Ηφαίστειο κοντά στη Νάπολη

Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στη Νάπολη; Η  Ιταλία σχεδιάζει πιθανές εκκενώσεις λόγω ηφαιστείου!
Το Campi Flegrei είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κοντινό Βεζούβιο. Ωστόσο, η τελευταία έκρηξη του έγινε το 1538.

Η Ιταλία όμως σχεδιάζει πιθανές εκκενώσεις λόγω αυτού του ηφαιστείου κοντά στη Νάπολη.

Μετά από μήνες επανειλημμένων σεισμών, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να εξασφαλίσει ότι η περιοχή είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ισχυρότερους σεισμούς ή εκρήξεις.

Το Campi Flegrei, ή Phlegraean Fields, βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Νάπολη – την πύλη προς τη γραφική ακτή του Αμάλφι.
Η καλντέρα είναι διάσπαρτη με 24 κρατήρες και είναι πολύ μεγαλύτερη από τον κοντινό Βεζούβιο, ο οποίος κατέστρεψε την αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας το 79 μ.Χ.

Γιατί η Ιταλία σχεδιάζει πιθανές εκκενώσεις κοντά στη Νάπολη;

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει μια πιθανή μαζική εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν γύρω από το υπερηφαίστειο Campi Flegrei, δήλωσαν αξιωματούχοι πριν λίγες μέρες.

Τα νέα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν ένα σχέδιο ελέγχου της ισχύς των κτιρίων στην περιοχή μετά από μήνες επανειλημμένων σεισμών, επρόκειτο να συζητηθούν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Το Campi Flegrei είναι διάσπαρτο από πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένων των Pozzuoli, Agnano και Bacoli, τα οποία έχουν συνολικό πληθυσμό άνω των 500.000 κατοίκων.

Έχει χτυπηθεί από περισσότερους από 1.100 σεισμούς μόνο τον τελευταίο μήνα, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού 4,0 Ρίχτερ και ενός σεισμού 4,2 Ρίχτερ την περασμένη εβδομάδα – ο ισχυρότερος στην περιοχή εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Είναι πιθανό να εκραγεί το Campi Flegrei;

Οι ειδικοί λένε ότι η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα πιθανώς συνδέεται με ένα φαινόμενο γνωστό ως βραδυσειισμός, όταν η γη ανεβαίνει ή πέφτει, ανάλογα με τον κύκλο, που προκαλείται από το γέμισμα ή το άδειασμα των υπόγειων θαλάμων μάγματος.

Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος έκρηξης, λένε οι περισσότεροι ηφαιστειολόγοι, αλλά με το έδαφος να αυξάνεται επί του παρόντος κατά 1,5 εκατοστό το μήνα, υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις στα τοπικά κτίρια.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουσουμέτσι είπε ότι αυτή την εβδομάδα οι εκκενώσεις θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση «εξαιρετικής ανάγκης».
Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται επίσης να κατευθύνει περισσότερους πόρους στις τοπικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας για να διασφαλίσει ότι μπορούν να επέμβουν γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και να χρηματοδοτήσουν μια επικοινωνιακή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού, είπε ο Μουσουμέτσι.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια ομάδα νοσοκομείων στην περιοχή θα ξεκινήσει δοκιμές εκκένωσης για να βεβαιωθεί ότι είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ισχυρότερους σεισμούς ή εκρήξεις.

Η τελευταία φορά που το Campi Flegrei υπέστη παρόμοια έκρηξη σεισμών ήταν τη δεκαετία του 1980. Με την ευκαιρία αυτή, περίπου 40.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προσωρινά από το κοντινό Pozzuoli.

Η τελευταία σημαντική έκρηξη ήταν το 1538. Μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις της έλαβε χώρα πριν από 39.000 χρόνια και μπορεί να οδήγησε στην εξαφάνιση του ανθρώπου του Νεάντερταλ, λένε οι ερευνητές. Το μάγμα από εκείνη την έκρηξη βρέθηκε στη Γροιλανδία, περίπου 4.500 χιλιόμετρα μακριά!

Τι θα συμβεί αν εκραγεί το ηφαίστειο Campi Flegrei;

Σε περίπτωση έκρηξης, θα ενεργοποιηθεί ένα σχέδιο εκκένωσης. Αυτό προβλέπει ότι οι κάτοικοι θα απομακρυνθούν από την περιοχή με ιδιωτικά ή δημόσια μέσα μεταφοράς εντός τριών ημερών.

Τα επίπεδα κινδύνου πράσινου, κίτρινου, πορτοκαλί και κόκκινου αναθεωρούνται μηνιαίως. Το επίπεδο συναγερμού στο Pozzuoli είναι αυτή τη στιγμή κίτρινο. Οι κάτοικοι της περιοχής λαμβάνουν επίσης ειδοποιήσεις μέσω κειμένου όταν υπάρχει δόνηση μεγέθους 1,5 Ρίχτερ ή μεγαλύτερης κλίμακας Ρίχτερ.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ