Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
24.8 C
Athens
ΑρχικήTravel DealsΗ Βαρκελώνη αυξάνει τον τουριστικό της φόρο - Πόσο θα πρέπει να...

Η Βαρκελώνη αυξάνει τον τουριστικό της φόρο – Πόσο θα πρέπει να πληρώνετε από τον Απρίλιο

Η Βαρκελώνη εισήγαγε για πρώτη φορά έναν επιπλέον τουριστικό φόρο το 2012 για να προσελκύσει «ποιοτικό» τουρισμό. Τώρα ο τουριστικός φόρος της ισπανικής πόλης αναμένεται να αυξηθεί ξανά την 1η Απριλίου.

Από το 2012, το ταξιδιωτικό hotspot έχει προσθέσει μια επιπλέον χρέωση επιπλέον του τουριστικού φόρου σε όλη την περιοχή. Το 2022, οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι το τέλος θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια. Η επιβάρυνση ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο καταλύματος των επισκεπτών και επιβάλλεται μόνο σε επίσημα τουριστικά καταλύματα.

- Advertisement -

Η Βαρκελώνη είναι η πόλη με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ισπανία και συνεχίζει να αγωνίζεται με τον υπερτουρισμό.

Πόσο είναι ο τουριστικός φόρος της Βαρκελώνης;

Οι επισκέπτες της Βαρκελώνης πρέπει να πληρώσουν τόσο τον περιφερειακό τουριστικό φόρο όσο και την επιβάρυνση σε όλη την πόλη.

Ο περιφερειακός φόρος ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο καταλύματος στο οποίο διαμένετε. Για ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων είναι 1,70 €, για ενοικιαζόμενα καταλύματα όπως το Airbnb είναι 2,25 € και για ξενοδοχεία πέντε αστέρων και πολυτελή ξενοδοχεία είναι 3,50 €.

Οι επιβάτες κρουαζιέρας που περνούν λιγότερες από 12 ώρες στην πόλη πληρώνουν 3 ευρώ στην περιοχή, ενώ όσοι περνούν περισσότερες από 12 ώρες πληρώνουν 2 ευρώ.

Ο δημοτικός φόρος, ο οποίος ισχύει για μέγιστη διαμονή επτά διανυκτερεύσεων, αυξάνεται σταθερά. Τον Απρίλιο του 2023, αυξήθηκε από 1,75 € σε 2,75 € για όλους τους τύπους διαμονής. Από τον Απρίλιο του 2024 θα αυξηθεί και πάλι στα 3,25 €.

Τι σημαίνει αυτό για τις τιμές διαμονής στη Βαρκελώνη το 2024;

Από την 1η Απριλίου 2024, οι επισκέπτες στη Βαρκελώνη θα πρέπει να πληρώνουν 3,25 € στην πόλη επιπλέον του περιφερειακού τουριστικού φόρου – μια αύξηση 0,50 € ανά διανυκτέρευση.

Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες σε καταλύματα πέντε αστέρων θα πληρώσουν συνολικά 6,75 € ανά διανυκτέρευση – 47,25 € ανά άτομο για διαμονή μιας εβδομάδας.

Σε ενοικιαζόμενα καταλύματα, οι χρεώσεις ανέρχονται σε 5,50 € ανά διανυκτέρευση ή 38,50 € για εβδομαδιαία διαμονή, επιπλέον του κόστους διανυκτέρευσης του καταλύματος.

Οι ημερήσιες κρουαζιέρες θα πληρώσουν 6,25 € . Η ιδέα πίσω από αυτό είναι να ενθαρρύνει τον «ποιοτικό» τουρισμό σε μεγάλους αριθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

Γιατί η Βαρκελώνη έχει τουριστικό φόρο;

Οι αρχές της Βαρκελώνης δήλωσαν ότι ο αυξημένος τουριστικός φόρος στοχεύει στην προσέλκυση «ποιοτικού» τουρισμού σε σχέση με τους μεγάλους αριθμούς επισκεπτών. Η πόλη δέχεται κατά μέσο όρο 32 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, πολλοί από τους οποίους φτάνουν με κρουαζιερόπλοια.

Το 2022, η καταλανική πρωτεύουσα ξεκίνησε νέα μέτρα για να περιορίσει την αναστάτωση από τις ξεναγήσεις, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών θορύβου και συστημάτων μονής κατεύθυνσης. Η αύξηση του τουριστικού φόρου, που κατανέμεται μεταξύ της Generalitat της Βαρκελώνης και του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ενισχύσει επίσης τον προϋπολογισμό της πόλης.

Οι αρχές ελπίζουν ότι το τέλος θα αποφέρει έως και 100 εκατομμύρια ευρώ το 2024.

«Τα οικονομικά δεδομένα για τον τουρισμό το 2019 αυξάνονται ήδη, όχι στον αριθμό των τουριστών, αλλά στο ποσό των εσόδων από τον τουρισμό στη Βαρκελώνη», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Jaume Collboni.

«Ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος: να περιοριστεί ο αριθμός των τουριστών και να αυξηθεί το εισόδημα από τους τουρίστες, επειδή το πρότυπό μας δεν είναι πλέον ο μαζικός τουρισμός, αλλά ο ποιοτικός τουρισμός, που προσθέτει αξία στην πόλη».

Το συμβούλιο είπε ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της υποδομής της πόλης, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων σε δρόμους, υπηρεσίες λεωφορείων και κυλιόμενες σκάλες.

Ποιες άλλες ισπανικές πόλεις έχουν τουριστικό φόρο;

Η Βαρκελώνη δεν είναι το μόνο τουριστικό hot spot στην Ισπανία που φορολογεί τους επισκέπτες για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπό τους.

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι (Μαγιόρκα, Μενόρκα, Ίμπιζα , Φορμεντέρα), χρεώνουν μια διανυκτέρευση 1-4 € για κάθε τουρίστα ηλικίας 16 ετών και πάνω. Γνωστός ως φόρος αειφόρου τουρισμού, χρησιμοποιείται για την προώθηση καλύτερων τουριστικών πρακτικών και τη διατήρηση της φύσης των νησιών.

Η Βαλένθια σχεδίαζε να εισαγάγει ένα παρόμοιο μέτρο στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά καταργήθηκε μετά τις εκλογές του 2023. Σύμφωνα με αυτό οι ταξιδιώτες θα έπρεπε να πληρώνουν μεταξύ 50 σεντς και 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση για έως και επτά διανυκτερεύσεις.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,270LikesΚάντε Like
88,473 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ