Photo: Shutterstock

Καθώς η Ευρώπη είναι προορισμός των απανταχού ταξιδιωτών και ορδές τουριστών κατεβαίνουν στην Ιταλία για μια φαινομενικά πολυάσχολη καλοκαιρινή σεζόν, μια δημοφιλής περιοχή έχει περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον υπερτουρισμό.

Η αυτόνομη περιοχή του Alto Adige, γνωστή και ως Bolzano – South Tyrol, στο βόρειο τμήμα της χώρας, έχει εισαγάγει ένα όριο στους επισκέπτες που διανυκτερεύουν, περιορίζοντας τους αριθμούς στα επίπεδα του 2019 και επιβάλλοντας απαγόρευση σε τυχόν νέα ανοίγματα καταλυμάτων – εκτός αν έχει κλείσει πρώτα κάποιο άλλο.

Photo: Shutterstock

Η περιοχή, που συνορεύει με την Αυστρία, είναι μια από τις πιο γνωστές πύλες προς τα βουνά των Δολομιτών, με τους επισκέπτες να ξεχύνονται για να δουν θεαματικές απόκρημνες κορυφές που λάμπουν στο ηλιοβασίλεμα, ονειρεμένες παγωμένες λίμνες και χαριτωμένες πόλεις, όπου πλημμυρίζουν ιταλικές γεύσεις… Tip. η επαρχία είναι δίγλωσση (μιλούν και γερμανικά).

Η πρωτεύουσα Μπολτσάνο φιλοξενεί επίσης έναν παγκοσμίου φήμης κάτοικο: τον «Ötzi the Iceman», το φυσικά μουμιοποιημένο σώμα ενός ντόπιου που πέθανε πριν από περίπου 5.200 χρόνια. Το σώμα του – μαζί με τα σχεδόν τέλεια διατηρημένα ρούχα του – έχει ένα μουσείο στην πόλη.

Ο Arnold Schuler, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον τουρισμό στην επαρχία και ο οποίος πρότεινε τον νέο νόμο, είπε στο CNN travel ότι –η περιοχή είχε «αγγίξει το όριο» της στο τι μπορεί να χρειαστεί.

«Φτάσαμε στο όριο των πόρων μας, είχαμε προβλήματα με την κυκλοφορία και οι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν μέρη για να ζήσουν», είπε, προσθέτοντας ότι θέλουν «να εγγυηθούν την ποιότητα ζωής για τους ντόπιους και τους τουρίστες», η οποία αυξάνεται σκληρότερα την τελευταία δεκαετία.

Alto Adige Italy

«Φτάσαμε στο όριο»

Το Alto Adige είναι γνωστό ως υπαίθριο καταφύγιο, αλλά ο Schuler λέει ότι η μακροχρόνια φήμη του έχει αρχίσει να τίθεται σε κίνδυνο από τον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων που επισκέπτονται την περιοχή.

«Οι τουρίστες έρχονται εδώ για να κάνουν πεζοπορία και να δουν όμορφα μέρη, όχι για να βρεθούν σε μποτιλιάρισμα», είπε.

Το 2022, η περιοχή είχε 34 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις! «Σε ορισμένες περιόδους του χρόνου και σε ορισμένες περιοχές, έγιναν πολλά», είπε στο CNN.

«Ο τομέας του τουρισμού είναι πολύ σημαντικός για εμάς, για τις θέσεις εργασίας και την οικονομία, αλλά είχαμε φτάσει στο όριο, οπότε λάβαμε αυτά τα μέτρα για να εγγυηθούμε καλύτερη διαχείριση της ροής ανθρώπων και να εγγυηθούμε διαμονή για τους τουρίστες».

Ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2022, εμποδίζει οποιονδήποτε να ανοίξει ένα νέο κατάλυμα (συμπεριλαμβανομένου ενός Airbnb) ή να προσθέσει περισσότερα δωμάτια χωρίς να ζητήσει άδεια από την τοπική αρχή.

Ο αριθμός των επίσημα εγγεγραμμένων κλινών από το 2019 έχει οριστεί σε κάτι λιγότερο από 230.000. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν πλέον περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου να αναφέρουν στις αρχές πόσους καλεσμένους στεγάζονταν στην πραγματικότητα το 2019 – ουσιαστικά προσθέτοντας καναπέδες-κρεβάτια στον απολογισμό, οι οποίοι προηγουμένως δεν υπολογίζονταν στα επίσημα στοιχεία. Ο τελικός αριθμός θα σηματοδοτήσει το όριο, το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί στο μέλλον. Κάθε επιχείρηση θα έχει τον αριθμό των δωματίων της σταθερό και κάθε δήμος (τοπική αρχή) θα έχει επίσης έναν καθορισμένο αριθμό – το σύνολο όλων των επιχειρήσεων υπό την εξουσία της.

Προκειμένου να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις, θα διατεθούν επιπλέον 7.000 υποτιθέμενα «κρεβάτια» μεταξύ των τοπικών αρχών του Alto Adige για να μοιράζονται όπως κρίνουν σκόπιμο σε μικρές επιχειρήσεις που έχουν χωρητικότητα για λιγότερους από 40 επισκέπτες. Άλλα 1.000 «κρεβάτια» έχουν περιφραγθεί για να παραχωρηθούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εάν, στο μέλλον, κάποιος θέλει να ανοίξει μια επιχείρηση σε μια πόλη με πολύ χαμηλά επίπεδα τουρισμού.

Περιορίστε τους «ημερήσιους ταξιδιώτες»

Ούτε οι ημερήσιοι ταξιδιώτες – που θεωρούνται η μάστιγα της Βενετίας που υποφέρει από υπερτουρισμό – δεν θα μείνουν αλώβητοι.

Από το 2021, η πρόσβαση με αυτοκίνητο στη σεζόν αιχμής στο Lago di Braies (ή Pragser Wildsee) – μια πανέμορφη παγετώδης λίμνη στα βουνά γίνεται μόνο με κράτηση. Ο Schuler λέει ότι η περιοχή έκανε την κίνηση – την οποία αποκαλεί “πιλοτικό έργο” – επειδή η κατάσταση ξέφευγε.

«Πρέπει να εγγραφείτε για να πάτε στη λίμνη, αλλά έτσι έχετε εγγυημένη πρόσβαση και δεν θα έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους εκεί», λέει. «Αλλά επίσης, όποιος πάει, μπορεί να δει τη λίμνη».

Alto Adige Italy / Lago di Braies

Η πρόσβαση στο Alpe di Siusi, ή Seiser Alm στα γερμανικά – ένα τεράστιο αλπικό λιβάδι στη σκιά των βουνών – είχε επίσης περιοριστεί στο παρελθόν. Ο δρόμος μέχρι το οροπέδιο είναι κλειστός μεταξύ 9 π.μ. και 5 μ.μ. σε ιδιωτικά οχήματα – όποιος θέλει να ταξιδέψει πρέπει να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εξαιρούνται οι κάτοικοι και όσοι έχουν κρατήσεις ξενοδοχείων στο οροπέδιο.

Και αναμένετε ότι αυτά θα είναι τα πρώτα βήματα ενός ευρύτερου συστήματος κρατήσεων για δημοφιλή σημεία, ο Schuler λέει ότι «σίγουρα θα το κάνουν σε άλλες περιοχές». Ο περιορισμός της πρόσβασης στα πιο δημοφιλή μέρη ωφελεί όλους, λέει, συγκρίνοντάς τον με μουσεία και γκαλερί που πωλούν έναν καθορισμένο αριθμό εισιτηρίων κάθε μέρα. «Δεν είναι μόνο οι ντόπιοι που είναι ευχαριστημένοι, αλλά οι τουρίστες που έχουν λιγότερα προβλήματα με την πρόσβαση, έχουν χώρο στάθμευσης και μπορούν να βρουν κάπου να φάνε».

Alto Adige Italy / Lago di Braies

Δεν υπάρχουν σπίτια για ντόπιους

Ο Schuler είπε ότι η “πλημμύρα” τουριστών δυσκολεύει επίσης τη ζωή των ντόπιων, οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν σπίτια!

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεις στέγη επειδή τόσα πολλά [καταλύματα] έχουν μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα», είπε, προσθέτοντας ότι ως αποτέλεσμα, το κόστος ενοικίασης έχει αυξηθεί.

Η περιοχή έχει πληθυσμό περίπου 532.000 κατοίκους, με τους κατοίκους να υπερτερούν των τουριστικών κλινών κατά περίπου δύο προς ένα – αλλά αυτός ο μέσος όρος οφείλεται σε ορισμένες περιοχές που έχουν ελάχιστο τουρισμό. «Έχουμε περιοχές όπου ο αριθμός των τουριστικών κλινών υπερβαίνει κατά πολύ τους κατοίκους», είπε ο Schuler.

Ο αριθμός των Airbnb στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά 400% τα τελευταία πέντε χρόνια, πρόσθεσε.

«Πάντα λέγαμε ότι θέλουμε να είμαστε μια περιοχή για τουρίστες, αλλά και ένα μέρος όπου οι ντόπιοι ζουν καλά», είπε.

Alto Adige Italy

Ποιότητα όχι ποσότητα

Όποιος θέλει να ανοίξει ένα ξενοδοχείο, B&B ή ενοικίαση διακοπών στο μέλλον θα το βρει δύσκολο, αλλά όχι απαραίτητα αδύνατο.

Εάν μια επιχείρηση κλείσει, η ανάθεση «κρεβατιών» θα επιστρέψει στον δήμο ή στην τοπική αρχή. Στη συνέχεια, μπορούν να χαρίσουν αυτά τα σημεία σε ένα νέο κατάλυμα ή σε κάποιον που θέλει να επεκτείνει την ιδιοκτησία του. «Με αυτόν τον τρόπο εγγυόμαστε ότι ο αριθμός των θέσεων παραμένει αμετάβλητος στο μέλλον», είπε ο Schuler.

Η κίνηση είναι μέρος ενός εγγράφου 100 σελίδων που ονομάζεται «Programma provincial per lo sviluppo del turismo 2030+», ή Πρόγραμμα για την ανάπτυξη του τουρισμού μετά το 2030 στην επαρχία». Ένα έγγραφο 100 σελίδων περιγράφει τα χρόνια της έρευνας που διεξήχθησαν στο πρόγραμμα και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να αναπτύξει την περιοχή με βιώσιμο τρόπο. Μια άλλη κίνηση είναι η εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης «πράσινων αστεριών» για την επιβράβευση των ξενοδοχείων που λειτουργούν βιώσιμα.

Πηγή: CNN Travel

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ