαία Νικόπολη τείχη


2. Η Πρέβεζα
Η πρωτεύουσα και λιµάνι του νοµού κρατάει το δικό της µερίδιο στο τουριστικό ενδιαφέρον µε νησιώτικο ύφος και ανόθευτο χαρακτήρα. Το παραδοσιακό της «χρώµα» και οι παραλίες της, όλες µέσα στο πράσινο, ικανοποιούν κάθε επισκέπτη!

Πρέβεζα

3. Η Πάργα
Από τους πιο ωραίους –και παρόλη τη δηµοφιλία του ακόµα γραφικούς– καλοκαιρινούς προορισµούς της Ελλάδας, η Πάργα παραπέµπει αναπόφευκτα σε Επτάνησα χάρη στη νησιώτικη αρχιτεκτονική της, τη θέση της µπροστά στη θάλασσα, καθώς απλώνεται αµφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου και κάτω από το κάστρο, και τα στενά σοκάκια της.

Πάργα

4. Η θάλασσα
Μιας και «βρέχεται» από το Ιόνιο και η Πρέβεζα διαθέτει και πολύ καλές παραλίες και µάλιστα για όλα τα γούστα.

Σαρακίνικο Πάργα
Παραλία Σαρακίνικο, Πάργα


5. Η γαστρονοµία
Ολόφρεσκα ψάρια που µυρίζουν θάλασσα, πεντανόστιµες γαρίδες Αµβρακικού σε πολλές παραλλαγές και ένα σωρό ακόµα λιχουδιές συστήνουν το πιο νόστιµο πρόσωπο της πόλης, που δύσκολα µπορεί κανείς να ξεχάσει.

Νομός Θεσπρωτίας

1. Το Σούλι
Η πιο ιστορική περιοχή της κεντρικής Ηπείρου ανάµεσα σε ψηλά και άγρια βουνά και χαρακτηρισµένη από την ηρωική αντίσταση των κατοίκων της ενάντια στον τουρκικό ζυγό.

Σούλι

2. Τα Σύβοτα
Από τα κορυφαία τουριστικά θέρετρα όλης της Ελλάδας δεν µπορούν παρά να µαγέψουν τον ταξιδιώτη µε τις σµαραγδένιες παραλίες τους και τις χρυσαφένιες ακρογιαλιές.

Σύβοτα

3. Η Παραµυθιά
Low profile προορισµός, αυτή η κωµόπολη «τοποθετηµένη» αµφιθεατρικά σε υψόµετρο 750 µ. είναι ένας παραδοσιακός οικισµός που ενθουσιάζει τον επισκέπτη µε αµέτρητες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισµού.

4. Ο Αχέροντας και οι πεζοπορικές διαδροµές
Διασχίζει την κοιλάδα που σχηµατίζεται από τους ορεινούς όγκους της δυτικής Ηπείρου, εισέρχεται σε ένα στενό φαράγγι ανάµεσα στα βουνά της Παραµυθιάς και του Σουλίου και χαρίζει στον επισκέπτη ένα τοπίο ιδιαίτερου κάλλους στο οποίο µπορεί να µυηθεί µέσα από πολλές διαδροµές.

ποταμός Αχέροντας

5. Οι παραλίες
Μπορεί το µεγαλύτερο τµήµα της να είναι ορεινό, ωστόσο τα 60 χλµ. δαντελωτών ακτών της Θεσπρωτίας κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις µε τα εξωτικά γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου να µας καλούν για ένα αξέχαστο καλοκαίρι!

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ