Ηφαίστειο Ισλανδίας

Εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Reykjanes της Ισλανδίας εβδομάδες μετά την εκκένωση της πόλης.
Ένα ηφαίστειο εξερράγη στην Ισλανδία με θεαματικές εκρήξεις λάβας και καπνού να φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό μετά από εβδομάδες σεισμικής δραστηριότητας που προκάλεσε την εκκένωση μιας κοντινής πόλης.

Η έκρηξη στη χερσόνησο του Reykjanes ξεκίνησε χθες γύρω στις 10 μ.μ. τοπική ώρα, μετά από σεισμό περίπου μία ώρα νωρίτερα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.

Το γραφείο ανέφερε ότι η έκρηξη εντοπίστηκε κοντά στο Hagafell, περίπου 3 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Grindavík.

Η ακτοφυλακή της Ισλανδίας δημοσίευσε ένα βίντεο στο Facebook που δείχνει ένα από τα ελικόπτερα της στο σημείο, να αιωρείται πάνω από μια μακρά σειρά λάβας που αναβλύζει από τη σχισμή στο έδαφος. Ο αέρας καλύπτεται από καπνό και φωτίζεται με αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κόκκινου.
Σε δήλωση σήμερα Τρίτη, η κυβέρνηση της Ισλανδίας είπε ότι το άνοιγμα της σχισμής έχει μήκος σχεδόν 4 χιλιόμετρα. Είναι η τέταρτη έκρηξη στην περιοχή από το 2021 και η μεγαλύτερη μέχρι τώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τον περασμένο μήνα, εκδόθηκε εντολή εκκένωσης για το Γκρίνταβικ και τους κοντινούς οικισμούς, εμποδίζοντας τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους τη νύχτα, καθώς διαφαίνεται η απειλή μιας ηφαιστειακής έκρηξης, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RÚV.

Η πόλη με περισσότερους από 3.000 κατοίκους, η οποία σε ένα σημείο κινδύνευσε να βρεθεί στο μονοπάτι της λάβας που ρέει, είναι πλέον άδεια από κατοίκους, ανέφερε το RÚV, επικαλούμενο την αστυνομία. Είναι ένα δημοφιλές μέρος για τους τουρίστες επειδή απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από το περίφημο γεωθερμικό σπα Blue Lagoon.

Η έκρηξη δεν αποτελεί απειλή για ανθρώπους, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Ισλανδίας. Η περιοχή είναι κλειστή για όλη την κυκλοφορία, πρόσθεσε, ενώ προειδοποιεί έντονα τον κόσμο να μην πλησιάζει στην περιοχή.

Αν και η έκρηξη δεν αναμένεται να επηρεάσει κατοικημένες περιοχές ή κρίσιμες υποδομές τις επόμενες ημέρες και δεν αναμένεται πλέον να φτάσει στο Γκρίνταβικ, απελευθερώνει «σημαντικά» τοξικά αέρια, δήλωσε την Τρίτη η Ισλανδική Τουριστική Επιτροπή.

«Συνιστάται ανεπιφύλακτα στους ανθρώπους να μην επισκέπτονται τον τόπο της έκρηξης, ενώ οι ανταποκριτές και οι επιστήμονες αξιολογούν την κατάσταση», πρόσθεσε η Τουριστική Επιτροπή.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν διακοπές στις πτήσεις από και προς την Ισλανδία και οι διεθνείς διάδρομοι πτήσεων παραμένουν ανοιχτοί, δήλωσε η κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι η έκρηξη ταξινομείται ως έκρηξη σχισμής, η οποία συνήθως δεν οδηγεί σε μεγάλες εκρήξεις ή σημαντική παραγωγή τέφρας που διασκορπίζεται στη στρατόσφαιρα.
Τις πρώτες δύο ώρες της έκρηξης, εκατοντάδες κυβικά μέτρα λάβας απελευθερώνονταν ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με την Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ωστόσο, η ένταση της έκρηξης και το επίπεδο της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή είχαν μειωθεί νωρίς την Τρίτη, με τη λάβα να εξαπλώνεται πλευρικά και από τις δύο πλευρές των πρόσφατα ανοιγμένων ρωγμών.

Το έντονο κύμα εκατοντάδων σεισμών τον περασμένο μήνα οδήγησε σε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας ανακοίνωσε ότι σχηματιζόταν μια σήραγγα μάγματος που θα μπορούσε να φτάσει στο Γκρίνταβικ.

«Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με γεγονότα που εμείς οι Ισλανδοί δεν έχουμε ξαναζήσει, τουλάχιστον όχι από την έκρηξη στο Vestmannaeyjar», ανέφερε η υπηρεσία, αναφερόμενη σε μια έκρηξη του 1973 που ξεκίνησε χωρίς προειδοποίηση και κατέστρεψε 400 σπίτια.
Η Μπλε λιμνοθάλασσα, που προσελκύει τους τουρίστες στο αχνισμένο νερό της, είχε κλείσει για ένα διάστημα τον περασμένο μήνα μετά τα αρχικά σημάδια πιθανής έκρηξης. Μόλις άνοιξε ξανά για τους επισκέπτες την Κυριακή – αλλά είπε την Τρίτη ότι κλείνει ξανά προσωρινά λόγω της έκρηξης.

Οι αρχές δήλωσαν επίσης τον Νοέμβριο ότι ετοίμαζαν μια προστατευτική τάφρο γύρω από μια γεωθερμική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής περίπου 7 χιλιόμετρα από το Grindavík που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και γεωθερμικό νερό για τη θέρμανση των σπιτιών για έναν πληθυσμό 30.000 στη χερσόνησο.

Η Ισλανδία βρίσκεται σε ένα όριο τεκτονικής πλάκας που διαχωρίζεται συνεχώς, απομακρύνοντας τη Βόρεια Αμερική και την Ευρασία η μία από την άλλη κατά μήκος της γραμμής της Μεσοατλαντικής Κορυφογραμμής. Είναι το σπίτι για 32 ενεργά ηφαίστεια.

Ως εκ τούτου, το νησιωτικό έθνος είναι συνηθισμένο σε ηφαιστειακές εκρήξεις, αν και συμβαίνουν συχνά στην έρημο, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Το ηφαιστειακό σύστημα Bárðarbunga που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας εξερράγη το 2014, παράγοντας λάβα που κάλυψε 84 τετραγωνικά χιλιόμετρα ορεινών περιοχών που δεν προκάλεσε ζημιά σε καμία κοινότητα.

Το ηφαιστειακό σύστημα Fagradalsfjall εξερράγη το 2021 για πρώτη φορά σε περισσότερα από 6.000 χρόνια. Επίσης, δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές και μάλιστα έγινε τουριστικό αξιοθέατο καθώς οι άνθρωποι συνέρρεαν για να δουν την έκρηξη.

Οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη θα προκαλέσει το ίδιο επίπεδο χάους με αυτό που παρατηρήθηκε το 2010 όταν εξερράγη το ηφαίστειο Eyjafjallajökull, καθώς είναι απίθανο να περιλαμβάνει τον παγετώδη πάγο που οδήγησε σε ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας.

Περίπου 100.000 πτήσεις ακυρώθηκαν, επηρεάζοντας 2 εκατομμύρια ανθρώπους, ως αποτέλεσμα της τέφρας που εκτοξεύτηκε από την έκρηξη του 2010, η οποία απείλησε να σταματήσει τους κινητήρες των αεροσκαφών και να προκαλέσει ηλεκτρική βλάβη.

«Το Eyjafjallajökull περιλάμβανε μια έκρηξη μέσα ή δίπλα σε παγετώδεις πάγους που έλιωναν και παρείχαν νερό που έκανε την έκρηξη πιο δυνατή από ό,τι θα ήταν διαφορετικά, εξ ου και το υψηλό λοφίο έκρηξης και η πολύ μεγάλη διασπορά τέφρας», δήλωσε ο Lionel Wilson, Ομότιμος Καθηγητής Γης & Οι Planetary Sciences στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, στο CNN τον περασμένο μήνα.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ