Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
23.8 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΙταλία: Βάζει καθημερινό ανώτατο όριο στους επισκέπτες των παραλιών αυτό το καλοκαίρι

Ιταλία: Βάζει καθημερινό ανώτατο όριο στους επισκέπτες των παραλιών αυτό το καλοκαίρι

Η Ιταλία βάζει πλέον καθημερινό ανώτατο όριο στους επισκέπτες των παραλιών αυτό το καλοκαίρι.

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και το καλοκαίρι έφτασε, πλησιάζει γρήγορα εκείνη η εποχή του χρόνου που τουρίστες από όλο τον κόσμο κατεβαίνουν στην ακτογραμμή της Ιταλίας.

- Advertisement -

Αλλά η τεράστια δημοτικότητα των δύο μεγαλύτερων νησιών της Ιταλίας, Σικελία και Σαρδηνία, γνωστά για τις παρθένες παραλίες και τα φωσφορίζοντα γαλάζια νερά τους, έχει επιβαρύνει το τοπικό περιβάλλον, με τα σκουπίδια που αφήνουν να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων προβλημάτων.

Ωστόσο, αυτό το καλοκαίρι, οι τοπικές αρχές λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος επιβάλλοντας αυστηρά καθημερινά όρια επισκεπτών, με μερικές από τις παραλίες με την υψηλότερη βαθμολογία στα δημοφιλή νησιά της χώρας.

Ενώ το Baunei, ένα μικρό χωριό σε μια απομακρυσμένη περιοχή της ανατολικής Σαρδηνίας, έχει εφαρμόσει καθημερινά όρια επισκεπτών τα προηγούμενα χρόνια, περιορισμοί στον αριθμό επισκεπτών που επιτρέπεται να επισκεφτούν μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες κατά μήκος της ακτογραμμής μήκους 40 χιλιομέτρων με θέα στον κόλπο του Orosei είναι είναι ακόμη πιο αυστηρή αυτό το καλοκαίρι.

Cala Mariolu

Μη βιώσιμοι αριθμοί επισκεπτών

«Η γη μας είναι ως επί το πλείστον ψηλοί βράχοι όπου ζουν μουφλόν (άγρια ​​πρόβατα) και γεράκια, και μόλις μια ντουζίνα παραλίες, έτσι όλοι συρρέουν εκεί, συνωστιζόμενοι», λέει στο CNN ο Stefano Monni, δήμαρχος του Baunei.

«Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε οικονομικά χιλιάδες καθημερινούς τουρίστες στριμωγμένους σε ένα σημείο, όπως στο παρελθόν, είναι μη βιώσιμο».
Τέσσερις παραλίες επηρεάζονται. Η Cala dei Gabbiani και η Cala Biriala έχουν πλέον ημερήσιο ανώτατο όριο 300 επισκεπτών, ενώ η Cala Goloritze έχει όριο 250 επισκεπτών την ημέρα και η Cala Mariolu, η μεγαλύτερη από τις παραλίες, έχει ημερήσιο όριο 700 ατόμων.

Οι επισκέπτες του Cala Goloritze, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο με τα πόδια ή με σκάφος, θα χρεωθούν επιπλέον με είσοδο έξι ευρώ (6,5 $).

Cala Goloritze

Οι επισκέπτες της παραλίας πρέπει να κάνουν κράτηση για τη θέση τους σε όλες αυτές τις τοποθεσίες μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται Cuore di Sardegna (ή Καρδιά της Σαρδηνίας) τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την επίσκεψή τους. Το αντίτιμο εισόδου για το Cala Goloritze μπορεί να πληρωθεί είτε ηλεκτρονικά είτε με μετρητά στην είσοδο της εισόδου.

Cala dei Gabbiani

Αυτή η χρέωση θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της επιτήρησης, ενός χώρου στάθμευσης και στη συντήρηση των μονοπατιών και των τουαλετών στην παραλία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Όλες αυτές οι παραλίες, ακόμη και αυτές με ελεύθερη είσοδο, είναι περιποιημένες και προσεγμένες», προσθέτει ο Monni. «Υπάρχει επιτήρηση, βοήθεια σε όσους κάνουν ηλιοθεραπεία και υπηρεσίες καθαριότητας. Εάν οι άνθρωποι θέλουν, είναι ευπρόσδεκτοι να αφήσουν μια μικρή συνεισφορά».

Στην Cala Mariolu, μια από τις πιο διάσημες παραλίες της Σαρδηνίας, ισχύει πλέον ένα ευρώ ανά επιβάτη για κάθε σκάφος ή λέμβο που δένει εδώ.

«Πρέπει να προστατεύσουμε αυτόν τον παράδεισο και το εύθραυστο οικοσύστημά του», προσθέτει ο Monni.

Ο δήμαρχος λέει ότι τα νερά του Baunei βαθμολογήθηκαν ως η πιο όμορφη θάλασσα της Ιταλίας το 2022 από τη Legambiente, μια ιταλική οικολογική ομάδα λόμπι. Λέει ότι είναι επίσης μια τοποθεσία ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος λόγω των προστατευόμενων ειδών ζώων και πτηνών.

«Πρέπει να τεθούν όρια διαφορετικά όλα καταρρέουν», προσθέτει.

Ο Monni λέει ότι η Cala Mariuolo πολιορκούνταν από έως και 2.000 τουρίστες την ημέρα τα προηγούμενα χρόνια, μια κατάσταση που περιγράφει ως «μακελειό».

Η παράκτια περιοχή του Baunei υποδέχεται περίπου 300.000 τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει περαιτέρω τους περιορισμούς, ο Monni υπέβαλε αίτημα στις περιφερειακές αρχές της Σαρδηνίας για άδεια εφαρμογής υποχρεωτικής απόστασης έξι τετραγωνικών μέτρων μεταξύ των επισκεπτών που κάνουν ηλιοθεραπεία σε ολόκληρη την ακτογραμμή.

Δεν θα είναι εύκολη διαδικασία. Ενώ ο Monni είναι σίγουρος για τον έλεγχο της πρόσβασης στις εισόδους από ξηρά, έχει πλήρη επίγνωση ότι ο περιορισμός της πρόσβασης από τη θάλασσα θα είναι πιο δύσκολος. Ιδιωτικές λέμβοι, γιοτ και κανό εξακολουθούν να εμφανίζονται στην περιοχή, που συχνά φτάνουν από κοντινές πόλεις.

«Μπορούμε να ελέγξουμε τις αφίξεις από τη θάλασσα μόνο εάν τα σκάφη διοικούνται από τους εξουσιοδοτημένους τουριστικούς φορείς με τους οποίους έχουμε συμφωνίες και σε μια εκ περιτροπής βάση, όχι περισσότερο από δύο ώρες στις παραλίες για κάθε ομάδα σκαφών», εξηγεί ο Monni.

Απαγορεύονται οι πετσέτες παραλίας

Το Baunei δεν είναι το μόνο μέρος για διακοπές στη Σαρδηνία που προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς αριθμούς αυτό το καλοκαίρι.

Το Stintino, ένα ψαροχώρι στη βόρεια ακτή, υιοθετεί αυστηρά μέτρα για να προστατεύσει το πιο εντυπωσιακό πλεονέκτημά του – τη ροζ κοραλλιογενή παραλία La Pelosa, η οποία προσφέρει θέα στο νησί Isola Piana, γνωστό για τον πέτρινο παρατηρητήριο του.

La Pelosa

Πήρε το όνομά του από τα χορταριώδη ( πελόσι στα ιταλικά) φυτά που ξεπροβάλλουν από τους μαλακούς αμμόλοφους του, η La Pelosa είναι από τις πιο όμορφες –και πολυσύχναστες– παραλίες της Ιταλίας.

Την υψηλή περίοδο, η άμμος της είναι συχνά ένας… λαβύρινθος από πετσέτες και λουόμενους, ενώ η βουτιά στα όμορφα νερά συνήθως περιλαμβάνει ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε αμέτρητα φουσκωτά νερού.

«Έχουμε περιορίσει τους τουρίστες στη La Pelosa σε 1.500 την ημέρα για ένα εισιτήριο 3,50 ευρώ, οι κρατήσεις και οι πληρωμές μπορούν να γίνουν σε έναν εξουσιοδοτημένο ιστότοπο», λέει η δήμαρχος του Stintino Rita Limbania Vallebella, υπενθυμίζοντας μια ηλιόλουστη μέρα Αυγούστου, όταν οι αρχές της πόλης προφανώς εντόπισαν περίπου 38.000 τουρίστες κολυμπούν στα νερά του Stintino.

«Ήταν σοκαριστικό και αηδιαστικό. Κατέστρεψε τον φυσικό βιότοπο οδηγώντας σε διάβρωση της άμμου. Δεν αντέχω τους τουρίστες να πετούν σκουπίδια στους αμμόλοφους, κάτι που δεν θα έκαναν ποτέ πίσω στο σπίτι τους».
Θέλοντας να αποφύγει ένα παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον, η Vallebella καταπολεμά τους «παραβάτες της φύσης» με περιπολίες στην παραλία και μια σειρά από απαγορεύσεις.

Τα σκυλιά, το κάπνισμα και η κλοπή άμμου απαγορεύονται σε αυτή την παραλία, μαζί με τη χρήση πετσετών θαλάσσης, με πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ.

«Στη La Pelosa επιτρέπονται μόνο τα χαλάκια. Σε αντίθεση με τις πετσέτες που βρέχονται, η άμμος δεν κολλάει στα χαλάκια, κατά προτίμηση αν είναι κατασκευασμένη από ίνες και άχυρο. Έχουμε χάσει τόση πολλή άμμο λόγω των πετσετών θαλάσσης», εξηγεί η Vallebella.

Εν τω μεταξύ, περιορισμοί ισχύουν και στην κοντινή παραλία Le Saline. Οι κατασκηνωτές δεν επιτρέπεται πλέον να παρκάρουν στην ακτή με ψιλό βότσαλο ή κοντά στη λιμνοθάλασσα, η οποία φιλοξενεί προστατευόμενα πουλιά και είδη φυτών.

Προκαταρκτικές κρατήσεις

Στη Σικελία, το νησί Lampedusa, ένα από τα νησιά Pelagie, έφερε επίσης τουριστικούς περιορισμούς σε ένα δημοφιλές σημείο.

Με τα καταγάλανα νερά της, η παραλία Isola dei Conigli έχει ονομαστεί επανειλημμένα μια από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου από τους ταξιδιώτες, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τεράστια πλήθη συρρέουν εδώ κάθε χρόνο.

Isola dei Conigli

Σύμφωνα με τον τοπικό σύμβουλο Totò Martello, πάνω από 1.500 άτομα επισκέφθηκαν την παραλία, ένα σημείο ωοτοκίας για χελώνες καρέτα καρέτα, κάθε μέρα πριν την επιβολή αντίτιμου εισόδου δύο ευρώ, που καταβάλλεται επιτόπου.

«Αυτός ο αριθμός έχει πλέον μειωθεί στο μισό, μόλις 350 άτομα το πρωί και άλλα 350 το απόγευμα», λέει ο Martello. “Οι κρατήσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσω τοπικού εξουσιοδοτημένου ιστότοπου.”

Όσοι κάνουν ηλιοθεραπεία εδώ πρέπει να τηρούν έναν συγκεκριμένο «κώδικα παραλίας», ο οποίος ενθαρρύνει τους επισκέπτες να παραμείνουν στο σημείο ηλιοθεραπείας τους, εκτός εάν κάνουν μια βουτιά στο νερό.

Οι ξαπλώστρες και τα πλωτά στρώματα νερού απαγορεύονται και ο θόρυβος πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο.

«Το καλοκαίρι μπορεί να είναι δύσκολο. Υπάρχουν περίπου 6.700 κάτοικοι, αλλά κατά τη διάρκεια των διακοπών πάνω από 200.000 τουρίστες φτάνουν εδώ. Γίνεται αφόρητο για το περιβάλλον και αβίωτο για όλους», λέει ο Filippo Mannino, δήμαρχος της Lampedusa.

Ο Μαρτέλο λέει ότι σχεδιάζει να επιβάλει απαγόρευση 40 ημερών στην άφιξη οποιωνδήποτε αυτοκινήτων και σκούτερ τουριστών και μη κατοίκων κατά τη διάρκεια της αιχμής του καλοκαιριού.

Για να καταπολεμήσει τον αριθμό των ιδιωτικών γιοτ και σκαφών που αγκυροβολούν στον κόλπο, ο Mannino πιέζει να καταχωριθεί στο μέλλον το Isola dei Conigli ως προστατευόμενο θαλάσσιο πάρκο.

Τα αυτοκίνητα των τουριστών έχουν ήδη απαγορευτεί στη Linosa, το μικρότερο ηφαιστειακό νησί της Λαμπεντούζας, το οποίο επιτρέπει μόνο 200 επισκέπτες την ημέρα, σύμφωνα με τον Martello.
Η κίνηση έρχεται λίγο αφότου ο Μανίνο ενέκρινε ένα μέτρο για την τιμωρία των «βανδάλων» που ρίχνουν σκουπίδια στη Λαμπεντούζα και τη Λινόζα.

Εν τω μεταξύ, το νησί Giglio, ή νησί Isola del Giglio, που εδρεύει στα ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης, έχει θεσπίσει τέλη προσγείωσης τριών ευρώ, ενώ τα αυτοκίνητα επιτρέπονται μόνο για διαμονές άνω των τεσσάρων ημερών τον Αύγουστο.

Λιμνοθάλασσα στο Monte Argentario,Τοσκάνη

Με 1.400 κατοίκους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι αφίξεις επισκεπτών φτάνουν το ημερήσιο ανώτατο όριο των 10.000 το καλοκαίρι, ανεβάζοντας το ετήσιο σύνολο σε 300.000.

Η Procida, ένα άλλο από τα νησιά της Ιταλίας χωρίς αυτοκίνητα, μάχεται επίσης ενάντια στους ημερήσιους ταξιδιώτες.

Εκτείνοντας μόλις τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα, το νησί είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Ευρώπης, με πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκους! Ωστόσο, περίπου 400.000 άτομα το επισκέπτονται κάθε χρόνο, με την πλειοψηφία να φθάνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,275LikesΚάντε Like
88,537 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ