Η 18η Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το 2017, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επέλεξε το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Εμείς διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε εφτά ετερόκλητες εκδηλώσεις της πόλης που προσεγίζουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πάντα με επίκεντρο την τέχνη και τον ρόλο της στην κοινωνία:

Μοναδικό! Ήρθε το πρώτο μουσείο παιχνιδιών στη χώρα μας! Μάθετε πού!

William Kentridge: TRIUMPHS AND LAMENTS – THE FILM

Προβολή ταινίας στο ΕΜΣΤ

Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το ΕΜΣΤ θα προβάλει στις 18 και 19 Μαΐου στις 19:00 την ταινία «William Kentridge: Triumphs and laments». Ο σκηνοθέτης Giovanni Troilo, οι παραγωγοί Andrea Patierno και Beatrice Bulgari και ο William Kentridge εργάστηκαν για χρόνια με στόχο τη δημιουργία αυτού του φιλμ που επιχειρεί να γνωρίσει στους θεατές τη διαδικασία της δημιουργίας μιας ταινίας τέχνης που γίνεται τελικά η ίδια «έργο τέχνης». Πρόκειται για την παρακολούθηση μιας επαναστατικής διαδικασίας που επιτρέπει τη βαθύτερη κατανόηση του έργου του William Kentridge.

H ταινία προβάλλεται από 15 Μαΐου έως και 4 Ιουλίου 2017 σε Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης του κόσμου της Νέας Υόρκης, του Πεκίνου, της Κωνσταντινούπολης, της Οαξάκα, του Ντουμπάι, του Τορόντο, της Λισαβώνας, του Βελιγραδίου, του Μπουένος Άιρες, του Λεόν, του Ταλίν, του Ζάγκρεμπ, των Καναρίων Νήσων, του Ισραήλ, της Αυστραλίας, της Ελβετίας, της Ιταλίας και στο ΕΜΣΤ.

Το φιλμ είναι στα αγγλικά, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο ΕΜΣΤ με σειρά προτεραιότητας μία ώρα πριν από την εκδήλωση.

Info
18 Μαΐου, 17.00 / 19 Μαΐου, 19.00
Στις 18 Μαΐου, η γενική είσοδος στο ΕΜΣΤ θα είναι ελεύθερη.

Τα ΦΥΤΑ και το «κουηρ» στην Αtopos cvc

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων η Atopos cvc και το νεο-καταστασιακό δίδυμο ΦΥΤΑ θα παρουσιάσουν μια διαδραστική εγκατάσταση για το «κουήρ», υπό τον τίτλο «Queer::Unqueer», στο κτίριο της Σαλαμίνος 72 στο Μεταξουργείο. Στην πρώτη φάση της εκδήλωσης το κοινό θα κληθεί να αποφανθεί για την «κουηροσύνη» διαφόρων εννοιών που θα παρουσιαστούν πάνω σε ένα μεγάλο επιτοίχιο ταμπλό, μια διαδικασία που θα οργανωθεί / διεξαχθεί από τα ΦΥΤΑ. Μέσα από μια διασκεδαστική και άκρως επιστημονική διαδικασία ψηφοφορίας θα φτάσουμε σε μια συμφωνία γύρω από τα περιεχόμενα που έχει πάρει η έννοια του Queer στο ελληνικό συγκείμενο, και θα διερευνήσουμε τα αναλυτικά του όρια και τα νέα δυνητικά πεδία που ανοίγονται για χάρη του.

Στη δεύτερη φάση της βραδιάς θα διεξαχθεί μία στρογγυλή τράπεζα με καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές όπου θα συζητηθεί / προβληματοποιηθεί η έννοια του Queer στο ελληνικό συγκείμενο μέσα από εξιστόρηση εμπειριών και ξεδίπλωμα θεωρητικών αναστοχασμών. Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένας διάλογος σχετικά με το τι ακριβώς φέρνει στην συζήτηση το «κουήρ» στην Eλλάδα του 2017, πως η έννοια αυτή μπαίνει στον λόγο, τι πραγματικότητες κατασκευάζει, πως σχετίζεται με δομές και θεσμούς. Τα ΦΥΤΑ καλούν τους συμμετέχοντες να κάνουν σύντομες τοποθετήσεις των 10 λεπτών πάνω σ’ αυτές τις προβληματικές και να πάρουν μέρος στην συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, τα ΦΥΤΑ θα επαναπροσδιορίσουν την πρόσφατη έκδοση UNLOCKED της Atopos cvc δημιουργώντας πάνω σε επιλεγμένο αριθμό αντιτύπων του βιβλίου. Τα αντίτυπα αυτά θα είναι διαθέσιμα προς πώληση στη συνέχεια μέσω του Atopos shop.

Με τη συμμετοχή των: Άννα Αποστολέλλη, Ντιάνα Μάνεση, Λουίζα Δολόξα, ActiVista (Γιώργος Κουνάνης)
Επιμέλεια: Βασίλης Ζηδιανάκης

Info
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 στις 19:00

Στις 26 Απριλίου του 1937, στη μικρή βασκική πόλη Guernica (Γκουερνίκα), σκοτώθηκαν 1.654 άμαχοι. Η Guernica δεν ήταν στρατιωτικός στόχος και όμως ισοπεδώθηκε. Οι Γερμανοί Ναζί και οι Ιταλοί φασίστες, που είχαν ταχθεί με τους Εθνικιστές του Φράνκο, επέλεξαν αυτήν την τακτική για να πανικοβάλουν τον άμαχο πληθυσμό. Το αριστούργημα του Πικάσο απαθανατίζει τα δεινά του πολέμου.

Διάλεξη: Η Γκουερνίκα στο Μουσείο Ηρακλειδών

Ο διακεκριμένος ιστορικός, συγγραφέας και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, Χάρης Τζάλας, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Από την Γκουερνίκα στη Χαρά της Ζωής: Η τέχνη ως φορέας της ειρήνης» στο κτίριο της Ηρακλειδών 16, στο Θησείο.

​Εννέα χρόνια μετά την «Γκουερνίκα», ο Πικάσο εγκαθίσταται στην Αντίπολη της Νότιας Γαλλίας. Για μια ακόμη φορά είναι ερωτευμένος και η ειρηνική ατμόσφαιρα της όμορφης παραθαλάσσιας αρχαίας ελληνικής πόλης πρόβαλε ένα μοναδικό σκηνικό για μια αντι-Γκουερνίκα, έτσι δημιουργήθηκε το νέο του αριστούργημα «La Joie de Vivre» («Η Χαρά της Ζωής»). Η «Χαρά της Ζωής» εκτίθεται στο Μουσείο Πικάσο στην Αntibes και καθρεφτίζει την ομορφιά, τη γαλήνη της ειρήνης. Εμπνευσμένο από μη πολεμικές διηγήσεις της ελληνικής μυθολογίας, είναι μια έκρηξη χρωμάτων, αισιοδοξίας και χαράς.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η ιστορικός τέχνης Eιρήνη Χρυσοχέρη η οποία θα μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία του εικαστικού εργαστηρίου «Η Τέχνη προβάλλει την Ειρήνη». Στο εργαστήριο αυτό του Μουσείου Ηρακλειδών συμμετείχαν συνολικά δώδεκα παιδιά από τη Συρία και την Ελλάδα (Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού) και ζωγράφισαν αντλώντας έμπνευση από την «Γκουερνίκα». Τα έξι παιδιά από τη Συρία είναι μεταξύ των εκατοντάδων προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στους ξενώνες της Κάριτας Ελλάς, σε όλη τη χώρα. Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με την απονομή αναμνηστικού διπλώματος στα παιδιά, ενώ στους χώρους του μουσείου θα εκτίθενται τα ζωγραφικά τους έργα και θα προβάλλονται φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εικαστική δράση.

Info
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, στις 19:00
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η έγκαιρη προσέλευση, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων

Το ακούσαμε και αυτό! Μουσείο λάβας και… σεισμού ανοίγει στην Ισλανδία!

Τρεις δράσεις στο Μουσείο Ακρόπολης 

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 με μια σειρά δράσεων για τους επισκέπτες του:

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Την ημέρα αυτή θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, μαζί με την αριστουργηματική κεφαλή 696, τα υπόλοιπα θραύσματα του αγάλματος της «Κόρης με τον πόλο» (ψηλό κάλυμμα κεφαλιού), τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες του Μουσείου. Οι επισκέπτες θα μπορούν να τα δουν σε ειδική προθήκη έτσι ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του αγάλματος, το οποίο είχε πέσει θύμα της καταστροφικής μανίας των Περσών.

Παρασκευή 19 Μαΐου & Σάββατο 20 Μαΐου 2017: Το Μουσείο Ακρόπολης και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνδιοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Από τον Ιππία στον Καλλία. Η ελληνική τέχνη από το 527 π.Χ. έως το 449 π.Χ.» με μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδικών. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου.

Σάββατο 20 Μαΐου 2017: Την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, Σάββατο 20 Μαΐου 2017, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ κι έπειτα. Στην Αίθουσα του Παρθενώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 8.30 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. ρεσιτάλ πιάνου από τον διακεκριμένο πιανίστα Θεόδωρο Οικονόμου, με θέμα «To Μουσείο Ακρόπολης στην δύση του ηλίου». Πρόκειται για ένα πολύχρωμο μουσικό και αισθητικό ταξίδι με σύνθεση ήχων από γνωστά ελληνικά μοτίβα, κλασικά και παραδοσιακά, ένα κονσέρτο που θα στηρίζεται αυτοσχεδιαστικά στην αλήθεια της στιγμής, την εμπειρία αλλά και την ελευθερία κινήσεων, προσφέροντας στους επισκέπτες που θα βρίσκονται εκεί μια βαθιά και ουσιαστική συγκίνηση.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών αφηγείται ιστορίες κρυμμένες στον χρόνο

Οι φετινές δράσεις είναι εμπνευσμένες από το θέμα της ICOM «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες. Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται» και το υλικό των Προφορικών Μαρτυριών που το μουσείο έχει στο αρχείο του. Οι δράσεις για μικρούς και μεγάλους, περιλαμβάνουν:

Εικαστικό Εργαστήρι για παιδιά 6-12 ετών – «Λέμε ό,τι δεν είπαμε… μέσω τηλέφωνου…»: Το τηλέφωνο που θα φτιάξουν τα παιδιά τις ημέρες αυτές κρύβει μέσα του τις πιο κρυφές ιστορίες! Μία διάδραση λεκτικής και κινητικής έκφρασης που ολοκληρώνεται με τις αφηγήσεις τους.
Ημέρες και Ώρες διεξαγωγής:18 Μαΐου 2017 (Πέμπτη): 18:00 – 19:30 20 & 21 Μαΐου 2017 (Σάββατο & Κυριακή): 13:00 – 14:30

Μουσειοπαιδαγωγική δράση για οικογένειες (παιδιά 9 -12 ετών) – «Καλέστε το 0.. και ακούστε ιστορίες που δεν έχετε ξανακούσει»: Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες μαζί με τους γονείς τους και αναζητούν ιστορίες μέσα στην έκθεση του Μουσείου. Ιστορίες που γνωρίζουν μόνο όσοι εργάζονταν στην εταιρία και τις αφηγούνται για πρώτη φορά καθώς και ιστορίες που έχουν αναδυθεί από το έργο της τεκμηρίωσης και ακόμα δεν έχουν συζητηθεί! Πως βγήκε η έκφραση «πάρτε το 0»; Ποια γνωστή ελληνίδα δέχτηκε πρόταση γάμου μέσω τηλεφώνου; Αλλά και ιστορίες προσφυγιάς, δύσκολες συνθήκες εργασίας κ.ά.
Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 20 & 21 Μαΐου 2017 (Σάββατο & Κυριακή): 10:30 – 12:00 & 12:30 – 14:00

Ξενάγηση για όλους– «Εκθέματα μιλούν και άνθρωποι αφηγούνται»: Σε κάθε χώρο, σε κάθε επάγγελμα, σε κάθε τομέα της κοινωνικής μας ζωής, υπάρχουν πράγματα που δε γίνονται ευρύτερα γνωστά, υπάρχουν άνθρωποι που έζησαν γεγονότα, που ποτέ δεν είπαν, που ξέρουν ιστορίες, που ποτέ δεν αφηγήθηκαν! Πώς ένας νεκροθάφτης «έδωσε ζωή», σε μια τηλεφωνική συσκευή, αλλάζοντας τον τρόπο επικοινωνίας μας, για πάντα; Πώς οι «ναύτες» του Θαλή του Μιλήσιου, του πρώτου καλωδιακού πλοίου στην Ελλάδα, «ψάρευαν» τα καλώδια από το βυθό για να τα επισκευάσουν; Αυτά και άλλα, είναι μερικά από όσα περιλαμβάνει η φετινή ξενάγηση για τη γιορτή των Μουσείων και των Τηλεπικοινωνιώnν!
Ημέρες και Ώρες διεξαγωγής:18 Μαΐου 2017 (Πέμπτη): 18:00 – 19:30, 20 & 21 Μαΐου 2017 (Σάββατο & Κυριακή): 14:00 – 15:30

Οι «κρυμμένες» φωτογραφίες του Μουσείου Μπενάκη και οι ιστορίες τους

Η ευαισθησία του πρώιμου φωτογραφικού υλικού δεν επιτρέπει την έκθεσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο φως. Για το λόγο αυτό οι παραπάνω φωτογραφίες φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις των Φωτογραφικών Αρχείων στο κτήριο της οδού Πειραιώς όπου επικρατούν σταθερές τιμές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των Μουσείων, το προσωπικό του Τμήματος θα επιλέξει κάποια μοναδικά κομμάτια από τη φωτογραφική συλλογή του 19ου αιώνα και θα τα παρουσιάσει σε μικρές ομάδες.

Θα ταξιδέψουμε στην Αθήνα του 19ου αιώνα παρακολουθώντας τους περιηγητές φωτογράφους να αποτυπώνουν τα αρχαία μνημεία της πόλης και τους κατοίκους της. Θα μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εισάχθηκε και αντιμετωπίστηκε το νέο «μέσο» αποτύπωσης εικόνων στην ελληνική κοινωνία και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι ξένοι φωτογράφοι στη διάδοση της τέχνης. Αφετηρία θα αποτελέσει το σπάνιο έργο του πρώτου έλληνα φωτογράφου Φίλιππου Μαργαρίτη. Παράλληλα, θα γίνονται αναφορές και σε θέματα που άπτονται της τεχνολογικής εξέλιξης του μέσου, καθώς και στους τεχνικούς περιορισμούς που υπήρχαν και οι οποίοι έπρεπε να ξεπεραστούν ώστε να διευρυνθεί η θεματογραφία.

Info
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 11:00–12:00 & 14:00–15:00
Αριθμός ατόμων ανά ξενάγηση: 10 άτομα
Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφόρίες – κρατήσεις: Τ 2107211033, Δευτέρα – Πέμπτη 11:00 – 16:00.

«Η Αμαλία αποκαλύπτει κρυφές ιστορίες από τη ζωή της στο παλάτι»

Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία θα παρουσιάσει την Πέμπτη 18 Μαΐου ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στο χώρο του παλαιού ανακτόρου. Οι ξεναγήσεις αυτές σκοπό έχουν να συνδέσουν τη ζωή της Αμαλίας στην πόλη των Αθηνών, με τα εκθέματα του Μουσείου. Οι επιστολές της Βασίλισσας προς τον πατέρα της, θα μας αποκαλύψουν τις εντυπώσεις της για τη ζωή στην Αθήνα. Ο γλαφυρός τρόπος γραφής και η ειλικρινής αποτύπωση των συναισθημάτων της σχετικά με τα γεγονότα, θα αποτελέσουν το μέσο για να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας από τη ματιά ενός και μόνου ιστορικού προσώπου, της Αμαλίας. «Τελικά πώς καταγράφηκε από την ιστορία η ζωή στην Αθήνα; και πώς περιγράφεται από την Αμαλία;»

Για να πάρει φωτιά το instagram! Αυτά είναι τα πιο φουτουριστικά μουσεία του κόσμου που πάνε το design σε άλλο επίπεδο!

Info
Ώρες ξεναγήσεων: 10:00 π.μ, 12:00 μ.μ, 2:00 μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη
Δεν απαιτείται κράτηση για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις της 18ης Μαΐου 2017
Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, ΜΟΝΟ για σχολικές ομάδες. Ώρες ξεναγήσεων σχολικών ομάδων: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00. Για την επίσκεψη σχολικών ομάδων απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.
Δωρεάν Είσοδος.

Πηγή: clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ