Σε έναν τόπο όπως η Κρήτη, που η παράδοση έχει τη μυστηριακή δύναμη να αναγεννάται, το 28ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου έρχεται να αναδείξει το ιστορικό παρελθόν της πόλης με έναν τρόπο καθ’ όλα σύγχρονο.

- Advertisement -

Συντονιστής αυτού του πολυπρόσωπου φεστιβάλ που φέτος θα διεξαχθεί από την 1 έως τις 15 Οκτωβρίου είναι ο Γιώργος Κουμεντάκης. Τα μνημεία της πόλης (Θέατρο Ερωφίλη, το Φρούριο Φορτέτζα, το Τζαμί Νερατζέ – Ωδείο Ρεθύμνου, Τζαμί Ιμπραήμ Χαν, «Σπίτι του Πολιτισμού») «πλημμυρίζονται» από πολιτιστικά γεγονότα και φιλοξενούν μεγάλο αριθμό παραστάσεων, ενώ αναγεννησιακά δρώμενα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων και στο Ιστορικό Κέντρο. Το σύνολο των εκδηλώσεων παρουσιάζει ο εγκυρότερος και πλέον καταξιωμένος στο πανελλήνιο Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος παραμένει στην πόλη από την έναρξη μέχρι και τη λήξη των εκδηλώσεων και τις παρακολουθεί ανελλιπώς.

Τα τελευταία χρόνια αυτός ο θεσμός μεταμορφώθηκε, ανανεώθηκε, αναγεννήθηκε, ταυτοποιήθηκε με τον γενεσιουργό προορισμό του και σήμερα αποτελεί ένα ομοιόμορφο και ποιοτικό σύνολο αμιγώς αναγεννησιακών καλλιτεχνικών δημιουργιών που ερμηνεύονται από καταξιωμένους καλλιτέχνες των Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας.

Ο Jordi Savall (ο οποίος ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ το 2008 και φέτος παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής), η διάσημη σοπράνο Dame Emma Kirkby, το φωνητικό σύνολο The Tallis Scholars, ο Κόντρα τενόρος Martin Oro, η βιολονίστα και τραγουδίστρια Viva Biancaluna Biffi και ο διεθνώς καταξιωμένος μπαρόκ φλαουτίστας Franc Theuns, η ορχήστρα Il Tempio Armonico με μαέστρο τον Alberto Razi και εξάρχοντα τον Davide Monti και η Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής Camerata με μαέστρο τον Γ. Πέτρου είναι μεταξύ των συμμετοχών του φετινού φεστιβάλ που θα κερδίσουν το ενδιαφέρον το κοινού!

Παράλληλα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εμπλουτίζουν θεατρικές παραστάσεις από καταξιωμένα πανελληνίως θεατρικά σχήματα (Εταιρεία Τέχνης 5η Εποχή, ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης) αλλά και από ντόπια θεατρικά σχήματα με αναφορά στην πλούσια Κρητική Αναγέννηση. Στον τομέα των εικαστικών προβλέπονται δράσεις που υπηρετούν έναν απ’ τους βασικούς άξονες της φιλοσοφίας του θεσμού που αφορά τη σύνδεση του Πολιτισμού με το Περιβάλλον και την ανάγκη Προστασίας του.

Για αυτόν τον σκοπό κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συνεργασίες όπως: του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, του Ευγενίδειου Ιδρύματος, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου κ.ά. Εκτός του πολιτιστικού τους χαρακτήρα, η διοργάνωση έχει κάθε χρόνο τη δική της θεματική, που είναι άμεσα συναρτημένη με το φυσικό περιβάλλον. Σημειώνεται επιπλέον ότι τόσο η έναρξη όσο και η λήξη του Φεστιβάλ αποτελούν μια εντυπωσιακή μουσικοχορευτική παράσταση, βασισμένη στην εκάστοτε θεματική.

«Απόσταγμα» αυτού του θεσμού είναι η δημιουργία μίας διακρατικής γέφυρας επικοινωνίας που επιτρέπει την πολιτισμική συνάντηση λαών της Ευρώπης και ενεργοποιεί την πολιτιστική επικοινωνία, ανταλλαγή και συνδημιουργία. Ένας στέρεος πολιτιστικός άξονας δράσης που συνδέει το παρελθόν με το παρόν.

Για φέτος, πηγή έμπνευσης το πορτρέτο. Το όνομα αυτού «Προσωπογραφία»! Πολλά και διαφορετικά πρόσωπα, φυσικά πρόσωπα, αλλά με αναγεννησιακά χαρακτηριστικά. Πρόσωπα που με έναν τρόπο έχουν μέσα από την τέχνη τους ή τον τρόπο ζωής τους σφραγίσει την εικόνα της πόλης ή της τέχνης που θεραπεύουν. Με αυτήν την έννοια ο άνθρωπος, του οποίου την «Προσωπογραφία» φιλοτεχνεί η κάθε εκδήλωση του Φεστιβάλ, έρχεται να γίνει ένα πορτρέτο που κοιτώντας το αντιλαμβανόμαστε το βάθος ενός αξιακού κώδικα ή το εύρος μιας καλλιτεχνικής σύλληψης που σίγουρα όμως και τα δύο έχουν στην απαρχή τους έναν άνθρωπο κοινό, καθημερινό, όπως είμαστε όλοι μας.

Πηγή: Icons Travellers Magazine

Περισσότερα ταξιδιωτικά νέα στο Icons Travellers που κυκλοφορεί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ