Παπά Λίμνα Μεθώνη

Μπορεί εσείς -κι εμείς- να γνωρίζετε τη διάσημη Βοϊδοκοιλιά της Μεσσηνίας, ωστόσο υπάρχει και η “δίδυμη” εκδοχή της, ένας εντυπωσιακός όρμος στη Μεθώνη που προκαλεί να τον γνωρίσουμε καλύτερα…

- Advertisement -

Η Ελλάδα είναι γεμάτη ομορφιές, όσες γνωστές και διάσημες, άλλες τόσες άσημες και πανέμορφες που πρέπει να ανακαλύψουμε. Μία από αυτές είναι και η άσημη “δίδυμη” παραλία της περίφημης Βοϊδοκοιλιάς που θα τη συναντήσετε στη Μεθώνη και ονομάζεται του Παπά η Λίμνα.

παπά λίμνα στη Μεσσηνία δίδυμη παραλία Βοϊδοκοιλιάς

Πρόκειται στην ουσία για έναν όρμο που με την πρώτη ματιά θυμίζει πολύ την γραφική Βοϊδοκοιλιά στη Μεσσηνία, τυπικό δείγμα της ελληνικής ακτογραμμής, ο οποίος έχει ένα στενό στόμιο και βαθαίνει στην συνέχεια, ενώ τα γαλανά νερά του προκαλούν να τα χαρείς.

Πού οφείλει την παράξενη ονομασία του

Για την ονομασία του όρμου υπάρχουν 2 εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, ένας παπάς είδε μπροστά του στον όρμο έναν λαγό. Καθώς έτρεξε για να τον πιάσει έφτασαν και οι δύο στο σημείο που είναι το στόμιο. Τον ακολούθησε ως εκεί ο παπάς και όταν έφθασε στο βαθύ μέρος, επειδή δεν γνώριζε να κολυμπά πνίγηκε. Οπότε, τιμής ένεκεν, ο όρμος “κατοχυρώθηκε” στον παπά!

Το Κάστρο της Μεθώνης στην… κορυφή του κόσμου!

Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι η περιοχή που είναι σήμερα ο όρμος ήταν κάποτε ένα αλώνι για τα σιτηρά. Ένας παπάς πήγε εκεί μέρα γιορτής να αλωνίσει και έτσι δεν λειτούργησε στην εκκλησία. Τότε ένας σεισμός αφάνισε την περιοχή σχηματίζοντας τη λίμνη. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα του όρμου είναι μαγευτική, όπως θα δείτε και στο βίντεο…

Τα best of… της Μεσσηνίας: Πόλεις, χωριά & αρχαία μυστικά!

Βόλτες σε παλιές πόλεις και κάστρα. Εξερευνήσεις σε λαβυρίνθους λιμνών και φαράγγια με μαγευτικούς καταρράκτες. Μανιάτικες γεύσεις, αρχαιολογικές ανακαλύψεις και βαρκάδες στο Ιόνιο. Η Μεσσηνία κρύβει… θησαυρούς και εμείς ανακαλύπτουμε τα best of του πανέμορφου αυτού τόπου!

Το πιο αναζωογονητικό city break

Καλαμάτα

…φυσικά στην Καλαμάτα, τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με το όμορφο ιστορικό κέντρο και το ακόμα πιο όμορφο κάστρο, που αγναντεύει τα νεοκλασικά αρχοντικά και την θάλασσα. Εκεί όπου κάνουμε ποδηλατάδες, αράζουμε στα ουζερί της παραλιακής περαντζάδας της Ναυαρίνου και απολαμβάνουμε ντόπιους μεζέδες. Εδώ δίνουμε ραντεβού κάθε καλοκαίρι και για το πιο ζωντανό Φεστιβάλ Χορού της Ελλάδας. Δείτε όλους τους λόγους για τους οποίους πρέπει να την επισκεφθείτε.

Ο πιο ατμοσφαιρικός αρχαιολογικός χώρος

Αρχαία Μεσσήνη

…είναι αυτός της Αρχαίας Μεσσήνης, μια τεράστια έκταση με οχυρωματικά ευρήματα εκτενέστερα και από αυτά της Αθήνας. Εδώ είναι που κάποτε οι αρχαίοι Πελοποννήσιοι γέμιζαν το αρχαίο θέατρο, αγωνίζονταν στο στάδιο και περπατούσαν ανάμεσα στις περίτεχνες κρήνες, τα αρχαία ιερά και τα πολύχρωμα μωσαϊκά του Εκκλησιαστηρίου. Το σκηνικό είναι εντυπωσιακό, καθώς τα αρχαία ευρήματα φωλιάζουν ανάμεσα στους ελαιώνες και τις βουνοπλαγιές της μεσσηνιακής γης. παράλληλα θα κάνετε και μια στάση στη “Μεθυσμένη Πολιτεία” της Πελοποννήσου.

Η πιο ρομαντική γωνιά


…είναι η Μεσσηνιακή Μάνη, που μπορεί να στερείται την απόκοσμη, εξωπραγματική γοητεία της Μέσα Μάνης στη λακωνική πλευρά της, αλλά είναι πιο ανθρώπινη, πιο οικεία και πιο γλυκιά: Η «πρωτεύουσά» της, η Καρδαμύλη (γνωστή και από την ταινία «Πριν τα Μεσάνυχτα») μας ξελογιάζει με τον θαλασσινό της μυστικισμό, και την μυρωδιά από τα ελαιόδεντρα και τις λυγαριές που κυκλώνουν τον αναστηλωμένο παλιό της οικισμό με τους πύργους και το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα.

καρδαμύλη σοκάκια

Μην αμελήσετε όμως να εξερευνήσετε τα γύρω χωριά που σκαρφαλώνουν στον Ταΰγετο, όπως η Καστάνια με τα πέτρινα σπιτάκια, η Μηλιά με τις ρεματιές και τα Τσέρια, από όπου αυτό το διάστημα η θέα προς το φαράγγι του Ρίντομου με τις ανθισμένες ορχιδέες είναι απλώς σαγηνευτική.

Οι πιο θαλασσινές καστροπολιτείες

Μεθώνη κάστρο


…είναι η Μεθώνη και η Κορώνη, που πάνε… πακέτο. Τα βενετσιάνικα κάστρα που ακουμπούν τη θάλασσα, οι κόκκινες κεραμιδοσκεπές, τα σφυρήλατα μπαλκόνια, τα υπαίθρια ταβερνάκια, η νησιωτική αίσθηση των καλντεριμιών που ανηφορίζουν ανάμεσα σε αυλές και ελαιώνες και φυσικά η απίστευτη θέα είναι μερικές από τις ομορφιές που ενώνουν τα δύο «αδερφάκια» της νότιας Μεσσηνίας.

Οι υδάτινοι παράδεισοι


…είναι το Πολυλίμνιο και η Νέδα με τους μαγευτικούς καταρράκτες, δύο οάσεις… του γλυκού νερού στην «ενδοχώρα» της Μεσσηνίας. Το μεν Πολυλίμνιο μοιάζει με παραμυθένιο λαβύρινθο στον οποίο δεκαπέντε διαδοχικές λίμνες πλαισιώνονται από καταρράκτες, μικρές φυσικές πισίνες και σκιερά μονοπάτια που ελίσσονται μέσα στα μαγευτικά φαράγγια μεταξύ Καλαμάτας και Πύλου.

Καταρράκτες Νέδα

Η δε Νέδα, το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας, που κυλά μέσα σε ένα απαιτητικό (θα χρειαστείτε αρκετές ώρες και αντοχές για να το διασχίσετε) αλλά εξωπραγματικής ομορφιάς φαράγγι. Καταρράκτες, τιρκουάζ βάθρες και αιωνόβια πλατάνια είναι το σκηνικό όπου οι αρχαίοι (δικαίως) πίστευαν πως κατοικείται από νεράιδες. Το χωριό Πλατάνια είναι ιδανική στάση ανεφοδιασμού και ξεκούρασης, με ντόπια μεζεδάκια σε μπαλκόνια που αγναντεύουν το φαράγγι.

Το ωραιότερο άρωμα Ιονίου


…το απολαμβάνουμε από την Πύλο ως την Κυπαρισσία, στις δυτικές ακτές της Μεσσηνίας που έχουν κάτι για όλες τις εποχές. Δεν είναι μόνο το καλοκαίρι που κλέβουν την παράσταση, χάρη σε παραλίες όπως αυτή της Βοϊδοκοιλιάς με το τέλειο ημικυκλικό σχήμα και τα τιρκουάζ νερά ή της Ελαίας με τις απέραντες αμμουδιές πλάι στη βλάστηση, όπου συναντάμε κάθε χρόνο και την καρέτα-καρέτα. Τις υπόλοιπες εποχές, σουλατσάρουμε στην παλιά πόλη της Κυπαρισσίας με τα αρχοντικά σοκάκια που κατηφορίζουν προς το λιμάνι.

Η ακαταμάχητη γοητεία της Πύλου!

Ανηφορίζουμε προς το κάστρο της Πύλου και το Ανάκτορο του Νέστορα. Κάνουμε βαρκάδα στον κόλπο της Πύλου ως το νησάκι της Σφακτηρίας και εξερευνούμε τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, έναν υδροβιότοπο ανάμεσα σε αμμοθίνες όπου φιλοξενούνται δεκάδες είδη σπάνιων και εντυπωσιακότατων πουλιών. Κοντά στην Πύλο κάντε μια στάση στο πανέμορφο ιστορικό χωριό Στενωσιά με τους εκπληκτικούς καταρράκτες

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ