Απίστευτο και όμως αληθινό είναι το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για την πτώση του αεροσκάφους της EgyptAir το 2016 νότια της Κρήτης που κόστισε τη ζωή σε 66 ανθρώπους που επέβαιναν στην πτήση από το Παρίσι για το Κάιρο.

Ένα… τσιγάρο, το οποίο κάπνιζε ο πιλότος μέσα στο πιλοτήριο, είναι τελικά η αιτία για τη συντριβή της πτήσης MS804 της EgyptAir.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση για το δυστύχημα, το τσιγάρο που είχε ανάψει είτε ο κυβερνήτης ή ο συγκυβερνήτης, σε συνδυασμό με τη διαρροή οξυγόνου από μία μάσκα, έγινε η αιτία για να ανάψει φωτιά στο πιλοτήριο. Μάλιστα, όπως αναφέρει η έκθεση των 134 σελίδων, οι Αιγύπτιοι πιλότοι κάπνιζαν τακτικά στο πιλοτήριο, καθώς αυτό δεν απαγορευόταν από την EgyptAir την εποχή που συνέβη το δυστύχημα.

Η μάσκα οξυγόνου είχε αλλαχθεί τρεις ημέρες νωρίτερα και είχε τεθεί σε κατάσταση «ανάγκης», κάτι που σημαίνει ότι από αυτήν έρρεε οξυγόνο σε σταθερή πίεση. Μάλιστα, μικρόφωνο μέσα στο πιλοτήριο κατέγραψε και τον ήχο που έκανε η διαρροή του οξυγόνου.

Διαβάστε ακόμα:  «Τουρισμός για Όλους»: Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για το πρόγραμμα - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Κανονικά, οι πιλότοι τσεκάρουν τον εξοπλισμό οξυγόνου και τις μάσκες στο πιλοτήριο, στο πλαίσιο του ελέγχου ρουτίνας που κάνουν πριν από κάθε πτήση. Αρχικά, οι αιγυπτιακές αρχές είχαν αποδώσει τη συντριβή του αεροπλάνου σε τρομοκρατική ενέργεια.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ