παραλία Μαρίκες Ραφήνα

Το καλοκαίρι φτάνει και όλοι έχουμε αρχίσει και ονειρευόμαστε μπάνιο στη θάλασσα και χαλάρωση στις παραλίες, ειδικά μετά τους τόσους περιορισμούς. Ποιος δεν αγαπά το καλοκαίρι και δεν αναζητά συνεχώς να ανακαλύψει νέα μέρη για μπάνιο; Ειδικά για τους Αθηναίους μια εκδρομή στη θάλασσα είναι μια όαση δροσιάς στην καυτή πόλη και οι παραλίες τα Σαββατοκύριακα μοιάζουν πολλές φορές με κόλαση. Η ομάδα του travelstyle.gr ανακάλυψε μια μυστική παραλία στη Ραφήνα που μάλιστα κρύβει κι έναν αρχαίο οικισμό! Ο λόγος για την παραλία Μαρίκες, μια όμορφη αμμουδιά λίγο έξω από το κέντρο της πόλης.

Η παραλία Μαρίκες από ψηλά
Η παραλία Μαρίκες / Φωτογραφία: irafina.gr

Πού βρίσκεται η παραλία Μαρίκες;

Η παραλία Μαρίκες, γνωστή κι ως “παραλία του Νηρέα” βρίσκεται περίπου 1,5 χιλιόμετρο έξω από τη Ραφήνα. Χρωστά το όνομά της στη Μαρίκα Χίλμπερτ, μια Αυστριακή που έφτασε στη Ραφήνα με την οικογένειά της μετά το 1920 και στην οποία ανήκει το σπίτι στην άκρη της παραλίας.

Η παραλία Μαρίκες έχει μήκος 700 περίπου μέτρων. Έχει άμμο και περιβάλλεται από βράχια. Είναι γνωστή μόνο στους κατοίκους της Ραφήνας και των γύρω περιοχών γι’ αυτό δεν είναι τόσο πολυσύχναστη από τους περισσότερους κατοίκους της Αθήνας.

Ο αρχαίος οικισμός

Αυτό που κάνει την παραλία Μαρίκες να ξεχωρίζει από πολλές άλλες είναι το ότι δίπλα στην παραλία βρίσκεται το Ασκηταριό, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο μεταλλουργίας από την προϊστορική εποχή. Ο οικισμός δημιουργήθηκε από ασκητές το 3.000 π.Χ. και έμοιαζε μορφολογικά με το Άγιο Όρος. Πρόκειται για ακρωτήριο στη δυτική πλευρά της παραλίας όπου πάνω βρίσκεται μια επίπεδη κορυφή σε σχήμα ισοσκελούς τριγώνου. οι δυο πλευρές του τριγώνου μπαίνουν στη θάλασσα, ενώ η τρίτη διαχωρίζεται με αυχένα.

Αθηναϊκή Ριβιέρα:Ταξιδεύουμε στο πιο όμορφο κομμάτι της Αττικής που μοιάζει με νησί (Βίντεο)

Εκθέματα του προϊστορικού οικισμού
Εκθέματα από τον οικισμό στις Μαρίκες

Οι άνθρωποι έφτασαν στην περιοχή μάλλον από τις Κυκλάδες και έχτισαν τον πρώτο Πρωτοελλαδικό οικισμό. Τον προϊστορικό οικισμό ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Δημήτρης Θεοχάρης από τη Σκύρο το 1954.

Δείτε το βίντεο με τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό οικισμό από ψηλά:

Πηγή βίντεο: Up Drones

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ