Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
35.6 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΗ Κίνα ανοίγει ξανά την πρόσβαση στο Έβερεστ στους ξένους ορειβάτες

Η Κίνα ανοίγει ξανά την πρόσβαση στο Έβερεστ στους ξένους ορειβάτες

Για πρώτη φορά μετά την πανδημία, η Κίνα επιτρέπει σε ξένους ορειβάτες να έχουν πρόσβαση στο Έβερεστ μέσω του Θιβέτ.

Ο Adrian Ballinger, ο οποίος έχει φτάσει στο Έβερεστ οκτώ φορές, είναι ένας από τους δυτικούς οδηγούς που προτιμούν τη διαδρομή του Θιβέτ στην κορυφή του ψηλότερου βουνού του κόσμου (από τα βόρεια), σε αντίθεση με την πιο γνωστή διαδρομή του Νεπάλ (από το νότο). . Φέτος, θα ηγηθεί μιας ομάδας ορειβατών μέσω της εταιρείας του, Alpenglow Expeditions .

- Advertisement -

Όλα τα εισιτήρια για τη χρήση της κινεζικής διαδρομής προς το βουνό, η οποία είναι γνωστή στην Κίνα ως Qomolangma, διανέμονται από την China Tibet Mountaineering Association (CTMA).

Δεν υπάρχει επίσης καμία επίσημη ανακοίνωση που κυκλοφόρησε από την κινεζική κυβέρνηση που να ενημερώνει το κοινό ότι θα δοθούν τα πάσο.

Έβερεστ (Όρος Qomolangma). Η κατασκήνωση βάσης της βόρειας πλευράς του Έβερεστ
Έβερεστ (Όρος Qomolangma). Η κατασκήνωση βάσης της βόρειας πλευράς του Έβερεστ

Ως αποτέλεσμα, λέει ο Ballinger, ο καλύτερος τρόπος για έναν μη Κινέζο ορειβάτη να γνωρίζει ότι η πλευρά του Θιβέτ του Έβερεστ θα είναι ανοιχτή είναι όταν το CTMA στέλνει έναν τιμοκατάλογο για τη σεζόν. Αυτές οι λίστες περιλαμβάνουν το κόστος των γιακ (που μεταφέρουν εξοπλισμό πάνω και κάτω στο βουνό), τους τοπικούς οδηγούς, τους μεταφραστές και τη μεταφορά από την πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα, στην κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ.

Οι αλλοδαποί που λαμβάνουν τουριστική βίζα για την Κίνα πρέπει να λάβουν μια επιπλέον, ξεχωριστή βίζα για το Θιβέτ, το οποίο είναι μια ημιαυτόνομη περιοχή. Το CTMA βοηθά σε αυτό τους ορειβάτες. Υπάρχουν το πολύ 300 άδειες διαθέσιμες ετησίως για μη Κινέζους ορειβάτες.

Το παράθυρο για να αναρριχηθεί στο Έβερεστ είναι μικρό – συνήθως από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου. Η ομάδα του Ballinger θα φτάσει στην Κίνα στις 25 Απριλίου αφού έχει προ-εγκλιματιστεί για εξοικονόμηση χρόνου.

Ανταγωνισμός στην κορυφή του κόσμου

Ενώ το Νεπάλ έχει το πιο διάσημο και πιο φωτογραφημένο μονοπάτι προς την κορυφή του Έβερεστ, ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών σχετίζεται με περισσότερα σκουπίδια, περισσότερη διάβρωση και περισσότερα ανθρώπινα απόβλητα.

Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε πάντα.

«Η αναρρίχηση από την κινεζική πλευρά ήταν πιο δημοφιλής από την αναρρίχηση από την πλευρά του Νεπάλ. Έτσι, από το 2000 έως το 2007 περίπου, η κινεζική πλευρά ήταν η πιο δημοφιλής πλευρά και ήταν κοινώς κατανοητό ότι ο λόγος που ήταν πιο δημοφιλής ήταν επειδή ήταν πιο ασφαλής», εξηγεί ο Ballinger.

Τι άλλαξε λοιπόν;

Το 2008, η Κίνα φιλοξένησε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Πριν φτάσει στην πρωτεύουσα, η Ολυμπιακή Φλόγα ταξίδεψε στο Έβερεστ, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ήδη ομάδες τουριστών έτοιμες να αντιμετωπίσουν την υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

«Οκτώ μέρες πριν φτάσουμε όλοι στο βουνό το 2008, έκλεισαν το βουνό για ολόκληρη τη σεζόν και πολλοί άνθρωποι έχασαν πολλά χρήματα», λέει ο Ballinger. «Και εξαιτίας αυτής της απόφασης, η επιχείρηση μετατοπίστηκε στην πλευρά του Νεπάλ εκείνη τη χρονιά».

Τώρα, με τους ξένους ορειβάτες να έχουν πρόσβαση στο Έβερεστ μέσω της βόρειας διαδρομής μέσω του Θιβέτ για πρώτη φορά από το 2020, αυτή η τάση μπορεί σιγά σιγά να αρχίσει να αντιστρέφεται.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,285LikesΚάντε Like
88,438 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ