Η Λισαβόνα αποκτά φέτος ένα τεράστιο ανανεωμένο μουσείο μοντέρνας τέχνης.
Μετά από τέσσερα χρόνια ανακαίνισης, τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του Gulbenkian Centro de Arte Moderna (CAM) έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Μετά από τέσσερα χρόνια εκτεταμένων ανακαινίσεων, το Gulbenkian Centro de Arte Moderna (CAM) της Λισαβόνας ανοίγει επιτέλους φέτος. Είναι κλειστό από τον Αύγουστο του 2020, αλλά σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Φεβρουαρίου, το εντυπωσιακό μουσείο – το οποίο θεωρείται ευρέως ένα από τα καλύτερα στην Πορτογαλία – θα πρέπει να ανοίξει ξανά στις 20 Σεπτεμβρίου .

Το κτίριο έχει μεταμορφωθεί από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma, ο οποίος είναι γνωστός για τη χρήση φυσικών υλικών. Είναι εμπνευσμένο από την έννοια του «engawa», που σημαίνει «χώρος αλληλεπίδρασης μεταξύ μέσα και έξω».

Θα στεγάσει την εκπληκτική συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης πορτογαλικής τέχνης του Ιδρύματος Calouste Gulbenkian, καθώς και έργα διεθνών καλλιτεχνών (εκ των οποίων υπάρχουν σχεδόν 12.000 κομμάτια συνολικά). Το νέο CAM θα ​​έχει είσοδο στη Rua Marquês da Fronteira και θα υπάρχει μια ολοκαίνουργια γκαλερί που θα φιλοξενεί εκθέσεις από τη μόνιμη συλλογή. Το σαλόνι (δίπλα) θα χρησιμοποιηθεί για έργα τέχνης με βάση το χαρτί.

Γύρω από το μουσείο υπάρχει ένας δημόσιος κήπος, ο επανασχεδιασμένος από τον τοπιογράφο Vladimir Djurovic, ο οποίος είχε σχεδιάσει στο παρελθόν τους κήπους του Πάρκου Aga Khan. Ο χώρος επεκτάθηκε κατά δύο εκτάρια, και αυτό περιλαμβάνει ένα νέο κτίριο που έχει στέγη από λευκά κεραμικά πλακίδια.

«Δημιουργήσαμε ένα τέλειο fusion, όπου η αρχιτεκτονική και ο κήπος αλληλεπιδρούν αρμονικά. Εμπνευσμένοι από την ουσία του engawa, ανοίγουμε μια νέα σχέση με το εξωτερικό, προσκαλώντας τους επισκέπτες να επιβραδύνουν και να κάνουν αυτόν τον χώρο δικό τους χώρο. Η ιδέα της απαλότητας και της μετάβασης επεκτείνεται στο εσωτερικό του CAM, όπου σχεδιάσαμε νέους χώρους, αναπαράγοντας τη σύνδεση του κτιρίου με τον κήπο και το εξωτερικό φως», δήλωσε ο Kengo Kuma.

Για το λανσάρισμα, η Κεντρική Πινακοθήκη θα φιλοξενήσει μια καθηλωτική έκθεση της Leonor Antunes, ενός Πορτογάλου καλλιτέχνη που δημιουργεί γλυπτικές εγκαταστάσεις. Στο μέλλον, επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα μπορούν να επιμελούνται τις συλλογές τους σε αυτόν τον χώρο.

Στο εναρκτήριο πρόγραμμα είναι επίσης η έκθεση «Linha de Maré», με πάνω από 90 διαφορετικά έργα διαφόρων μέσων, καθώς και μια συλλογή από τον Πορτογαλο -Βραζιλιάνο καλλιτέχνη Fernando Lemos, ο οποίος σπούδασε ιαπωνική καλλιγραφία και φωτογραφία. Θα υπάρχουν επίσης έργα τέχνης από διάφορους Ιάπωνες καλλιτέχνες όπως ο Yasuhiro Morinaga και ο Ryoko Sekiguchi για να ενισχύσουν τις ιαπωνικές επιρροές πίσω από το σχέδιο του κτιρίου.

More Info: https://gulbenkian.pt/cam/en/

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ