Τρίτη, 11 Ιουνίου, 2024
33.7 C
Athens
ΑρχικήVideoΗ πρώτη ελληνική πλωτή όπερα του κόσμου από ανακυκλώσιμα υλικά βρίσκεται στην...

Η πρώτη ελληνική πλωτή όπερα του κόσμου από ανακυκλώσιμα υλικά βρίσκεται στην Πρέβεζα! (video)

Ένα πραγματικό έργο τέχνης που βρίσκεται στην Πρέβεζα είναι η πρώτη ελληνική πλωτή όπερα στον κόσμο από ανακυκλώσιμα υλικά. Η πρωτότυπη αυτή ιδέα γεννήθηκε από τον Λέανδρο Σπαρτιώτη καθώς πριν από 3 χρόνια είχε την ιδέα να μαζεύει τα κουτιά των αναψυκτικών και με αυτά να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης, το οποίο τότε δεν είχε ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα ήταν.

Ο Λέανδρος Σπαρτιώτης γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1931. Μεταξύ άλλων έκανε καριέρα 50 ετών στην Αθήνα στον τομέα της εσωτερικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. Στα 78 του χρόνια σταμάτησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία και επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πρέβεζα.

- Advertisement -

Σκοπός του να φτιάξει μια Πινακοθήκη για να στεγάσει την προσωπική του συλλογή, μια συλλογή αποτέλεσμα 40 ετών που μετράει πλέον περίπου από 150 έργα παλαιών και σύγχρονων, ξένων και Ελλήνων ζωγράφων. Παράλληλα, κατά την επιστροφή του δηλώνει παρών όποτε του ζητηθεί σε ό,τι αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό. Από τα πιο γνωστά του έργα, πέρα από ιδιωτικές κατοικίες, είναι η εξ ολοκλήρου κατασκευή του Nicopolis Club στην παραλία Μονολίθι της Πρέβεζας, η διακόσμηση και η αναπαλαίωση του «Νέον» της Ομόνοιας, του Πειραιά και του Κολωνακίου, το «Ενετικόν» στο Ηράκλειο της Κρήτης, το «Εύπολις» στην Παιανία.

Η Ελληνική πλωτή όπερα

Πριν λίγα χρόνια και έπειτα από την απώλεια της συζύγου του, συνεχίζει να δημιουργεί και συλλαμβάνει την ιδέα αποφασίζοντας πως τα κουτάκια των αναψυκτικών που μάζευε δεν θα γίνουν ένα άγαλμα που μετά από χρόνια μπορεί να έχει την τύχη πολλών άλλων αγαλμάτων, αλλά θα είναι ένα έργο τέχνης πολιτιστική κληρονομιά για την Πρέβεζα, η όπερα του Νερού & του Ονείρου.

Ο κ. Σπαρτιώτης είναι ένα ζωντανό παράδειγμα δημιουργίας, ζωής και ευρηματικότητας, όχι μόνο σήμερα αλλά από την αρχή της καριέρας του. Κλείνοντας πολλές δεκαετίες δημιουργικότητας υλοποιεί ένα σχέδιο το οποίο θα γραφτεί στην παγκόσμια καλλιτεχνική Ιστορία περνώντας ταυτόχρονα σπουδαία μηνύματα πως ακόμη και με ευτελή ανακυκλώσιμα υλικά και πολύ χαμηλό κόστος μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης με οικολογικό μάλιστα ρόλο.

Δείτε την όπερα στο βίντεο

Το έργο τέχνης κοσμεί το σημείο της Θάλασσας κάτω από τον Προμαχώνα. Αποτελείται από 30 χιλιάδες και πλέον κουτάκια αναψυκτικών και είναι μία πραγματική πλωτή όπερα, η πρώτη πλωτή όπερα στον κόσμο κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά.

Η ιδέα και ο σχεδιασμός ανήκουν αποκλειστικά στον κ. Λέανδρο Σπαρτώτη και ενώ την κατασκευή την έκανε μόνος του με έναν βοηθό σε ένα χώρο που του παραχώρησε ένας φίλος επαγγελματίας.

Η Πλωτή Όπερα της Πρέβεζας έχει μήκος 30 μέτρα. Επίσης ύψος 8 και εμβαδόν περίπου 200 τετραγωνικά και φιλοξενεί από το καλοκαίρι του 2016 πολλούς σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. 

Πηγή i-diakopes.gr

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,465 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ